Назад

Инж. Георги Базотев: Бунтът на фармацевтите има право


 • Инж. Георги Базотев: Бунтът на фармацевтите има право


   
  Георги Базотев е роден през 1962 година в Бургас. По образование е авиационен инженер. Вече повече от две десетилетия е председател на борда на директорите и управляващ собственик на фармацевтичната компания  “Фаркол”. Член е и на Съвета по иновации към Българската търговско-промишлена палата. Георги Базотев е зам.-председател на партия “Български социалдемократи” – Бургас и е кандидат за общински съветник. Обича да спортува, а напоследък е концентрирал усилията си в развитието на конния спорт в Бургас.  Женен е, с три деца. 
  - Г-н Базотев, с какво социалдемократическите принципи привлякоха един доста успешен бизнесмен като Вас?  
  - Като човек, който повече от 20 години се занимава с бизнес и през тези години съм бил работодател на стотици хора, дори в момента връководените от мен компании работят около 250 души, смея да твърдя, че познавам доста добре и в детайли проблемите на работещите. Вярвам,  че правилният модел на работа и развитие на бизнеса не е десния модел на глобализация, нито левия, който прави хората свидетели на работния процес. Творческото участие на всеки в работния процес е социалдемократическа максима и  допринася човек да се чувства достоен на работното си място. 
  - Вие сте собственик на голяма фармацевтична компания. Какво е мнението Ви за недоволството на фармацевтите, което бе предизвикано от последните законодателни промени ? 
  - В интерес на хората е в аптеките да се предлагат качествени лекарства на достъпни цени. Това зависи много от законовите рамки – кой може да притежава аптеки, какви специалисти да работят в тях, дали да има фиксирани цени и т.н. Изследванията показват, че либерализирането на законите по отношение на фармацията и аптеките унищожава конкуренцията, като вследствие се занижава качеството, а цените се завишават. Ярък пример за това са реформите през последните години в Норвегия. В този ред на мисли, мога да кажа, че бунтът на фармацевтите има право. 
  - В работата си се срещате с много пациенти и медицински работници. Какво мислите за здравеопазването в Бургас? 
  - Определено мога да кажа, че качеството на здравеопазването в Бургас през последната 1-2 години започна да се подобрява. Появилата се конкуренция между здравните заведения  оказа благоприятно влияние и в Бургас се приселиха много лекари и хабилитирани лица, изключителни специалисти. 
  -  Какво ще е първото нещо, което ще направите като общински съветник на Бургас? 
  - Първото нещо, което ще направя, когато стана част от Общинския съвет на Бургас, е да предложа механизъм за привеждане в работещ модел Конно-развлекателният и рехабилитационен комплекс в Бургас в парк “Езерото”. Комплексът бе замислен да се развива и като лечебен център, в който да се прилагат терапии с езда за хора с физически увреждания, както и за такива, възстановяващи се след операции. Обмисляше се назначаването на лекар-рехабилитатор. Ще работя за реализирането на тази идея, като целта е да се развива конния спорт и в същото време конете да се използват за рехабилитация на деца с церебрална парализа и хора увреждания в опорно-двигателния апарат.

  Линк

Назад