Назад

Форум на високо ниво дискутира възможностите за насърчаване на икономиката


 • Monitor.bg: Правенето на бизнес у нас става все по-трудно


  България изостава по редица международни класации, стана ясно от данните, изнесени от председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на форум в София, организиран от работодателските организации.
   
  По индекса за правене на бизнес и откриването на фирми страната ни изостава през изминалата година спрямо 2017 г. “Често сме с чувството, че нещата при нас не са се променили и това е така, но другите страни напредват, а ние изоставаме”, коментира Симеонов.
   
  При плащането на данъци и закриването на фирми ситуацията също не е добра. По думите на шефа на БТПП това се дължи на факта, че гражданското ни право е тромаво и предлага бавни и скъпи процедури. На 147 място сме по свързване с електричество. “Това е срамно за една европейска страна”, коментира Симеонов. Влошават се и позициите ни по права на собственост, свобода на конкуренцията, работа на съдебната система, данъчната тежест и свобода на търговията. “Измененията в местните данъци са малки, но са се отразили на позициите ни в международните класации”, отчита още Симеонов.
   
  Подобрение обаче отбелязваме при висшето образование, макроикономическата стабилност, както и при степента на развитие на финансовите пазари. Освен тях по-добро представяне имаме при управлението, природната среда и при личната свобода.
   
  За сметка на това основното образование и здравето са подложени на критика. “Може да кажем, че много се строи и че има много подобрения, но това е само част от транспорта”, коментира Симеонов родната инфраструктура. По негови думи родните железници са в плачевно състояние, което вече е и хронично.

  Линк

 • Монитор, 15.03.2019, стр. 4: Инономист номер 1 Емил Караниколов отчете:850 млн. лв инвестиции у нас през 2018 година


  Ръст на инвестициите у нас отчита Агенцията за насърчаване на инвестициите през изминалата година. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на кръгла маса, посветена на темата, която бе организирана от работодателските организации. За 2018 година инвестициите били в размер от около 850 млн. лв„ а за 2017 година - 311 млн. лв.
  „Днес инвеститорите се насочват към производството и секторите с висока добавена стойност", коментира Караниколов. По негови думи обаче това се случва за сметка на логистиката, която е доминирала преди. От началото на годината 130 млн. лв. били инвестициите, които ще открият 1230 работни места. Одобрените проекти от МИ за първите три месеца пък били 3 и се работело по още 4. Все повече от инвеститорите се насочвали към Северна България, отчетоха още от ведомството. По отношение на мерките за насърчаване на инвестициите Караниколов констатира, че много хора смятат, че те се отнасят само за чуждестранните компании. „Това не е така. Смятам, че всяка една българска компания, независимо каква е, може да се възползва от облекченията", подчерта той. Така за миналата година държавата била дала почти 7 млн. лв. за инфраструктура, за възстановяване на разходите за социални осигуровки, като това били и 25% от средствата за обучение на нови кадри. Българската икономика е в средните нива на ЕС и причина за това са и ниските доходи, отчете още министърът.
  В същото време според данни, изнесени от председателя на БТПП Цветан Симеонов, България изостава в редица международни класации, включително по индекса за правене на бизнес и откриването на фирми. „Често сме с чувството, че нещата при нас не са се променили, и това е така, но другите страни напредват, а ние изоставаме", коментира Симеонов.
  „Трябва да изведем родната икономика в друга орбита„, заяви от своя страна президентът Румен Радев. Според него най-важно е да се създаде една силно конкурентна и устойчива икономика, а откровеният и навременен диалог между всички в процеса е задължителен. 30 автобуса.


  Линк

Назад