Назад

Междуфирмените разплащания у нас се бавят средно около месец


 • Bloombergtv.bg: Тенденцията при разплащанията в България към момента е позитивна


  Васил Тодоров, гл. секретар на БТПП, В развитие, 14.02.2019

   

  Благоприятната тенденция за по-бързо и гъвкаво разплащане между българските фирми е резултат от по-добрата бизнес среда. Данните за икономическия ръст са индикатор за добрите условия на правене на бизнес у нас. Това коментира Васил Тодоров, гл. секретар на БТПП, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

  В условията на криза броят на делата в арбитражния съд бързо нарастват. Сега те намаляват, посочи гостът.

  "Отложеното плащане е законово установен инструмент в оборота, като то се различава от забавеното плащане. Отложеното е регламентирано между съответните страни. В условията на икономически растеж бизнесът е по-склонен да прояви търпение при забавено плащане. При доста сделки можеш да си набавиш оборотни средства, да не забравяме и ниските лихви по кредитите".

  Отложеното плащане има ясен краен срок, който може да бъде дата или да се брои в месеци, дни, уточни Васил Тодоров. "След него то се превръща в забавено. В търговските взаимоотношения се използва отложеното плащане. За забавените плащания статистиката показва, че в сферата на строителството се срещат такива. Важни са договорните клаузи и гаранциите. Добре е да се проверяват и контрагентите", отбеляза той.

  "Неполучаването на плащане, особено при произведена стока или услуга, води до негативни последици за бизнеса. Според проучване 38% от фирмите споделят, че неполучаването на дължимо плащане след падежа води до това, че те ограничават своя растеж. Близо 30% от тях споделят, че това ги и демотивира да назначават нови служители".

   


  Линк

 • Monitor.bg: Брекзит роди 400 нови британски фирми у нас


   
  Митата на стоките от Обединеното кралство се изравняват с китайските
   
  За последните 3 години след референдума за излизане на Великобритания от ЕС в България са се регистрирали 400 нови фирми с британско участие.
  У нac сега има 16 452 ĸoмпaнии c дялове на граждани и фирми на Острова, през 2016 г. са били 14 050, a зa пocлeднoтo дeceтилeтиe бpoят им ce e yвeличил c 24% пpи 13 235 дpyжecтвa пpeз 2008 г., сочи доклад на “Кофас България“.
  "Pъcтът нa тexния бpoй мoжe дa ce oбяcни и c имoтния бyм пpeди гoдини, ĸaтo peдицa дpyжecтвa бяxa peгиcтpиpaни в cтpaнaтa зapaди зaвишeния интepec нa бpитaнци към жилищa в Бългapия", oбяcни управителят на компанията Милена Bидeнoвa.
  Дaли cъщecтвyвa
  pиcĸ oт изтeглянe нa бpитaнcĸи фиpми
  oт бългapcĸия пaзap зapaди Бpeĸзит, Bидeнoвa ĸoмeнтиpa, чe oчaĸвa oбpaтнaтa тeндeнция. Ако не се стигне до споразумение с Великобритания и докато не бъдат договорени търговските отношения, бизнесът с островната държава ще бъде на общо основание по отношение на митата, както със страни като Китай, САЩ и други, за които няма договори. Обединеното Кралство като развита икономика няма как да попадне в списъка на страните, за които ЕС прилага намалени или почти нулеви мита за внос на стоки, коментираха пред „Монитор“ от БТПП.
  От друга страна, България ще се наложи да уреди двустранно отношенията си с Обединеното кралство, в случай че не се постигне общ подход в рамките на ЕС за различни сфери - данъчното облагане, лекарствените продукти, транспорта, ИТ, спазването на регламента за личните данни и много други регулативни режими. "Oт тъpгoвcĸa глeднa тoчĸa ceгa e вaжнo дaли щe бъдaт въвeдeни митa зa Beлиĸoбpитaния oт cтpaнa нa EC. Oчaĸвaниятa ми ca пo-cĸopo бpoят нa фиpмитe дa пpoдължи дa pacтe, a нe дa нaмaлявa", смята Bидeнoвa. На същото мнение са и експертите от БТПП - броят на затруднените фирми ще е много по-малко от други страни на ЕС, въпреки че Брекзит без сделка ще затрудни търговският обмен.
  За 10 години
  пpиxoдитe нa тeзи ĸoмпaнии pacтaт c 27%
  дo 10,176 млрд. лeвa ĸъм 2017 г. Общият eĸcпopт нa бългapcĸи cтoĸи и ycлyги зa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo ocтaвa oтнocитeлнo мaлъĸ - c дял oт 2,4%. Bнocът e едва 1,6%. Износът ни дocтигa 1,135 млрд. лв., a внocът - 769,6 млн. лв., cпopeд изчиcлeниятa нa НСИ зa първите десет месеца на 2018 г. Haлицe e пoлoжитeлeн тъpгoвcĸи бaлaнc в paзмep нa 338 млн. лeвa, като той расте с 22% cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa.
  Съгласно проучването Eurochambres economic survey, организирано от търговските палати в Европа в края на 2018 г., Brexit се очаква да е най-сериозното предизвикателство в страни като Ирландия, Малта, Кипър, Полша и Италия, докато в България само 1% от фирмите определят Brexit сред трите най-сериозни пречки за бизнеса им през 2019 г.
  5100 българи без работа
  при развод без споразумение
  5100 българи ще останат без работа, в случай че Великобритания излезе от ЕС без споразумение или т.нар. твърд Brexit. От тях 1700 са наети директно от британски компании, а други 3400 си партнират индиректно с фирми от Острова. Това е установило проучване на Института за икономически изследвания в германския град Хале (IWH). Твърд Brexit ще засегне негативно най-много работници от Германия, Китай и Франция. Най-малко граждани ще бъдат засегнати от Австрия и Естония.
  Германската автомобилната индустрия, която е с най-голям дял от износа на най-голямата европейска икономика, би пострадала най-тежко от твърд Brexit.

  Линк

 • Монитор, 13.02.2019, стр. 1, 8, 9: Брекзит роди 400 нови британски фирми у нас


  Митата на стоките от Обединеното кралство се изравняват с китайските

  За последните 3 години след референдума за излизане на Великобритания от ЕС в България са се регистрирали 400 нови фирми с британско участие.

  У нас сега има 16 452 компании с дялове на граждани и фирми на Острова, през 2016 г. са били 14 050, а за последното десетилетие броят им се е увеличил с 24% при 13 235 дружества през 2008 г., сочи доклад на „Кофас България".
  „Ръстът на техния брой може да се обясни и с имотния бум преди години, като редица дружества бяха регистрирани в страната заради завишения интерес на британци към жилища в България", обясни управителят на компанията Милена Виденова.
  Дали съществува риск от изтегляне на британски фирми от българския пазар заради Брекзит, Виденова коментира, че очаква обратната тенденция. Ако не се стигне до споразумение с Великобритания и докато не бъдат договорени търговските отношения, бизнесът с островната държава ще бъде на общо основание по отношение на митата, както със страни като Китай, САЩ и други, за които няма договори. Обединеното Кралство като развита икономика няма как да попадне в списъка на страните, за които ЕС прилага намалени или почти нулеви мита за внос на стоки, коментираха пред „Монитор" от БТПП.
  От друга страна, България ще се наложи да уреди двустранно отношенията си с Обединеното кралство, в случай че не се постигне общ подход в рамките на ЕС за различни сфери - данъчното облагане, лекарствените продукти, транспорта, ИТ, спазването на регламента за личните данни и много други регулативни режими. „От търговска гледна точка сега е важно дали ще бъдат въведени мита за Великобритания от страна на ЕС. Очакванията ми са по-скоро броят на фирмите да продължи да расте, а не да намалява", смята Виденова. На същото мнение са и експертите от БТПП - броят на затруднените фирми ще е много по-малко от други страни на ЕС, въпреки че Брекзит без сделка ще затрудни търговският обмен.
  За 10 години приходите на тези компании растат с 27% до 10,176 млрд. лева към 2017 г. Общият експорт на български стоки и услуги за Обединеното кралство остава относително малък с дял от 2,4%. Вносът е едва 1,6%. Износът ни достига 1,135 млрд. лв., а вносът 769,6 млн. лв., според изчисленията на НСИ за първите десет месеца на 2018 г. Налице е положителен търговски баланс в размер на 338 млн. лева като той расте с 22% спрямо 11редходната година.
  Съгласно проучването Eurochambres economic survey, организирано от търговските палати в Европа в края на 2018 г., Brexit се очаква да е най-сериозното предизвикателство в страни като Ирландия, Малта, Кипър, Полша и Италия, докато в България само 1% от фирмите определят Brexit сред трите най-сериозни пречки за бизнеса им през 2019 г.


 • Insmarket.bg: Намалява периодът на разплащане между фирмите в България


  Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява – това сочат резултатите от последния доклад European Payment Report 2018 на Intrum, международна компания за услуги при управления на дълга, за разплащанията от и към бизнеса и за ръста на европейските предприятия. Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.

  Разплащания бизнес - бизнес

  Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.

  В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г. За сравнение, средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  Разплащания бизнес - крайни клиенти

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г.  В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Разплащания бизнес - публичен сектор

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  Други резултати от проучването

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи  е 1.7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20% 

  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Основни изводи

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията.

  Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. БТПП се надява тази тенденция да се запази, защото тя е в основата за развитие на компаниите.

  Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Още през 2011 г. БТПП изрази своята подкрепа за изменение и допълнение на Търговския закон, хармонизиран с Директива  2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, съгласно която, когато длъжникът е публичен възложител, срокът за изпълнение на паричното задължение не може да надвишава повече от 30 дни.


  Линк

 • Bnt.bg: Намалява срокът за погасяване на задълженията между фирмите в България


  В България се наблюдава положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между фирмите като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г. За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Това съобщават от Българска търговско-промишлена палата, като се позовават на доклад на Intrum (European Payment Report 2018).
   
  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни. Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании.
   
  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.
   
  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г.
   

  Линк

 • Investor.bg: Българските фирми плащат задълженията си все по-бързо


  Страната не се представя добре по отношение на отписаните приходи според доклад на Intrum

  В България се наблюдава ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между фирмите, като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни при 38 дни през 2017 г. За сравнение, средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Страната обаче не се представя добре по отношение на отписаните приходи.

  Това съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която цитира последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018) за разплащанията от и към бизнеса.

  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.

  Разплащания бизнес - бизнес

  Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.

  Разплащания бизнес - крайни клиенти

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. 

  В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 – 20 дни.

  Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни, и в Португалия - 38 дни.

  Разплащания бизнес - публичен сектор

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  България е трета по отписани приходи

  Шест от десет компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – трето място от страните с най-много отписани приходи – 2,78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3,1% и 2,88%, а Румъния е 4-та с 2,73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1,7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20% .

  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, е изводът от проучването.

  Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява, като според БТПП тази тенденция е в основата за развитие на компаниите.

   


  Линк

 • Clinica.bg: ФИРМИТЕ БАВЯТ ПЛАЩАНИЯТА ПО-МАЛКО


  Фирмите у нас бавят плащанията по-малко. Това показва последният европейски доклад (European Payment Report 2018) свързан с разплащанията при бизнеса, съобщиха от БТПП. В България се наблюдава положителна тенденция към по-гъвкаво погасяване на дълговете. 
  Срокът е скъсен до 28 дни през 2018 година, при 38 през 2017 година. Средноевропейската норма пък е 34 дни. БТПП се надява тази тенденция да се запази, защото тя е в основата за развитие на компаниите, казаха от там.
  а
  Най-бързи са междуфирмените разплащания
   
  в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни. В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България
  а
  нормата за погасяване на задълженията
   
  е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни. Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

   

  6 от 10 компании в Европа предпочитат

   

  да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни, показват още резултатите. За България резултатите са аналогични. България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи.

   

  Само Ирландия и Сърбия са пред нас

   

  със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%. Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%.

  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че

   

  закъснелите плащания не им позволяват

   

  да растат в икономически план.

  Сред основните изводи на проучването, че клиентите плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията.

  Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите.

   

  Обезпокоителното е, че плащанията

   

  от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Още през 2011 г. БТПП изрази своята подкрепа за изменение и допълнение на Търговския закон, хармонизиран с Директива на Европейския парламент и на Съвета, съгласно която, когато длъжникът е публичен възложител, срокът за изпълнение на паричното задължение не може да надвишава повече от 30 дни.


  Линк

 • Nakratko.bg: Наблюдават се положителни тенденции в разплащането на бизнеса, но има и отрицателни


  България се приближава все повече до страните-отличници в ЕС по отношение на времето за разплащане на извършени услуги. Това показват данните от доклада на Intrum (European Payment Report 2018) относно разплащанията от/към бизнеса и ръста на европейските предприятия. Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 година.

  Разплащания бизнес - бизнес

  Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.

   

  В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г. За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 година е 34 дни.

  Разплащания бизнес - крайни клиенти

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 година и 27 дни през 2017 година. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 година, а през 2017 година – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Разплащания бизнес - публичен сектор

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  Други резултати от проучването

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една лоша позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1,7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%

  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Основни изводи

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията.

  Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. БТПП се надява тази тенденция да се запази, защото тя е в основата за развитие на компаниите.

  Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Още през 2011 г. БТПП изрази своята подкрепа за изменение и допълнение на Търговския закон, хармонизиран с Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, съгласно която, когато длъжникът е публичен възложител, срокът за изпълнение на паричното задължение не може да надвишава повече от 30 дни.

   

  Expert.bg

  Линк

 • Dnevnik.bg: През 2018 г. разплащането между фирмите продължава да се ускорява, сочи проучване


  България отбелязва положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията. За 2018 г. срокът е 28 дни – с десет по-малко от 2017 г., съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като цитира резултатите от последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018). Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.
  Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.
  Изследването показва, че в отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа по този показател, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България то е 21 дни през 2018 г., а през 2017 – 20 дни. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни, а най-кратко - в прибалтийските републики.
  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни, за България периодът на разплащане е 32 дни през 2018 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.
  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.
  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%.

  Линк

 • Shum.bg: Бизнесът бележи тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията


  България отбелязва положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията. За 2018 г. срокът е 28 дни – с десет по-малко от 2017, съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП) като цитира резултатите от последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018). Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.

  Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.

  Изследването показва, че в отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа по този показател е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България то е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни, а най-кратко - в Прибалтийските републики.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни, за България периодът на разплащане е 32 дни през 2018 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%

  Дневник


  Линк

 • News.bg: Публичният сектор се разплаща отново по-бавно от бизнеса


  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  От БТПП припомнят свое предложение от 2011 година, според което с допълнение на Търговския закон да се задължи длъжник - публичен възложител да изплати задължението в срок до 30 дни. За БТПП продължава да е обезпокоително, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания.

  Това сочат данните от последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018) относно разплащанията от/към бизнеса и ръста на европейските предприятия, съобщават от Българската търговско-промишлена палата. Проучването обхваща 29 страни и съдържа данни 2017 и 2018 г.

  Най-бързо протичат междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Най-бавно в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни.

  Къде сме ние?

  В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията от 38 дни за 2017 г., а през 2018 г. срокът намалява до 28 дни. За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни.

  Отново в европейски план най-бързо е разплащането при Прибалтийските републики, а най-дълго то трае в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

   

  Проучването откроява и предпочитанието на бизнеса да има по-дълъг период за разплащане. 6 от 10 компании в Европа предпочитат такава практика, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите.
  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%

  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • Dnesplus.bg: Публичният сектор се разплаща отново по-бавно от бизнеса


  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  От БТПП припомнят свое предложение от 2011 година, според което с допълнение на Търговския закон да се задължи длъжник - публичен възложител да изплати задължението в срок до 30 дни. За БТПП продължава да е обезпокоително, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания.

  Това сочат данните от последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018) относно разплащанията от/към бизнеса и ръста на европейските предприятия, съобщават от Българската търговско-промишлена палата. Проучването обхваща 29 страни и съдържа данни 2017 и 2018 г.

  Най-бързо протичат междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Най-бавно в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни.

  Къде сме ние?

  В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията от 38 дни за 2017 г., а през 2018 г. срокът намалява до 28 дни. За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни.

  Отново в европейски план най-бързо е разплащането при Прибалтийските републики, а най-дълго то трае в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.  Проучването откроява и предпочитанието на бизнеса да има по-дълъг период за разплащане. 6 от 10 компании в Европа предпочитат такава практика, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите.
  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%

  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • Monitor.bg: Разплащането между фирмите става все по-бързо


  Сред първенците сме по отписани приходи, сочи проучване
   
  България отбелязва положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията. У нас през 2018 г. срокът за разплащане е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г., съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като цитира доклада Intrum (European Payment Report 2018).
  За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.
  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане, показва изследването. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.
  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.
  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.
  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%. 38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Линк

 • Topsport.bg: Междуфирмените разплащания стават все по-бързо


  Срокът на междуфирмените разплащания в България намалявапрез 2018 г. до 28 дни от 38 дни през предходната година, сочи последният доклад на Intrum (European Payment Report 2018), съобщават от БТПП.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  България заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • Money.bg: Междуфирмените разплащания стават все по-бързо


  Срокът на междуфирмените разплащания в България намалявапрез 2018 г. до 28 дни от 38 дни през предходната година, сочи последният доклад на Intrum (European Payment Report 2018), съобщават от БТПП.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  България заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • News.bg: Междуфирмените разплащания стават все по-бързо


  Срокът на междуфирмените разплащания в България намалявапрез 2018 г. до 28 дни от 38 дни през предходната година, сочи последният доклад на Intrum (European Payment Report 2018), съобщават от БТПП.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  България заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • 24chasa.bg: Междуфирмените разплащания в България все по-бързи


  Междуфирмените разплащания в България се бавят средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско-промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.

  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.

   

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

  Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.


  Линк

 • Dotbg.bg: Междуфирмените разплащания в България все по-бързи


  Междуфирмените разплащания в България се бавят средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско-промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.

   

  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

  Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.


  Линк

 • Enterprise.bg: Българският бизнес плаща все по-бързо задълженията си към партньори и държавата


  Българският бизнес подобрява времето за разплащане с контрагенти и клиенти. През 2018 г. срокът за разплащане е намален до средно 28 дни при 38 дни през 2017 г., като е по-кратък дори от средноевропейското време – 34 дни, показват данни на последния доклад на Intrum за плащанията, съобщават от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Разплащания бизнес – крайни клиенти

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г.  В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания – 45 дни, в Босна и Херцеговина – 39 дни и в Португалия – 38 дни.

  Разплащания бизнес – публичен сектор

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  Други резултати от проучването

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи  е 1.7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%

  38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Основни изводи

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията.

  Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. БТПП се надява тази тенденция да се запази, защото тя е в основата за развитие на компаниите.

  Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Още през 2011 г. БТПП изрази своята подкрепа за изменение и допълнение на Търговския закон, хармонизиран с Директива  2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, съгласно която, когато длъжникът е публичен възложител, срокът за изпълнение на паричното задължение не може да надвишава повече от 30 дни.


  Линк

 • Abcnews.bg: Междуфирмените разплащания в България все по-бързи


  Междуфирмените разплащания в България се бавят средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско-промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.

  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

  Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването. 


  Линк

 • Economic.bg: Българските фирми плащат задълженията си все по-бързо


  През 2018 г. публичният сектор продължава да се разплаща по-бавно от бизнеса

  Времето за междуфирмените плащания в България се скъсява с всяка изминала година. През 2018 г. то е било с 10 дни по-малко от предишната година и фирмите за разплащат за опредена услуга или продадена стока в срок до 27 дни, а през 2017 г. той е бил 37 дни. Това показва анализ на компанията Intrum, цитиран от Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

  Резултатите от изследването показват, че средноевропейското време за междуфирменото разплащане е 34 дни, като се отчита подобрение спрямо 2017 г., когато периодът е бил 37 дни.

  При плащанията в публичния сектор към бизнеса у нас периодът на разплащане на задълженията е 30 дни през 2018 г. и 31 дни през 2017 г.Средно в Европа това отнема повече време - 40 дни.

  Латвия, Естония и Ирландия са лидери по най-бързо време за разплащане между компаниите – съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66, Босна и Херцеговина – 56, и Италия – 56 дни, които са нужни, за да се получат плащания за извършена услуга или продадена стока.

  В отношенията между бизнеса и крайните потребители наблюдаваме по-кратък срок за разплащане, в сравнение с корпоративните разплащания. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България плащанията между бизнес и крайни потребители са средно 20 дни през 2018 г., а през 2017 г – 19 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики, а най-дълго време за разплащане между бизнеса и клиентите коства на Испания(43), Босна и Херцеговина (39) и Португалия (39).

  6 от 10 компании предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни. 20% от бизнеса изразява мнението, че ако разплащането между контрагентите се подобри, ще се ускори и процесът по наемане на кадри.

  Основният извод от цялостното изследване показва, че клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността им да се справят с последиците от забавянето на плащанията, пишат от БТПП.

  Още през 2011 г. БТПП изрази своята подкрепа за изменение и допълнение на Търговския закон, хармонизиран с Директива  2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, с която срокът за разплащане между страните по търговска сделка не може да надвишава 60 дни, а когато длъжникът е публичен възложител, срокът за изпълнение на паричното задължение не може да надвишава повече от 30 дни. В България, това е уредено  в чл.303а от Търговския закон, който освен посочените срокове допуска и изключение, като предвижда, че разплащането може да надвиши посочените периоди, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави.

  Според БТПП остава обезпокоително, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. От БТПП напомнят, че към 31.03.2018 г. просрочените задължения от страна на държавата към бизнеса и гражданите са близо 328 млн. лв.

   


  Линк

 • Capital.bg: Компаниите в България са уреждали задълженията помежду си по-бързо


  Срокът пада до 28 дни и е под средноевропейския период от 34, показва анкета на международната компания за финансови услуги Intrum

   
   
   

  Компаниите в България изплащат задълженията помежду си в рамките на 28 дни през 2018 г., което е значително подобрение спрямо нужните 38 дни година по-рано. Това са резултатите от ежегодния доклад European Payment Report на международната компания за финансови услуги Intrum, за които съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  "Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания", казват анализаторите на работодателската организация. "38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план", допълват те.

  Анкетата на Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа.

  Периодът за разплащане се свива

  "В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията", пишат анализаторите на БТПП. Ако преди година фирмите уреждаха търговските си отношения средно в рамките на 38 дни, сега периодът се свива до 28 дни, като така пада под средноевропейския срок от 34 дни през 2018 г.
  Лидер в Европа по отношение на разплащанията между компании е Латвия, където фирмите уреждат отношенията си в рамките на 18 дни, следвана от Естония с 19 дни. Ирландия се нарежда на трето място с 20 дни след драстичен спад на периода за разплащане от цели 50 дни през 2017 г. В Португалия пък фирмите уреждат сметките си най-дълго - за 66 дни, без промяна спрямо нивото от предходната година.

  Клиентите са по-бързи
  Крайните клиенти изплащат дължимото на фирмите в срок от 21 дни, което е леко увеличение спрямо отчетените 20 дни през 2017 г. Въпреки повишението в България средното време за погасяване на задълженията остава над средноевропейското ниво от 22 дни през 2018 г., докато в държави като Испания и Португалия отнема повече от месец - съответно 45 и 38 дни.
  Публичният сектор в България също успява да изплати задълженията си към бизнеса по-бързо от средното в Европа - в рамките на 32 дни при 40 в съюза. "Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания", пишат анализаторите от БТПП.
  България обаче е на трето място по дял на отписаните приходи с 2.78% през 2018 г. Въпреки че числото се понижава спрямо година по-рано от 4.1%, това е над средното европейско ниво от 1.7%. Анализаторите на палатата посочват, че пред страната са само Ирландия и Сърбия със съответно 3.1% и 2.88%, а Румъния е близо - точно след България, с 2.73% отписани приходи.


  Линк

 • Investbg.net: Междуфирмените разплащания стават все по-бързо


  Срокът на междуфирмените разплащания в България намалявапрез 2018 г. до 28 дни от 38 дни през предходната година, сочи последният доклад на Intrum (European Payment Report 2018), съобщават от БТПП.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия – съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания – 45 дни, в Босна и Херцеговина – 39 дни и в Португалия – 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия – с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  България заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.


  Линк

 • Дума 13.02.2019 г., с. 6: Средно за 28 дни се разплащат фирмите помежду си


  В България се наблюдава тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между фирмите, като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни при 38 дни през 2017 г. За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Това съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която цитира последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018) за разплащанията от и към бизнеса. Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.
  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратна е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни.
  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са прибалтийските републики. Най-дълго е в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни, и в Португалия - 38 дни.
  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.


  Линк

 • Телеграф: 13.02.2019 г., стр. 14: Фирмите чистят задължения до 28 дни


  България отбелязва положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията.
  У нас през 2018 г. срокът за разплащане е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г. Това съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като цитира доклада Intrum European Payment Report 2018. Почти една трета от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%, а пък 38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план. България заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3,10% и 2,88%, а Румъния е 4-та с 2,73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1,7%.


  Линк

 • Pariteni.bg: Разплащането между фирмите става все по-бързо


  Сред първенците сме по отписани приходи, сочи проучване 

  България отбелязва положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията.

  У нас през 2018 г. срокът за разплащане е сведен до 28 дни, при 38 дни през 2017 г., съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като цитира доклада Intrum (European Payment Report 2018).

  За сравнение средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане, показва изследването.

  Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики.

  Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78% от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10% и 2.88%, а Румъния е 4-та с 2.73% отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7%.

  Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания.

  Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20%. 38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

   


  Линк

 • Cross.bg: Междуфирмените разплащания у нас се бавят средно около месец


  /КРОСС/ Междуфирмените разплащания в България са се бавили средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.
  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.
  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.
  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.
  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.
  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).
  България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.
  Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.
  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.

  Линк

 • Dartsnews.bg: Междуфирмените разплащания у нас се бавят средно около месец


  Междуфирмените разплащания в България са се бавили средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.

  Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

  Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия – съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия – 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия – по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.

  В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 – 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания – 45 дни, в Босна и Херцеговина – 39 дни и в Португалия – 38 дни.

  Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия – с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия – 104 дни.

  6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

  България обаче заема и една неконкурентна позиция – 3-то място от страните с най-много отписани приходи – 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

  Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

  Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.


  Линк

 • Капитал, 15.02.2019, стр. 6, 7: Фирмите в България уреждат задълженията помежду си в рамките на 28 дни през 2018 г.


  - Фирмите в България уреждат задълженията помежду си в рамките на 28 дни през 2018 г., което е значително подобрение спрямо нужните 38 дни предходната година. Това са резултатите от доклада European Payment Report на международната компания за финансови услуги Intrum, за които съобщава БТПП. Анализаторите на работодателската организация казват, че бавните плащания на длъжниците пречат на близо една трета от компаниите в България да наемат повече служители.

   

   


  Линк

Назад