Назад

Плевнелиев се срещна с бизнеса


 • Плевнелиев се срещна с бизнеса


   
  Работеща и отговорна администрация, утвърждаване на държавността, прагматизъм в работата на Президентската институция, икономизация на външната политика, активен диалог с представителите на неправителствения сектор. Това обещаха кандидатът за президент и вицепрезидент на Р България, издигнати от ПП ГЕРБ – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, на среща с ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  Росен Плевнелиев анонсира основните акценти в своята управленска програма, като уточни, че реформата в администрацията ще бъде негов водещ приоритет. 
  Той се ангажира да създаде към Президентската институция Съвет по икономическа и социална политика, Съвет по регионално развитие и др. обществено-консултативни органи, където реално и ефективно да се провежда диалогът с гражданското общество и да се формулират дългосрочните цели за развитието на страната ни.
  Според кандидата за президент на РБ, държавата трябва драматично да подобри бизнес средата, а всички стратегически документи да се интегрират и „да започнат да говорят помежду си на един език”. „Президентът трябва да задава дългосрочната посока, като се уповава на идеите на бизнеса и на неправителствения сектор, като цяло”, смята Росен Плевнелиев. „Нашите идеи за икономиката са Вашите идеи. Аз съм прагматичен човек, който знае ,че лявото обещава пари, а дясното дава възможност на хората сами да изкарват пари”, каза кандидатът за президент.
  Друг приоритет на кандидатпрезидентската двойка е икономизацията на външната политика и подобряването на репутацията на страната ни пред външния свят. „Ще направя така, че да спрат да гледат на нас като на проблемна и корумпирана държава”, ангажира се Росен Плевнелиев.
  „В Президентската институция ще се работи различно, защото ние сме с различен профил. Като юрист, уважавам институциите, но знам, че хората правят институциите, а не обратното”, допълни кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова. Тя се ангажира с налагането на нов манталитет на управление, основан на спазването на законността и държавността, сговор между властите и насърчаване стабилността на институциите. „Ще съдействаме за това институциите да се помирят и да заработят в синхрон. Няма да допускаме налагането на идеи под натиск. По стратегическите приоритети на страната политиците трябва да престанат да се съобразяват с партийните си централи и да се съобразяват с нуждите на обществото”, категорична бе г-жа Попова. Тя постави акцент върху ангажиментите на страната ни по отношение на мерките за ограничаване на незаконната имиграция и даването на убежище. Според нея, необходимо е контролирано даване на закрила, съобразено с интеграционните възможности на страната ни, които не са големи. В тази връзка, тя отправи покана за допълнителна среща по темата.
  Домакините, в лицето на трите бизнес организации, изразиха задоволство от декларираните намерения за повишаване ефективността на администрацията, икономизация на външната политика и подобряване на бизнес средата. Те поставиха въпроса за оптимизиране и повече прозрачност на публичните разходи, както и за прилагане на нормативните изисквания за задължителна оценка на въздействието на законите, преди да бъдат приети те.

  Линк

Назад