Назад

Безработните не са адаптивни към трудовия пазар, алармират от Българската търговско-промишлена палата


 • Безработните не са адаптивни към трудовия пазар, алармират от Българската търговско-промишлена палата


   
  Голяма част от безработните у нас не са адаптивни към условията на трудовия пазар. Съществува и прекалено разминаване между търсенето и предлагането на определени специалности. Това са два от факторите, довели до рекордния ръст на безработицата у нас в рамките на ЕС през това лятото, съобщи в Силистра Олга Чугунска - икономически анализатор от Българската търговско-промишлена палата.
  Знае се, че в българската икономика има хроничен дефицит за специалисти в ай ти сектора, в медицината и в техническите специалности, в същото време има бум на икономисти и юристи, отбеляза анализаторът. Тя допълни, че няма как да имаме икономика, базирана на знания и интелигентен растеж, без реформи в образованието, така че завършващите да отговарят на нуждите на пазара на труда. "Имаме национална стратегия за привличане на инвестиции, там има изброени определени сектори, те се нуждаят от съответните кадри, които трябва да осигурим за привличане на инвеститори", коментира още Чугунска.
  Наблюденията на неправителствената организация показват, че докато държавата от години прави реформи в образованието, фирмите вече сами търсят локално сътрудничество с университети, подготвяйки студентите за реалния бизнес.
  Силистра бе домакин на 4-дневен семинар на тема „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й".

  Линк

Назад