Назад

Меглена Кунева: Внасянето на бюджета за догодина закъснява недопустимо


 • A venture fund for financing scientific research projects to become operative as of January 2012


   

  As of January 2012, а venture fund for financing scientific and technical projects will become operative, announced the Co-Chair of the Council on Innovation with the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (BCCI), Yosif Avramov after the meeting with representatives of the European Investment Fund. The funds will be granted in several phases. In January, the first stage for the transfer of €30 mln will start, followed by two stages for €60 mln each. The fourth stage for the remittance of €21 mln is scheduled for April. The venture fund will operate on market principles, while beneficiaries will not rely solely on EU funds but will seek private investors as well. This will encourage the interaction between the business sector and the scientific community. Yesterday, the Chairman of the Federation of the Scientific - Engineering Unions in Bulgaria, Academician Vassil Sgurev and BCCI Chair, Tsvetan Simeonov signed a memorandum of cooperation. 

  Линк

 • Меглена Кунева - работодатели - среща


   
  София, 10 октомври /Лора Метанова, БТА/
  Кандидатът за президент Меглена Кунева изрази тревога, че бюджет 2012 закъснява заради изборите. Това е недопустимо, избори не се произвеждат за първи път, коментира тя пред журналисти след среща с ръководствата на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на
  индустриалния капитал в България.
  Кунева обеща, че ако тя и кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов получат подкрепа и спечелят изборите, президентството ще бъде институцията, която ще изисква отчет как
  се харчат парите на хората, при какви условия и с каква ефективност. Моят ангажимент е, че гласът на хората, които правят бизнес, ще бъде чут и няма да замитаме проблемите под килима, допълни тя. Кунева посочи, че работодателските организации са подкрепили идеите на кандидатпрезидентската двойка да има "стрестестове" на законите, които засягат икономиката. Ще се радвам, ако имам възможност да работя с тези бизнес-организации,
  за да можем да определим показателите и индикаторите заедно и да определим кой закон става и кой - не, без да изненадваме нито
  парламента, нито правителството, отбеляза Кунева. Тя определи срещата като много важен разговор и изключително добър сигнал. От трите организации също заявиха, че срещата е била полезна
  и приветстваха намерението да бъдат привличани за консултации при вземане на решения. Работодателските структури и кандидатпрезидентската двойка Кунева-Христов са на едно мнение и
  по въпроса за "стрестестове" на нормативни актове, както и че не бива да се поддържа огромна президентска администрация.

  Линк

 • Кунева разтревожена – изборите бавят Бюджет 2012


   
  Кандидатът за президент Меглена Кунева изрази тревога, че Бюджет 2012 закъснява заради изборите.
  Това е недопустимо, избори не се произвеждат за първи път, коментира тя пред журналисти след среща с ръководствата на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България.
  Кунева обеща, че ако с Любомир Христов спечелят изборите, президентството ще бъде институцията, която ще изисква отчет как се харчат парите на хората, при какви условия и с каква ефективност. „Моят ангажимент е, че гласът на хората, които правят бизнес, ще бъде чут и няма да замитаме проблемите под килима," допълни тя.
  Кунева посочи, че работодателските организации са подкрепили идеите на кандидатпрезидентската двойка да има "стрестестове" на законите, които засягат икономиката. „Ще се радвам, ако имам възможност да работя с тези бизнес-организации, за да можем да определим показателите и индикаторите заедно и да определим кой закон става и кой - не, без да изненадваме нито парламента, нито правителството," отбеляза тя.
  От своя страна председателят на БАИК Васил Велев изрази подкрепа на идеята на Кунева да се правят стрестестове на нормативните актове, които биха засегнали бизнес средата. „Българският бизнес трябва да бъде реабилитиран. Той няма нужда от помощта на държавата. Той има нужда да не му се пречи", подчерта той.
  Шефът на БТПП Цветан Симеонов каза, че редица тези на президентската двойка Кунева-Христов съвпадат с вижданията на бизнеса и каза, че не бива да се поддържа огромна президентска администрация.
  По думите й тази среща е много важен разговор и изключително добър сигнал. От трите организации също заявиха, че срещата е била полезна и приветстваха намерението да бъдат привличани за консултации при вземане на решения.
  След срещата с бизнес организациите Кунева сподели, че е обнадеждена за гражданското общество. „Не може политическото в България да се изчерпва само с партиите и не може институциите да се изчерпват сами със себе си. Те трябва да дадат глас на хората, защото това всъщност е демокрация - гласа на хората", каза още тя.

  Линк

 • Меглена Кунева: Внасянето на бюджета за догодина закъснява недопустимо


   
  Недопустимо закъснява бюджетът заради изборите, смята независимият кандидат за президент Меглена Кунева, която се срещна с ръководствата на работодателските организации БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал, предоха от нейния предизборен офис.
  Кунева обеща, че ако тя и кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов получат подкрепа и спечелят изборите, президентството ще бъде институцията, която ще изисква отчет как се харчат парите на хората, при какви условия и с каква ефективност. Моят ангажимент е, че гласът на хората, които правят бизнес, ще бъде чут и няма да замитаме проблемите под килима, допълни тя.
  Според Кунева работодателските организации са подкрепили идеите на кандидат-президентската двойка да има "стрес тестове" на законите, които засягат икономиката.

  Линк

Назад