Назад

Около половин милион евро са бразилските инвестиции у нас за 5 години


 • Дилма Русеф пристигна в България


  Президентът на Бразилия Дилма Русеф беше посрещната официално с церемония на столичния площад "Свети Александър Невски" в сряда. Това е първата визита на бразилски държавен глава в България от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави преди половин век, предаде БНР.

  В рамките на двудневното посещение президентите на двете страни Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство на Европейския съюз с Бразилия.

  Двамата президенти ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарни разговори на двете делегации. В присъствието на двамата държавни глави ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.

  Президентът на Бразилия ще се срещне още с председателя на парламента Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

  Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Бразилският президент ще получи Орден "Стара планина" с лента, а българският държавен глава ще бъде награден с Орден "Южен кръст".

  Двамата президенти ще говорят и пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. Дилма Русеф води у нас голяма бизнесделегация. В нея са включeни представители на най-големите бразилски компании в нефтената индустрия, хидроенергетиката, самолето- и автомобилостроенето, агроиндустрията и други, които ще търсят контакти с български предприемачи по време на бизнес конференцията, организирана съвместно с Българската търговско-промишлена палата.

  Бразилски инвестиции у нас практически няма. Двустранният стокообмен е едва 133 млн. долара с крайно негативно салдо за нашата страна. Затова България се надява от първото по рода си президентско посещение да извлече чисто икономически ползи, както подчерта говорителят на външно министерство Весела Чернева.

  Бразилия се превърна в икономическия гигант на Латинска Америка през последното десетилетие и стана една от най-бързо развиващите се страни, изваждайки милиони хора от дълбока бедност. Не само заради природните си богатства, но и с умелото управление, Бразилия стана водещ износител на различни суровини, земеделска и индустриална продукция, което носи годишен брутен вътрешен продукт от 8 000 долара на глава от населението, по данни на Световната банка от 2009 г., напомня БНР.

  През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец". В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града.

  Ден преди Габрово да посрещне бразилския президент, в родния град на баща й ще бъде представена книгата, посветена на Дилма Русеф и нейния полубрат Любен Русев, останал да живее в България. Автори са журналистите Момчил Инджов и Жамил Шаде.

  Книгата проследява историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев – бащата на Дилма. Тя е написана на португалски език и през март беше представена в Бразилия. Първата премиера на българския превод ще бъде днес в Габрово.

  Авторите разказват за живота на сина и дъщерята на Петър Русев, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща емигрант и социалдемократическите си възгледи. Книгата, която вече е нашия книжен пазар, ще бъде представена пред габровската читателска публика от издателя и от известния преводач, преподавател и познавач на Бразилия Румен Стоянов.

  Mediapool.bg

  Линк

 • Икономическите връзки България - Бразилия са на много ниско равнище
  Не сме свикнали в последните години да споменаваме такива ниски нива, от които тръгваме, каквито са нивата на търговията ни с Бразилия. Причините за това са много. Важното е, че стартовата ни позиция е доста ниска, но това има и своите предимства, защото ще ни даде в кратки срокове да постигнем по-добри резултати. Днешният бизнес форум е за това, за да постави солидна база.

  Това каза днес председателят на БТПП Цветан Симеонов в предаването "Преди всички" на БНР.
   
  Симеонов обясни, че една от основните причини за неразвитите икономически отношения межди Бразилия и България е, че след промените в България страната ни се е фокусирала върху европейската интеграция. При нас един от елементите на вноса от Бразилия е желязната руда, но към нея вече няма интерес. Можем да посочим и липсата на информация, регулярността във връзките между неправителствените организации, допълни той.

  Председателят на БТПП заяви, че очакванията на българския бизнес за днешната срещата с президента на Бразилия Дилма Русев, която е на посещение у нас, са много големи.

  "Това си личи от проявения интерес. До вчера имаше записани около 200 фирми за участие във форума. Наша задача ще бъде да им осигурим благоприятни условия за разговорите," каза още Симеонов.

  Цветан Симеонов обясни, че един от продуктите, който представлява интерес за бразилските представители на бизнеса са изкуствените торове. "

  "България произвежда, има мощности и за това се надяваме това да е конкретен резултат от днешните срещи. Ние ще насърчим в разговорите и развитието в машиностроенето, защото наистина има потенциал в технологиите. В земеделието също, но там трябва да насочим нещата в една по-висша степен. Аз ще говоря днес за това, че те имат добри постижения в земеделието и е добре да се използва този потенциал. България продължава да бъде най-благоприятното място за първоначални инвестиции в ЕС,", заяви председателят на БТПП.

  Линк

 • Русеф ще отвоюва загубени бизнес територии у нас


  "Имам твърдото намерение да отвоювам загубените земи, като върна динамиката и умножа възможностите за българските и бразилските бизнесмени", заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф след срещата с българския си колега Георги Първанов в сряда в София. Това е първото посещение на държавен глава на петата по големина страна в света от възстановяването на дипломатическите връзки между България и Бразилия.
   
  По думите на Русев сферите за бизнес-партньорства между двете страни са енергетиката – ядрена и възобновяемата, земеделието, преработката на петрол и самолетостроенето, където Бразилия има голям опит.
   
  На състоял се по-късно през деня българо-бразилски бизнес форум, в който се включиха над 200 фирми, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посочи, че за България може да се окаже по-евтино да внася биогорива от Бразилия, вместо да ги произвежда на място дори и по по-ефективна бразилска технология.. Той даде за пример бразилският биоетанол, който бил в пъти по-евтин от произвеждания от царевица в САЩ или от рапица в Европа.
   
  На форума стана ясно още, че е постигната сделка за закупуване на 12 бразилски самолета EMBRAER за български авиокомпании. Трайков посочи, че стремежът на българската страна е EMBRAER да създаде регионален логистичен център в страната ни, който да стане вторият такъв в Европа.
   
  Според българския министър друга потенциална област за сътрудничество между България и Бразилия е хидроенергетиката, давайки за пример изграждането в латиноамериканската страна на ВЕЦ "Итайпу” с мощност 11 000 мегавата - "т.е. колкото шест АЕЦ "Белене”.
   
  По-рано през деня Трайков и бразилските министри на външните работи Антонио Патриота и на развитието, индустрията и търговията Фернандо Пиментел подписаха в присъствието на Русеф и Георги Първанов ново икономическо споразумение между двете страни, което ще насърчава инвестициите и търговията.
   
  Първата област за по-активно сътрудничество между двете страни е търговският обмен, посочи Русеф след церемонията.
   
  Стокообменът между двете страни за първото полугодие на 2011 г. е едва 47 млн. долара, което е с една четвърт по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Освен това е с тройно негативно салдо за София въпреки отбелязания ръст от 46 процента в износа на български стоки и спада от над 54 процента за бразилския внос, сочат данни на българското икономически ведомство. Бразилските инвестиции в България са символични - за последните пет години те са били само 580 хил. евро.
   
  Според Русеф възраждането на търговските отношения между двете страни може да стане чрез сътрудничество в сферата на земеделието, биогоривата и възобновяемите енергийни източници, самолетостроенето, добива и преработката на петрол. Това са все области, в които Бразилия има голям опит, посочи бразилският президент. По думите й нейната страна може да се възползва от високите постижения на България в областта на точните науки - математиката, физиката, медицината.
   
  "Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции, защо не и за съвместни производства в сферата на селското стопанство, преработвателната и химическата промишленост, фармацията", посочи Георги Първанов. Той очаква акцентът в бизнес отношенията между двете страни да е върху развитието на енергетиката - ядрената енергетика, възобновяемите енергийни източници.
   
  Двамата президенти изразиха надежда, че ще има активен обмен на студенти между двете страни.
   
  Новото икономическо споразумение отменя търговската спогодба от 1993 г. и трябва да насърчи сътрудничеството в маркетинга, консултантските и експертни услуги и инвестиционната дейност. Българо-бразилска междуправителствена комисия за бизнес сътрудничество пък ще стимулира контактите между фирми от двете страни в различните сектори на икономиката, екологията и образованието.
   
  България може да бъде удобна база за трансфер на технологии и логистика за бразилските фирми към пазарите на Европа и балканските страни, каза по-късно през деня Трайчо Трайков при откриването на българо-бразилски бизнес форум, в който участват над 200 фирми.
   
  Бразилия иска да започне един нов етап в търговските и икономически отношения с България и нейния народ, заяви от своя страна колегата му Фернандо Пиментел. Той подчерта стабилността на българската финансова система, както и привлекателната за инвестиции данъчна система.
   
  Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че търговските отношения с Бразилия тръгват от изключително ниски нива. Една от основните причини за неразвитите икономически отношения между двете страни и това, че след промените България се е фокусирала върху европейската интеграция, коментира той пред БНР. Можем да посочим и липсата на информация, регулярността във връзките между неправителствените организации, допълни той.
   
  От проведените ден по-рано в Брюксел срещи между Националната бразилска конфедерация на индустрията и Конфедерацията на европейския бизнес стана ясно, че представителите на бизнеса очакват от правителствата на страните членки на ЕС облекчения в данъчната и регулаторната среда и конкретни мерки за насърчаване на иновациите и инвестициите
   
  Двете организации подписаха обща декларация, в която препоръчват да се подобри данъчното регулиране, за да се намали облагането на инвестициите в сферата на енергетиката, телекомуникациите, инфраструктурата, суровините.

  Линк

 • Трайков зарибява бразилците с розово масло и коняк


  "Бразилия може да използва нашите транспортни фирми и логистика като входна врата не само за Европа, но за пазарите на Африка, Русия",
   
  заяви при откриването на бизнесфорума "Бразилия - България - устойчиво партньорство" икономическият министър Трайчо Трайков.
   
  Той посочи, че цел на правителството е да развива производства с висока добавена стойност. Сред тях са електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, земеделието, транспорта и логистиката, фармацията и химическата индустрия.
   
  Трайков похвали страната ни като привлекатено място за правене на бизнес и посочи макросредата, квалифицираната работна ръка и ниските данъци като привлекателни за инвеститорите.
   
  Културният и спа-туризъм може да се превърне в един от най-важните сектори за сътрудничесто с Бразилия, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

  Той отчете, че страната ни е била посетена от 6 милиона чуждестранни туристи, от които 3000 бразилци. Толкова, проблизително, са и българите, посетили най-голямата латино-американска държава.

  "Имате икономика над средното ниво за Европа, стабилност, привлекателна данъчна система, което ни прави заинтересовани от това да правим бизнес в България",
   
  посочи министърът на развитието индустрията и външната търговия на Бразилия Фернандо Пиментел. Той похвали нащите математици, физици и интелигентни предприемачи, които ще допринесат за развитие на търговскоикономическите връзки между двете страни.
   
  В присъствето на двамата министри бе подписан и меморандум за разбирателство между шефа на Националната конференция на промишлеността на Бразилия - Роксан Андраде, и председателя на БТПП Цветан Симеонов.
   
  От бразилска страна бе проявен интерес за сътрудничество с български партньори в енергетиката, селското стопанство, възобновяемите емнергийни източници, минната дейност, машиностроенето.

  Освен тези области, двете страни имат взаимен интерес към опознаването на Антарктида и Космоса.

  Линк

 • Развиваме бизнес отношенията с Бразилия в областта на зелената енергия


  Президентът на Бразилия Дилма Русеф поздрави бизнес конференцията „Бразилия – България – устойчиво партньорство” с думите, че официалното й посещение е добър повод и може да стане основа за възобновяване на икономическото сътрудничество между двете страни. Надявам се от следващата година стокообменът между двете страни да достигне до около 1 млрд. долара от крайно недостатъчните сега 133 млн. долара, каза държавният глава на България Георги Първанов. Трябва да работим заедно в сферата на ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници, да търсим възможности за съвместно производство в хранително-вкусовата промишленост, както и в селското стопанство, посочи той. България може да бъде мост за бразилските инвестиции в Европа и Азия, подчерта Трайков. Страната ви представлява интерес за Бразилия заради икономическата стабилност, евтината работна ръка и ниските данъчни ставки, каза Фернанду Пиментал, министър на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия. Бразилия има за приоритет развитието на технологиите и иновациите.
  Българските и бразилските бизнес отношения ще се възобновят в няколко конкретни области. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков най-реална е възможността български компании да закупят бразилски самолети, а южноамериканската страна да построи регионален център за ремонт на своите машини у нас. Има вероятност България да внася и биоетанол от Бразилия, който е много по-евтин в сравнение с американския, каза Трайков. Производството на етанол в Бразилия ще бъде увеличено с 200% и се планира да достигне 1,5 млн. т, каза директорът за газ и енергия на бразилската компания „Петробраз“ Мария Даграса Фостър.
  В хидроенергетиката също можем да си сътрудничим с Бразилия, каза още Трайков. Той даде за пример ВЕЦ „Итайпо“ в амазонската страна, която произвежда 11 хил. квт енергия, колко се добиват от шест централи от типа на АЕЦ „Белене“.
  На българо-бразилския бизнес форум Трайков каза още, че можем да изнасяме за Бразилия етерични масла, химически продукти, червени вина и коняк. Той припомни на бразилските компании, че българското вино е първото, което се споменава в литературен източник и това е „Илиада“ на Омир. Министърът изрази желание двете държави да си сътрудничат и в сектора на туризма, защото до момента от 6 млн. чужденци, почиващи в България, само 3 хил. са бразилците. Толкова са и българите към южноамериканската страна.
  Искаме да работим в България, въпреки че страната ви е малка за нашата голяма икономика, каза министърът на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия Фернандо Пиментал. Традиционният износ на Бразилия са стоки като захар и месо.
  Двете правителства подписаха споразумение за търговско-икономическо сътрудничество.
   Председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на Националната конфедерация на индустрията на Бразилия Робсон Андраре подписаха споразумение, според което трябва да се увеличи информационният поток между двете страни. Бразилия е увеличила бизнеса си както на пазара на вноса, така и на износа си на различни стоки напоследък, подчерта председателят на бразилската конфедерация на индустрията.


  Линк

 • Около половин милион евро са бразилските инвестиции у нас за 5 години


  Той подчерта още, че всяка година около 3 000 българи пътуват в Бразилия. А България с лечебния, балнео и спа, както и културния си туризъм може да привлича бразилските туристи да идват у нас, допълни той.

  Бразилия е третият поред търговски партньор на България в Латинска Америка след Чили и Перу, каза Васил Тодоров. За миналата година стокообменът между България и Бразилия е в размер на 130 млн. долара.

  “Това, което можем да развием, да изнасяме и да предложим на бразилските компании – това са българските вина, етеричните масла. Също така в областта на машиностроенето – кранове, телфери, заварачни апарати. Също резервни части за тракторите. Един отрасъл, който може да се развие – това е и туризмът”, каза Тодоров
   
  Около половин милион евро са бразилските инвестиции в България за 5 години, уточни Васил Тодоров.
   
  “Тези бразилски компании, които вече оперират на европейските пазари, говоря в Западна и Централна Европа, тези компании могат много лесно да навлязат на българския пазар, тъй като това е вече един познаваем пазар, в който функционират и гаранции дават европейските закони, европейските регламенти”, обясни парламентарният секретар.
   
  Той подчерта още, че за последните 10 години имаме отрицателно търговско салдо. И е убеден, че посещението на бразилския президент Дилма Русеф ще даде отражение както за увеличаване на инвеститорския интерес, така и за повече туристи.

  Линк

Назад