Назад

Цветан Симеонов: Икономическите ни отношения с Бразилия са на много ниски нива


 • 45 процента от енергията в Бразилия е от възобновяеми източници
   
  45 процента от енергията в Бразилия е от възобновяеми източници - това не само е модерна тема, но може да бъде добра практика за България.
  Мариана Кукушева - председател на Съвета на браншовите организации при БТПП на живо по НОВА
  Цялото интервю може да видите от тук 

 • Цветан Симеонов: Икономическите ни отношения с Бразилия са на много ниски нива


   
  Не сме свикнали в последните години да споменаваме такива ниски нива, от които тръгваме, каквито са нивата на търговията ни с Бразилия. Причините за това са много. Важното е, че стартовата ни позиция е доста ниска, но това има и своите предимства, защото ще ни даде в кратки срокове да постигнем по-добри резултати. Днешният бизнес форум е за това, за да постави солидна база. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов в предаването "Преди всички". 
  Симеонов обясни, че една от основните причини за неразвитите икономически отношения межди Бразилия и България е, че след промените в България страната ни се е фокусирала върху европейската интеграция. При нас един от елементите на вноса от Бразилия е желязната руда, но към нея вече няма интерес. Можем да посочим и липсата на информация, регулярността във връзките между неправителствените организации, допълни той. 
  Председателят на БТПП заяви, че очакванията на българския бизнес за днешната срещата с президента на Бразилия Дилма Русев, която е на посещение у нас, са много големи. Това си личи от проявения интерес. До вчера имаше записани около 200 фирми за участие във форума. Наша задача ще бъде да им осигурим благоприятни условия за разговорите, каза още Симеонов. 
  Цветан Симеонов обясни, че един от продуктите, който представлява интерес за бразилските представители на бизнеса са изкуствените торове. България произвежда, има мощности и за това се надяваме това да е конкретен резултат от днешните срещи. Ние ще насърчим в разговорите и развитието в машиностроенето, защото наистина има потенциал в технологиите. В земеделието също, но там трябва да насочим нещата в една по-висша степен. Аз ще говоря днес за това, че те имат добри постижения в земеделието и е добре да се използва този потенциал. България продължава да бъде най-благоприятното място за първоначални инвестиции в ЕС, заяви председателят на БТПП. 

Назад