Назад

Договори за обучение на 7 800 безработни


 • Times.bg: Ще обучават безработни за социални асистенти, охранители, камериерки и хотелиери

  Стартира прием на документи от безработни лица за професионална квалификация по различни професии, съобщи Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда във Велико Търново. Отпусната бройка за региона  на Велико Търново, Елена и Златарица е за 190 човека. Обученията ще се реализират съвместно със социални партньори. браншови организации и синдикати.
   
  Заявленията за обучение се приемат в Бюрото по труда, като изискването към кандидатите е да са регистрирани на борсата. Обучението също ще бъде платено, всеки одобрен ще получава по 8 лева дневно, както и пари за пътните разходи, ако се предвижва от друго населено място.
  По проект “Обучение и заетост” на Българската стопанска камара, 34 човека ще бъдат обучени по две професии – 20 офис секретари и 14 охранители.
  По проекта “Рестарт” на Асоциацията на индустриалния капитал ще бъдат обучени 20 човека за работници в хранително-вкусовата индустрия. По проект “Cross be” на БТПП ще се преквалифицират общо 70 човека в професиите “хотелиери”,  оператори на компютри и камериерки.
   
  По проект “Ние също можем” на КНСБ ще бъдат обучени 50 човека за социални асистенти. По проект “Хоризонти” на КТ “Подкрепа” е предвидено обучение на 20 лица за охрана на обекти.
   
  Обучението ще се провежда в продължение на  три месеца, след което на част от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от три месеца. Наетите на новите работни места ще получават минимална работна заплата и осигуровки.

  Линк

 • Dnesbg.com: Обучават 190 души за охранители, социални асистенти и секретари

  190 безработни лица от В. Търново ще получат професионална квалификация по различни професии. Това обяви Обрешко Нечев, директор на Дирекция “Бюро по труда”. Обученията ще се провеждат по проекти на социалните им партньори, а приемът на документи стартира от вчера. Заявленията за обучение се приемат в Бюрото по труда, като изискването към кандидатите е да са безработни. Обучението също ще бъде платено, всеки одобрен ще получава по 8 лв. на ден, както и пари за пътните разходи, ако се предвижва от друго населено място.
  По проекта “Рестарт” на Асоциацията на индустриалния капитал ще бъдат обучени 20 човека за работници в хранително-вкусовата промишленост. По проект “Cross be” на Българската търговско-промишлена палата 70 души ще бъдат обучени по три професии – 20 в професията “хотелиери”, 20 оператори на компютри и 30 камериерки.
  По проект “Обучение и заетост” на Българската стопанска камара 34 човека ще бъдат обучени по две професии – 20 офис секретари и 14 охранители. По проект “Ние също можем” на КНСБ ще бъдат обучени 50 човека за социални асистенти. Местата за В. Търново са 15, за Златарица – 20, а за Елена – 15, уточниха от Бюрото по труда. По проект “Хоризонти” на КТ “Подкрепа” е предвидено обучение на 20 лица за охрана на обекти.
  Обучението ще продължи в рамките на три месеца, след което на част от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от три месеца. Наетите на работа ще получават минимална работна заплата и осигуровки.


  Линк

 • Borbabg.com: 190 безработни с шанс да се сдобият с професия

  ДЪРЖАВАТА ПОЕМА СТИПЕНДИИ ЗА ОБУЧЕНИЕ, ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ НА ЖЕЛАЕЩИ ДА УСВОЯВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОФЕСИИ. Над 190 души ще преминат 3-месечен курс на обучение по проекти на социалните партньори в Бюрото по труда във Велико Търново, съобщи директорът му Обрешко Нечев. За част от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана работа за 3 месеца с минимална заплата и осигуровки. Асоциацията на индустриалния капитал ще обучава 20 души за работници в хранително-вкусовата промишленост, а Българската търговско-промишлена палата 20 за хотелиери, 20 за оператори на компютър и 30 за камериерки. От Българската стопанска камара пък ще подготвят 20 офис секретари и 14 охранители. КНСБ ще обучава 15 души във Велико Търново за социален асистент на деца, 15 в Елена и 20 в Златарица за социални асистенти на деца и възрастни. КТ „Подкрепа“ ще обучава 20 души за физическа охрана на обекти. Това са част от актуалните проекти за старата столица. Приемането на документите започна от 1 март в Бюрото по труда. Изискванията към кандидатите са да бъдат безработни към момента, в който подават заявление за участие в проектите на социалните партньори. По време на обучението всеки ще получава по 8 лв. на ден, както и пари за пътни разходи, ако се придвижва от друго населено място.
   
  ЗА ЕДНО РАБОТНО МЯСТО В РЕГИОНА ПРЕЗ ЯНУАРИ СА СЕ КОНКУРИРАЛИ ПЕТИМА БЕЗРАБОТНИ. Толкова са били и през предходния месец, коментира Обрешко Нечев. През изминалия месец има ръст на безработицата от 8,1 процента общо за общините Велико Търново, Елена и Златарица, като регистрираните на борсата са 2476, от тях в най-голямата община те са 1739 души. С равнище на безработицата 4 процента Велико Търново е под стойностите за страната и региона.

  Линк

 • Dobrudjabg.com: Обучителни курсове предлага Бюрото по труда в Добрич

  Бюрото по труда в град Добрич започва прием на заявления на безработни лица за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности. Професиите, по които безработните могат да се обучат са:
  Администратор в хотелиерството – общо 40 лица;
  Готвач – общо 56 лица;
  Сервитьор барман – общо 20 лица;
  Оператор на компютър – общо 53 лица;
  Камериер – общо 57 лица;
  Шивач – общо 20 лица;
  Работник в заведенията за хранене и развлечения – общо 20 лица.
  Участниците ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности.
  Кандидатите трябва да са регистрирани в бюрото по труда и да са безработни младежи до 29 г. или продължително безработни лица, безработни лица от ромски произход, безработни лица на социално подпомагане, мигранти или безработни над 50 годишна възраст и безработни с трайни увреждания.
  Курсовете ще се проведат в периода март – май 2018г., като първата група ще стартира от 12.03.2018 г. По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 8 лв. за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи за тези, които живеят в населено място извън град Добрич.
  Обученията са финансирани със средства от Държавния бюджет по няколко проекта, които се реализират от Агенцията по заетостта в партньорство със Съюза за Стопанска Инициатива, Асоциация на Индустриалния Капитал в България, Българска Търговско Промишлена Палата, Българска Стопанска Камара и КТ „Подкрепа”.
  На минимум 40% от обучените лица ще бъде предложена работа по придобитата професия.
  Необходимо е безработните да представят копие на документ за завършен клас или степен на образование. Срокът за подаване на заявления на първата стартираща група за обучение е до 08.03.2018г.


  Линк

 • Velikotarnovo.utre.bg: Безработни ще усвояват нови професии по проекти на пет организации

  Обучението на желаещите ще продължи от един до три месеца

  Пет проекта за безработни дават шанс за усвояване на нови професии. За включване в тях вече се приемат заявления в Бюрото по труда във Велико Търново, информира директорът Обрешко Нечев, цитиран от Общинско радио. Обучението ще продължи от един до три месеца. Всеки ще получава стипендия от осем лева дневно и изплащане на транспорта, ако пътува. След курсовете се предвижда тримесечна субсидирана заетост на около 40 процента от участниците. През този период за тях ще се осигуряват средства в размер на минималната работна заплата и осигуровки, обясни Нечев.

  20 души ще бъдат обучени в професията работник в хранително-вкусовата промишленост по проекта „Рестарт” на Асоциацията на индустриалния капитал. Още 70 безработни ще бъдат включени в занятия за усвояване на три професии – 20 от тях в хотелиерство, 20 за оператори на компютър и 30 за камериерки. Проектът „Комплексно рамково обучение, самонаемане, бизнес инициатива”е на Българската търговско-промишлена палата. 34 души ще бъдат включени и в курсове по проекта „Обучение и заетост” на Българската стопанска камара. От тях 20 ще усвояват професията офис-секретари, а 14 ще учат за охранители.

  КНСБ стартира обучения за 50 души по проекта „Ние също можем”. Във Велико Търново 15 от тях ще бъдат обучени за социални асистенти на деца. А в Златарица 20 безработни и в Елена 15 ще усвоят професията  социален асистент за деца и възрастни. КТ „Подкрепа” ще подготвя по проект „Хоризонти” 20 души за охранители.

   


  Линк

 • БТА: Пет организации ще субсидират обучение за безработни лица в Бюрото по труда във Велико Търново

  Пет организации ще субсидират обучение за безработни лица в Бюрото по труда във Велико Търново, съобщи директорът на институцията Обрешко Нечев. 
  Работодателските организации и синдикатите са заявили 190 работни места за професионална квалификация и преквалификация по различни професии.
  За професията работник в хранително-вкусовата промишленост по проекта "Рестарт" на Асоциацията на индустриалния капитал ще бъдат обучени 20 души. Още 70 безработни ще бъдат включени в обучения, свързани с хотелиерския бранш и компютърни умения по проект на Българската търговско-промишлена палата. 
  Българската стопанска камара дава шанс на 34 безработни лица. О тях 20 ще усвояват професията офис-секретари, а 14 ще учат за охранители.
  КНСБ стартира обучения за 50 души по проекта "Ние също можем" за социални асистенти на деца и възрастни. 
  По проекта "Хоризонти" на КТ "Подкрепа" ще бъдат подготвени 20 души за охранители.
  Обученията ще продължат от един до три месеца. Заявления вече се приемат в Бюрото по труда, като се очаква първите курсове да започнат в средата на март. 
  Обучаемите ще получават стипендия от осем лева дневно и изплащане на транспорта, ако пътуват. След курсовете се предвижда тримесечна субсидирана заетост на около 40 процента от участниците, а месечното им възнаграждение ще бъде в размер на минималната работна заплата плюс осигуровки.


  Линк

 • Focus-news.net: Велико Търново: 190 безработни лица от града ще получат професионална квалификация по различни професии

  Велико Търново. 190 безработни лица от Велико Търново ще получат професионална квалификация по различни професии. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново Обрешко Нечев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Обученията ще се провеждат по проекти на социални партньори. Приемът по тях стартира през месец март. Документите се приемат в Дирекция „Бюро по труда“. Нечев съобщи, че по проект „Рестарт“ на Асоциация на индустриалния капитал 20 човека ще бъдат обучени по професия „работник“ в хранително-вкусовата промишленост. 
  По проект „Cross be” на Българската търговско промишлена палата 70 души ще бъдат обучени по три професии – 20 в професията „хотелиери“, 20 оператори на компютър и 30 камериерки. По проект „Обучение и заетост“ на Българската стопанска камара 34 човека ще бъдат обучени по две професии – 20 офис секретари и 14 охранители. По проект „Ние също можем“ на КНСБ 50 човека ще бъдат обучени за социални асистенти. Местата за Велико Търново са 15, за Златарица – 20, а за Елена – 15. 
  По проект „Хоризонти“ на КТ „Подкрепа“ ще бъдат обучени 20 лица по професия „физическа охрана на обекти“. Според вида на обучението то ще продължи в рамките на три месеца, след което на част от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от три месеца Обрешко Нечев посочи, че до 40% от обучените ще бъдат включени в заетост. По време на обучението те ще получават стипендия в размер от 8 лева на ден, като на тези, които пътуват, ще бъдат поети разходите за транспорт.


  Линк

 • Economynews.bg: АЗ: Договори за обучение на 7 800 безработни

  Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов подписа договори със социалните партньори за реализацията на проекти по Националния план за действие по заетостта през 2018 г.

  Проектите ще осигурят възможност на 7 787 безработни лица да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключова компетентност, като минимум 40 % или 3 067 от тях ще бъдат включени в заетост след това.

  Проектите на социалните партньори, които се изпълняват през 2018 г., са:

   ПРОЕКТ „РЕСТАРТ” на АИКБ – предвижда включване на 1 577 безработни лица в обучение за придобиване на ключови компетентности и професионално обучение, като в заетост ще бъдат включени най-малко 631 лица. Основната цел на проекта е създаване на устойчива заетост на най-уязвимите групи на пазара на труда и удовлетворяване по този начин на нарастващите потребности на бизнеса от квалифицирана работна ръка.

  ПРОЕКТ „ОБУЧЕНИЕ ЗА ЗАЕТОСТ" на БСК има за цел повишаване на квалификацията и уменията на безработните лица, и в частност на продължително безработните, за постигане на по-ефективна заетост и по-висока производителност на труда. Ще се проведат обучения на тема „Планиране и управление на времето”, „Умения за работа в екип” и професионални обучения по 22 специалности за 1 038 безработни. Проектът ще осигури заетост на над 360 лица по придобитата от обученията професия.

  ПРОЕКТ „КРОС БИ” на БТПП ще насърчи заетостта и реинтеграцията на пазара на труда на безработни лица от уязвими групи чрез мерки за активиране, квалификация и повишаване на компетентностите с оглед постигане на съответствие между уменията на работната сила и нуждите на работодателите на пазара на труда. В дейностите по изпълнение на проекта е предвидено включване на 1 292 безработни лица от целевите групи в обучение по различни професии в областта на търговията, услугите и производството като „Оператор на компютър”, „Шивач”, „Камериер” и т.н. На близо 520 от включените в проекта ще бъде осигурена минимум 3 месечна заетост по придобитата от обученията професия.

  ПРОЕКТ „НИЕ СЪЩО МОЖЕМ” на КНСБ цели да подобри достъпа до пазара на труда на рискови групи безработни лица чрез предоставяне на пакет от услуги за повишаване на уменията, компетентностите и квалификацията с оглед подобряване пригодността и адаптивността им за последваща заетост. Общо 1 325 безработни ще се включат в професионални обучения и ще повишат своите компетентности. Обученията са заявени от работодатели – общински администрации, държавни и бюджетни предприятия, които ще осигурят 3 месечен стаж или работа по придобитата професия на 517 от успешно завършилите.

  ПРОЕКТ „ХОРИЗОНТИ 3” на КТ „ПОДКРЕПА” предвижда да повиши конкурентоспособността и да подобри достъпа до пазара на труда на неравнопоставените групи чрез инвестиране в знания и умения в съответствие с потребностите на бизнеса. По проекта ще се проведат обучения по професии, заявени от работодатели в туристическия бранш, публичния сектор, обувната промишленост и др. Общо 1 305 безработни лица ще придобият професионална квалификация, подходяща за работа в тези отрасли, като 1 120 от тях ще се включат и в обучение по ключови компетентности. След успешно приключване на обученията ще бъде осигурена  заетост или стажуване на близо 525 лица.

  ПРОЕКТ „НАДГРАЖДАНЕ ЧРЕЗ НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ЗАЕТОСТ" на ССИ ще повиши конкурентоспособността на пазара на труда на безработни лица от неравнопоставените групи чрез обучения по търсени на пазара на труда професии и ключови компетентности и последващо осигуряване на заетост. Предвидено е включване на 1 250 безработни лица в обучения за „Обществени и граждански компетентности”, „Умение за учене” и „Инициативност и предприемачество”. На безработните ще бъде предоставена възможност да преминат и професионално обучение по една от предвидените общо 12 професии. Това ще даде шанс на минимум 500 от тях да бъдат устроени на подходящи работни места, заявени от работодатели – партньори.

  При реализацията на проектите на социалните партньори Агенцията по заетостта ще прилага комплексен подход, включващ предоставяне на специализирани услуги за консултиране и мотивиране на безработните лица за активно включване в предвидените обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, търсени на пазара на труда. Голяма част от успешно завършилите професионално обучение ще бъдат наети за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.


  Линк

Назад