Назад

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър


 • Novini.dir.bg: БТПП: Теменужка Петкова проявява пасивност при проблема с цената на тока

  Енергийната борса не функционира нормално, смята председателят на Палатата Цветан Симеонов

  Енергийният министър Теменужка Петкова проявява «неприемлива пасивност“ и макар че вижда съмнително единно вдигане на цените от търговците на ток, не сезира Комисията за защита на конкуренцията. Това мнение изказа председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БНР.
  Вчера работодателски организации поискаха оставката на Петкова заради проблема с цените на електроенергията на свободния пазар. Под това искане обаче не присъстваше подписа на БТПП. Днес

   


  Линк

 • Investor.bg: БТПП: Теменужка Петкова проявява пасивност при проблема с цената на тока

  Енергийната борса не функционира нормално, смята председателят на Палатата Цветан Симеонов

  Енергийният министър Теменужка Петкова проявява „неприемлива пасивност“ и макар че вижда съмнително единно вдигане на цените от търговците на ток, не сезира Комисията за защита на конкуренцията. Това мнение изказа председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БНР.

  Вчера работодателски организации поискаха оставката на Петкова заради проблема с цените на електроенергията на свободния пазар. Под това искане обаче не присъстваше подписа на БТПП. Днес Симеонов уточни, че организацията не се разграничава от останалите работодателски организации, но управителният орган на Палатата не заседава в събота и неделя.

  Той уточни, че днес очакват определени стъпки от страна на правителството и ако тези очаквания не бъдат изпълнени, те също ще се присъединят към искането за оставката на Теменужка Петкова.

  Цветан Симеонов обясни още, че енергийната борса у нас не функционира „така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика“. За него търговците могат да изкупят цялото количество електроенергия на борсата и така да диктуват цените.

  Той посочи и още една слабост на системата – слабата свързаност на мрежата с външни доставчици, тоест липсва възможности за внос на електроенергия, с който да се регулира цената на тока. 

  Симеонов посочи, че от БТПП се надяват на среща с премиера Бойко Борисов или с вицепремиера Томислав Дончев, с които да обсъдят цената на тока. За него е безсмислено да продължават срещи между бизнеса, търговците и представители на Министерството на енергетиката.

  Работодателите се оплакват от значително (между 30 и 60%) повишение на цената на електроенергията в офертите на търговците на електроенергия от вече повече от месец. Енергийният министър нееднократно обясни, че държавата не може да се намесва в свободните договорни отношения между търговци и потребители и призова работодателите да подадат сигнал в КЗК, ако имат съмнения за картел.

  Работодателите действително сезираха Комисията, но за наличието на монопол на енергийната борса, сочейки че две държавни дружества – ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“, предлагат почти цялото количество електроенергия, продавано на борсата.

  Междувременно от КЗК се самосезираха и започнаха секторна проверка на енергийния пазар у нас.

   


  Линк

 • E-novinar.com: БТПП: Теменужка Петкова проявява пасивност при проблема с цената на тока

  Енергийният министър Теменужка Петкова проявява „неприемлива пасивност“ и макар че вижда съмнително единно вдигане на цените от търговците на ток, не сезира Комисията за защита на конкуренцията. Това мнение изказа председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БНР.

  Вчера работодателски организации поискаха оставката на Петкова заради проблема с цените на електроенергията на свободния пазар. Под това искане обаче не присъстваше подписа на БТПП. Днес Симеонов уточни, че организацията не се разграничава от


  Линк

 • Faktor.bg: Работодателите: Единодушни сме в искането за оставка на министър Теменужка Петкова

  Вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност

  Няма разминаване, единодушни сме с останалите работодателски организации. Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" председателят на БТПП Цветан Симеонов, като обобщи някои от мотивите за исканата оставка:
  Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените.
  Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност. 
  Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса.
  Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов, като прогнозира, че най-вероятно до протести на 28 февруари няма да се стигне:
  Очакваме, че на следващо ниво в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика – да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите.
  До момента зад искането за оставка на енергийния министър заради неспособност да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" са застанали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската стопанска камара.


  Линк

 • Publics.bg: БТПП: Единодушни сме с АИКБ, БСК и КРИБ по въпроса за оставката на министър Петкова

  Четвъртата национално представена работодателска организация изчаква среща с правителството, за да реши дали ще се присъедини към исканията за оставка на енергийния министър

  Няма разминаване, единодушни сме с останалите работодателски организации. Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" председателят на БТПП Цветан Симеонов. От думите му стана ясно, че днес се очакват стъпки от страна на правителството по въпроса. Вчера АИКБ, БСК, КРИБ разпространиха съобщение до медиите, в което настояват за оставката на енергийния министър.

  „Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените“, коментира Симеонов.

  „Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност“, каза още председателят на БТПП.

  Според него не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса, смята Симеонов.

  Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов, като прогнозира, че най-вероятно до протести на 28 февруари няма да се стигне.

   


  Линк

 • Сега 06.02.2018 г., с. 6: Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

  На фона на задаващия се протест заради скъпия ток на свободния пазар четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, поискаха вчера оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината е в нейно изказване от края на миналата седмица. В него тя "си позволи в ефир да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм", пишат в мотивите си работодателите. Те подчертават, че пред БНТ министърката е заявила, че държавата не може да влияе на свободния пазар на ток, "удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата". Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г. от 11.00 часа, пишат работодателите в отворено писмо. Пред БНТ Петкова коментира миналия петък, че когато става дума за свободния пазар на ток, цените се определят от търсенето и предлагането. "За разлика от него на регулирания пазар, където са всички битови потребители и всички консуматори на ток - небитови потребители, които са присъединени към мрежите на ниско напрежение, цената се регулира и определя от КЕВР", обясни тя. И добави, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар. "Цената, която се постига на Българската електроенергийна борса, е пазарната цена. Средната пазарна цена е 76.09 лв. В рамките на днешния ден постигната цена за утрешния ден на платформата "ден напред" е 69 лева. Това е цената, която излиза от производителите на еленергия. От тук нататък как се стига до цена 100 - 120 лв. за мегаватчас, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка", каза още министърът. От началото на тази година работодателите излязоха със серия от отворени писма и призиви във връзка с необяснимото поскъпване на тока за фирмите. За някои от тях повишението е с до 60%. "За нас нещата са ясни - на борсата имаме двама продавачи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Те са собственост на Българския енергиен холдинг, т.е. на държавата. Те продаваха на борсата много по-скъпо, отколкото на собствените си платформи - разликата е с до около 30%. Ние питаме къде отива тази разлика", коментира наскоро пред в. "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.


  Линк

 • News.bg: И от БТПП очакват оставката на Теменужка Петкова

  Единодушни сме с останалите работодателски организации за исканата оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.

  Припомняме, в понеделник работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради увеличената цена на тока за бизнеса. Искането е на Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и на Българската стопанска камара.

  Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, каза Симеонов. Той обобщи някои от мотивите за исканата оставка.

  "Борсата не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените", каза Симеонов.

  По думите му, има очакване да се проявява повече загриженост за бизнеса. Позовавайки се на изказвания на енергийния министър, председателя на БТПП обяснява, че и Петкова е отчела съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток, но вместо да сезира Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност.

  Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар - слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици, каза Симеонов.

  Той очаква ясен диалог и се надява да не се стигне до планирания за 28 февруари протест на работодателски организации срещу цената на тока.

  Очакваме, че на следващо ниво, в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика - да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите, допълни Симеонов.

  Междувременно стана ясно, че Българската фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Сделката е на стойност 5.2 милиона лева. Тя е между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), който беше едноличен собственик на Енергийната борса.

  4 милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите, останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски. Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София.


  Линк

 • Nakratko.bg: Работодателските организации са единодушни за оставката на Теменужка Петкова

  Няма разминаване, единодушни сме с останалите работодателски организации. Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата. Това обясни в интервю за БНР председателят на БТПП Цветан Симеонов, като обобщи някои от мотивите за исканата оставка:

  Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените.

  Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност. 

  Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса.

  Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов, като прогнозира, че най-вероятно до протести на 28 февруари няма да се стигне:

  Очакваме, че на следващо ниво в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика – да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите.

  До момента зад искането за оставка на енергийния министър заради неспособност да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" са застанали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската стопанска камара.


  Линк

 • Vlastta.com: И от БТПП очакват оставката на Теменужка Петкова

  Единодушни сме с останалите работодателски организации за исканата оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Припомняме, в понеделник работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради увеличената цена на тока за бизнеса. Искането е на Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и на Българската стопанска камара.
  Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, каза Симеонов. Той обобщи някои от мотивите за исканата оставка.

  "Борсата не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените", каза Симеонов.
  По думите му, има очакване да се проявява повече загриженост за бизнеса. Позовавайки се на изказвания на енергийния министър, председателя на БТПП обяснява, че и Петкова е отчела съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток, но вместо да сезира Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност.

  Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар - слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици, каза Симеонов.
  Той очаква ясен диалог и се надява да не се стигне до планирания за 28 февруари протест на работодателски организации срещу цената на тока.
  Очакваме, че на следващо ниво, в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика - да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите, допълни Симеонов.

  Междувременно стана ясно, че Българската фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Сделката е на стойност 5.2 милиона лева. Тя е между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), който беше едноличен собственик на Енергийната борса.

  4 милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите, останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски. Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. 


  Линк

 • Segabg.com: Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

  На фона на задаващия се протест заради скъпия ток на свободния пазар четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, поискаха вчера оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината е в нейно изказване от края на миналата седмица. В него тя "си позволи в ефир да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм", пишат в мотивите си работодателите. Те подчертават, че пред БНТ министърката е заявила, че държавата не може да влияе на свободния пазар на ток, "удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата".

  Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г. от 11.00 часа, пишат работодателите в отворено писмо.

  Пред БНТ Петкова коментира миналия петък, че когато става дума за свободния пазар на ток, цените се определят от търсенето и предлагането. "За разлика от него на регулирания пазар, където са всички битови потребители и всички консуматори на ток - небитови потребители, които са присъединени към мрежите на ниско напрежение, цената се регулира и определя от КЕВР", обясни тя. И добави, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар.

  "Цената, която се постига на Българската електроенергийна борса, е пазарната цена. Средната пазарна цена е 76.09 лв. В рамките на днешния ден постигната цена за утрешния ден на платформата "ден напред" е 69 лева. Това е цената, която излиза от производителите на еленергия. От тук нататък как се стига до цена 100 - 120 лв. за мегаватчас, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка", каза още министърът.

  От началото на тази година работодателите излязоха със серия от отворени писма и призиви във връзка с необяснимото поскъпване на тока за фирмите. За някои от тях повишението е с до 60%. "За нас нещата са ясни - на борсата имаме двама продавачи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Те са собственост на Българския енергиен холдинг, т.е. на държавата. Те продаваха на борсата много по-скъпо, отколкото на собствените си платформи - разликата е с до около 30%. Ние питаме къде отива тази разлика", коментира наскоро пред в. "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.


  Линк

 • Perniktoday.net: Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

  На фона на задаващия се протест заради скъпия ток на свободния пазар четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, поискаха вчера оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината е в нейно изказване от края на миналата седмица. В него тя „си позволи в ефир да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм“, пишат в мотивите си работодателите. Те подчертават, че пред БНТ министърката е заявила, че държавата не може да влияе на свободния пазар на ток, „удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата“.

  Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г. от 11.00 часа, пишат работодателите в отворено писмо.

  Пред БНТ Петкова коментира миналия петък, че когато става дума за свободния пазар на ток, цените се определят от търсенето и предлагането. „За разлика от него на регулирания пазар, където са всички битови потребители и всички консуматори на ток – небитови потребители, които са присъединени към мрежите на ниско напрежение, цената се регулира и определя от КЕВР“, обясни тя. И добави, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар.

  „Цената, която се постига на Българската електроенергийна борса, е пазарната цена. Средната пазарна цена е 76.09 лв. В рамките на днешния ден постигната цена за утрешния ден на платформата „ден напред“ е 69 лева. Това е цената, която излиза от производителите на еленергия. От тук нататък как се стига до цена 100 – 120 лв. за мегаватчас, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка“, каза още министърът.

  От началото на тази година работодателите излязоха със серия от отворени писма и призиви във връзка с необяснимото поскъпване на тока за фирмите. За някои от тях повишението е с до 60%. „За нас нещата са ясни – на борсата имаме двама продавачи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2″. Те са собственост на Българския енергиен холдинг, т.е. на държавата. Те продаваха на борсата много по-скъпо, отколкото на собствените си платформи – разликата е с до около 30%. Ние питаме къде отива тази разлика“, коментира наскоро пред в. „Сега“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.


  Линк

Назад