Назад

България и Малта споделят общи позиции за миграционната политика и защитата на външните граници на ЕС (ОБЗОР)


 • Vestnikstroitel.bg: България и Малта ще си сътрудничат в различни области

  България и Малта подписаха няколко споразумения за сътрудничество в областта на икономиката. Това стана по време на българо-малтийски бизнес форум. На него присъстваха компании в областта на авиацията, строителството, логистиката и транспорта, информационните и комуникационните технологии, недвижимите имоти, износа на горива, фармацията, търговски, инвестиционни и бизнес агенции и др. от двете държави. Целта на събитието бе да даде възможност за създаване на бизнес контакти между фирмите от двете страни, както и за съвместни действия за успешното им представяне в трети държави. Малта, макар и най-малка по площ в Европейския съюз, е сред най-бързо растящите икономики в Европа. Страната има утвърдени традиционно добри контакти в Северна Африка и Близкия изток.

  На форума присъстваха и държавният глава на България Румен Радев, и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

  По време на събитието бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия у нас и съответната институция в островната държава – Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки – Малта.

  „Този форум е доказателство, че когато между страните има работещи и регулярни отношения на най-високо политическо ниво, те дават импулс и за ефективно сътрудничество във всички останали направления“, заяви президентът Радев. Той посочи, че конференцията е много важна и полезна, защото бъдеще имат тези държави в глобалния свят, които споделят не само общи интереси, но и ценности, каквито са Малта и България. „Ние имаме и много сходства в историята. Народите ни еднакво силно се стремят към мир, прогрес и разбирателство“, посочи той.„Отчитаме голям ръст на икономиките. Имаме силен глас в ЕС, който говори за повече сигурност, солидарност, справедливост, както и за силна кохезионна политика“, допълни българският държавен глава.

  „Ключовото геополитическо местоположение на двете държави е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на народите ни“, заяви президентът Мари-Луиз Колейро Прека. По думите й образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризмът следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат България и Малта.


  Линк

 • 24chasa.bg: Радев: Малта и България имат силен глас в Европа и млади хора, които гледат с надежда към света

  Малта и България имат силен глас в Европа и млади хора, които гледат с надежда към света. Това заяви президентът Румен Радев по време на Българо-малтийски бизнес форум, на който присъства и президентът на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

  Церемонията по официалното посрещане на държавния глава на Малта се състоя на площад „Св. Александър Невски“. Мари-Луиз Колейро Прека положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

  И Румен Радев, и Мари-Луиз Колейро Прека посочиха необходимостта от активна политика на ЕС към страните на произход на мигранти, както и за солидарност с държавите, които охраняват външните европейски граници. „Трайно решение е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците, и съдействие за тяхното икономическо и социално развитие, с особено внимание на образованието и здравеопазването“, подчерта Румен Радев. Президентът добави, че Европа не трябва да се превръща в крепост, а активно да подпомага институциите и гражданите на засегнатите от кризи страни за разрешаването на техните проблеми, вместо да се търси спасение в социалната система на Европа.

   

  „Този форум е доказателство, че когато между страните има ефективни и регулярни отношения на най-високо политическо ниво, те дават импулс и за ефективно сътрудничество във всички останали направления“, заяви Радев. Той посочи, че форумът е много важен и полезен, защото бъдеще имат тези държави в глобалния ни свят, които имат не само общи интереси, но имат и общи ценности, каквито били Малта и България.

  “Ние имаме и много сходства в историята. Нашите народи еднакво силно се стремят към мир, прогрес и разбирателство“, каза още президентът и подчерта, че в Малта живеят над 7000 българи. 

  „Имаме голям ръст на икономиките челно място сме в Европа. Имаме силен глас в ЕС, който казва повече сигурност, солидарност, справедливост. Издигаме гласа си за силна кохезионна политика. Имаме млади хора, които гледат отворено и с надежда към света, които искат да работят заедно с други народи и държави“, допълни той.

  По-късно днес президентите на България и Малта ще закрият провелия се в рамките на деня Българо-малтийски бизнес-форум. По време на форума ще бъдат подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.

  По време на посещението си в страната, президентът на Малта е придружавана от съпруга си Едгар Прека.


  Линк

 • Novinata.bg: Румен Радев: Приятелството и доверието между България и Малта е база за по-активните връзки между бизнеса в двете държави

  Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, участва в церемонията по закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции.

  Събитието е част от програмата на президента на Република Малта, която е на двудневно държавно посещение в България по покана на Румен Радев. В официалната делегация на президента Прека също участват министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела, министърът на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Крис Кардона и министърът на семейството, правата на децата и социалната политика  Майкъл Фалзон.

  „България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България“, заяви Румен Радев пред представителите на частния сектор. „Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности“, подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта – двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства.

  „Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури“, заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес.

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.

  На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. „Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността“, заяви българският държавен глава.

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. „Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи“, заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризма следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта.

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани  меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.


  Линк

 • Novini.dir.bg: Радев: Приятелството и доверието между България и Малта е база за по-активните връзки между бизнеса в двете държави

  Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни.
  Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни. 
  Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, участва в церемонията по закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции, съобщиха от прессекретариата на президента.

  Събитието е част от програмата на президента на Република Малта, която е на двудневно държавно посещение в България по покана на Румен Радев. В официалната делегация на президента Прека също участват министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела, министърът на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Крис Кардона и министърът на семейството, правата на децата и социалната политика Майкъл Фалзон.

  „България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България“, заяви Румен Радев пред представителите на частния сектор. „Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности“, подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта - двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства. 

  „Малта е входната врата наЕвропа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури“, заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес. 

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. „Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността“, заяви българският държавен глава. 

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. „Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи“, заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризмаследва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта. 

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) иСредиземноморската академия за дипломатически науки. /БГНЕС

  Линк

 • News.bg: Държавният глава покани малтийския бизнес у нас

  "България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България."

  Това заяви държавният глава Румен Радев пред представителите на частния сектор по време на закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции. Форумът е част от двудневната официална визита на президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

  Според президента Румен Радев двете държави имат неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни.

  "Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности", подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта - двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства.

  "Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България - към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури", заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес.

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.

  На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и в Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. "Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността", заяви българският държавен глава.

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. "Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи", заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризма следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта.

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.


  Линк

 • Dnesplus.bg: Държавният глава покани малтийския бизнес у нас

  "България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България."

  Това заяви държавният глава Румен Радев пред представителите на частния сектор по време на закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции. Форумът е част от двудневната официална визита на президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

  Според президента Румен Радев двете държави имат неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни.

  "Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности", подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта - двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства.

  "Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България - към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури", заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес.

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.

  На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и в Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. "Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността", заяви българският държавен глава.

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. "Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи", заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризма следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта.

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.


  Линк

 • Fakti.bg: Публикувано във факти.бг: Радев: Между България и Малта има импулс за ефективно сътрудничество

  Президентът на средиземноморската република е на двудневно държавно посещение у нас по покана на българския си колега

  Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, участва в церемонията по закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции.

  Събитието е част от програмата на президента на Република Малта, която е на двудневно държавно посещение в България по покана на Румен Радев. В официалната делегация на президента Прека също участват министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела, министърът на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Крис Кардона и министърът на семейството, правата на децата и социалната политика Майкъл Фалзон.

  „България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България“, заяви Румен Радев пред представителите на частния сектор. „Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности“, подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта - двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства.

  „Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури“, заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес.

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.

  На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. „Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността“, заяви българският държавен глава.

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. „Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи“, заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризма следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта.

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.


  Линк

 • Nakratko.bg: Румен Радев: Приятелството между България и Малта е база за по-активните връзки между бизнеса

  Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, участва в церемонията по закриването на бизнес форум, в който взеха участие 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции.

  Събитието е част от програмата на президента на Република Малта, която е на двудневно държавно посещение в България по покана на Румен Радев. В официалната делегация на президента Прека също участват министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела, министърът на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Крис Кардона и министърът на семейството, правата на децата и социалната политика  Майкъл Фалзон.

  „България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България“, заяви Румен Радев пред представителите на частния сектор. „Бъдеще в двустранните си отношения имат тези държави, които са свързани не само от интереси, но и от ценности“, подчерта още президентът и отбеляза многобройните фактори, които свързват България и Малта - двете държави споделят общи позиции в рамките на ЕС, а народите им са изправени пред едни и същи предизвикателства.

  „Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури“, заяви Румен Радев и отбеляза, че и България, и Малта се стремят към мир, стабилност, разбирателство и прогрес.

  С думи на благодарност държавният глава се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български граждани, които успешно се интегрират към малтийското общество и допринасят за развитието на икономиката на страната.

  На форума беше отбелязан устойчивият икономически ръст и в България, и Малта, който създава предпоставки за последващо засилване на търговско-икономическия обмен, както и за формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз. „Имаме висок ръст на икономиките си, а също и силен глас в ЕС, който настоява за повече сигурност, повече солидарност и повече справедливост в общността“, заяви българският държавен глава.

  Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. „Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават съвместно в интерес на нашите народи“, заяви Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната квалификация, иновациите и туризма следва да бъдат ключови сектори за обмен на кадри и експертиза, които ще донесат не само повече инвестиции, но и ще сближат народите на България и Малта.

  В присъствието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се проведе в Националната художествена галерия в София, бяха подписани  меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.


  Линк

 • www.focus-news.net - България и Малта споделят общи позиции за миграционната политика и защитата на външните граници на ЕС (ОБЗОР)

  София. България и Малта споделят общи позиции за миграционната политика и защитата на външните граници на ЕС. Това стана ясно по време на пресконференция на държавния глава Румен Радев и президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека след разговорите им на „Дондуков“ 2. Малтийският президент е на посещение у нас по покана на Радев, като в ръководената от Прека делегация са включени представители на изпълнителната власт, както и на над 50 малтийски компании. Церемонията по официалното посрещане на държавния глава на Малта се състоя на площад „Св. Александър Невски“, където Мари-Луиз Колейро Прека положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Президентът на Малта бе придружавана от съпруга си Едгар Прека. На съвместна пресконференция двамата президенти призоваха за по-бързото изравняване на стандарта на живот и на икономическото развитие между държавите от Севера и Юга и от Изтока и Запада в Европа. Според Радев и Прека кохезионната политика и социалната конвергенция са в основата на единството и успеха на Европейския съюз. Българският президент подчерта, че през март т.г. в София ще се състои първата европейска конференция, на която ще бъде обсъдена многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода след 2020 г. Според него това е подходящ момент във фокуса на европейските политики да бъде поставено икономическото и социално сближаване в Европа. Мари-Луиз Колейро Прека приветства мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС „Съединението прави силата“ и увери, че двете държави ще работят заедно за изграждането на конкурентоспособен съюз, който може да насърчава кохезията. Румен Радев допълни, че трайно решение е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците, и съдействие за тяхното икономическо и социално развитие, с особено внимание на образованието и здравеопазването. Той добави, че Европа не трябва да се превръща в крепост, а активно да подпомага институциите и гражданите на засегнатите от кризи страни за разрешаването на техните проблеми, вместо да се търси спасение в социалната система на Европа. България и Малта ще търсят разширяване на двустранния икономически обмен в насърчаването на контактите между бизнеса, сътрудничеството между авиолиниите на двете държави, както и партньорството в индустриалната сфера, информационните технологии, инвестициите и туризма. Според държавния глава присъствието на такава силна бизнес делегация от Малта е знак за ангажимента и за политическата воля, която имат, за да развиват устойчиво сътрудничество и потенциални партньорства, за да постигнат просперитет за двете държави. Румен Радев отбеляза, че през 2018 г. година Валета е европейска столица на културата, а през следващата година това ще бъде Пловдив. Той благодари на Мари-Луиз Колейро Прека за това, че е първият президент, който празнува заедно с нашите сънародници в Малта празника на Светите братя Кирил и Методий и в продължение на няколко години предоставя своята резиденция за неговото отбелязване. По време на срещата на двамата президенти беше обсъдена и възможността за регламентиране на политиката за осиновяване. Президентите на България и Малта закриха провелия се в рамките на деня Българо-малтийски бизнес-форум, по време на който бяха подписани меморандуми за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата, между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки. Премиерът Бойко Борисов също се срещна с Мари-Луиз Колейро Прека. Център на разговора между двамата бяха приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС с акцент европерспективата на страните от Западните Балкани, миграционната криза, кохезионната политика и други важни за Европа теми. Бойко Борисов и президентът на Малта изразиха сходни позиции по стратегическите въпроси в Европейския съюз и оцениха високо доброто двустранно партньорство в редица сектори. 


  Линк

Назад