Назад

КЗК включва сигнала на работодателските организации в проверката за цените на тока


 • Сега, 02. 02. 2018 г., с. 6: КЗК се заема и със сигнала на бизнеса за скъпия ток

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП за спекулативното поскъпване на тока към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара. Това става ясно от отговор на КЗК на внесения от бизнеса сигнал във връзка с цените на свободния пазар на електроенергия. От КЗК изтъкват, че в рамките на образуваното от комисията производство ще бъде направен цялостен анализ на средата на пазара на ток, както и на посочените от работодателите твърдения, свързани с възможни антиконкурентни практики. Срок за произнасяне обаче няма. Работодателите продължават да настояват и за среща с премиера Бойко Борисов във връзка с необосновано скъпия ток на свободния пазар. За някои от потребителите увеличението, налагано от търговците, е до 60%. Вчера работодателите потвърдиха, че ще протестират на 28 февруари. Бизнесът вече е внесъл в Столичната община уведомление за организираното протестно шествие, което ще мине през Ларгото, Министерството на енергетиката и ще завърши пред Народното събрание. "Докато слушаме бодряшки изказвания как скокът на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на стоките и услугите, НСИ вече отчете ръст на цените", заявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Те цитират данни на националната статистика, според които цените на хранителните стоки са нараснали с 3.6% в сравнение с година по-рано. Още по-голям е ръстът на цените на производител на вътрешния пазар - 5.1 % общо за промишлеността. "И това е само началото, тъй като ефектът от повишените цени на електроенергията за бизнеса далеч не е изконсумиран напълно. В същото време няма промяна в действията на компетентните органи за нормализиране на ситуацията на т.нар. свободен пазар на електроенергия", заявиха от асоциацията на работодателите. *** ПРОДАЖБА Българската фондова борса е подходящ купувач за "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ). Това се посочва в официална нотификация на ЕК, изпратена до борсовия оператор. Одобрението на Брюксел бе последното задължително изискване за прехвърлянето на акциите между двете борси.


  Линк

 • Actualno.com: КЗК присъедини към секторния си анализ за пазара на ток и оплакванията на работодателите

  КЗК присъедини сигнала на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара на електрическа енергия в България - дали има съществуващи или възможни антиконкурентни споразумения или практики чрез цялостен и задълбочен анализ на конкурентната среда. Припомняме, че АОБР внесе сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия. В него се посочва, че насърчаването на открита и честна конкуренция на пазарите на търговия на едро с електроенергия в полза на крайните потребители е целта на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент. КЗК потвърждава, че ще направи исканите от АОБР проверки за:

  - координирано поведение на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, като основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас, при обявяване на начални тръжни цени; - предварително уговорено сътрудничество на двете централи с определени търговци на електроенергия, прилагайки различен достъп до информация относно тръжни процедури; - координирани действия на търговци на електроенергия във връзка със значително и пазарно необосновано увеличение на цената на активната електроенергия, предлагана на крайни потребители.

  От 10:30 часа сутринта до 12:30 часа на обяд на 28 февруари ще протече огранизираният от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) протест срещу по-скъпия ток на свободния пазар.


  Линк

 • 3e-news.net: КЗК включва сигнала на работодателските организации в проверката за цените на тока

  Решението на проблема е транспонирането на европейските директиви, с които се въвеждат ясни правила, за да се осигури ефективен контрол от КЕВР за изпълнение на изискванията за конкуренция на пазара на едро на еленергия в България, смята министър Петкова

   

  Линк

 • Iconomist.bg: КЗК ЩЕ РАЗСЛЕДВА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия. Това пише в отговор на КЗК на внесения от АОБР сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия, съобщава Българската стопанска камара /БСК/.

  Миналата седмица антимоноплоната комисия обяви, че ще следи поведението на търговците на ток за синхронизирано поведение, а АОБР подаде сигнал до нея, в която визираше като виновници за високите цени за индустрията производителит ТЕЦ "Марица изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

  С писмото си КЗК информира, че в рамките на образуваното от комисията производство № КЗК/82/2018 г. ще бъде направен цялостен и задълбочен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия, както и на посочените от АОБР твърдения, с цел идентифициране на съществуващи или възможни антиконкурентни споразумения или практики. В рамките на анализа, КЗК ще дефинира съответните пазари, техните характеристики и структура, бариерите за излизане, участниците на пазара, степента на пазарна конкуренция, нормативната уредба и др., и ще направи изводи за състоянието на конкурентната среда.

  КЗК потвърждава, че ще направи исканите от АОБР проверки за:

  - координирано поведение на АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, като основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас, при обявяване на начални тръжни цени;
  - предварително уговорено сътрудничество на двете централи с определени търговци на електроенергия, прилагайки различен достъп до информация относно тръжни процедури;
  - координирани действия на търговци на електроенергия във връзка със значително и пазарно необосновано увеличение на цената на активната електроенергия, предлагана на крайни потребители.

  Междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова неколкократно подчерта, че държавата не може да се намесва директно на свободния пазар на електроенергия. Ведомството организира две срещи на представители на енергийното министерство, шефовете на държавните фирми от електроенергийния сектор, на синдикалните организации и бизнеса. Първата среща не успя да доведе до разбирателство и представителите на национално представителните работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, обединени в АОБР, засилиха атаките си и обявиха, че излизат на протест.

   Държавата може да помогне само като внесе предложения за промени в Закона за енергетиката, с които се транспонира еврорегламент REMIT и се увеличават правомощията на КЕВР. Проектът предвижда енергийната регулаторна комисия да упражнява контрол с цел недопускане ограничаването и нарушаването на конкуренцията на енергийните пазари. С транспонирането на европейските директиви се въвеждат ясни правила, така че да се осигури ефективен контрол от страна на КЕВР за изпълнение изискванията за честна и открита конкуренция на пазара на едро на електрическа енергия в България, заяви Теменужка Петкова.

  Проектът за промени в енергийния закон вече е публикуван за обществено обсъждане.


  Линк

 • Segabg.com: КЗК се заема и със сигнала на бизнеса за скъпия ток

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП за спекулативното поскъпване на тока към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара. Това става ясно от отговор на КЗК на внесения от бизнеса сигнал във връзка с цените на свободния пазар на електроенергия.

  От КЗК изтъкват, че в рамките на образуваното от комисията производство ще бъде направен цялостен анализ на средата на пазара на ток, както и на посочените от работодателите твърдения, свързани с възможни антиконкурентни практики. Срок за произнасяне обаче няма. Работодателите продължават да настояват и за среща с премиера Бойко Борисов във връзка с необосновано скъпия ток на свободния пазар. За някои от потребителите увеличението, налагано от търговците, е до 60%.

  Вчера работодателите потвърдиха, че ще протестират на 28 февруари. Бизнесът вече е внесъл в Столичната община уведомление за организираното протестно шествие, което ще мине през Ларгото, Министерството на енергетиката и ще завърши пред Народното събрание. "Докато слушаме бодряшки изказвания как скокът на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на стоките и услугите, НСИ вече отчете ръст на цените", заявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

  Те цитират данни на националната статистика, според които цените на хранителните стоки са нараснали с 3.6% в сравнение с година по-рано. Още по-голям е ръстът на цените на производител на вътрешния пазар - 5.1 % общо за промишлеността. "И това е само началото, тъй като ефектът от повишените цени на електроенергията за бизнеса далеч не е изконсумиран напълно. В същото време няма промяна в действията на компетентните органи за нормализиране на ситуацията на т.нар. свободен пазар на електроенергия", заявиха от асоциацията на работодателите.

  ПРОДАЖБА

  Българската фондова борса е подходящ купувач за "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ). Това се посочва в официална нотификация на ЕК, изпратена до борсовия оператор. Одобрението на Брюксел бе последното задължително изискване за прехвърлянето на акциите между двете борси.


  Линк

 • E-novinar.com: КЗК се заема и със сигнала на бизнеса за скъпия ток

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП за спекулативното поскъпване на тока към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара. Това става ясно от отговор на КЗК на внесения от ...

   

  Линк

Назад