Назад

Работодателските организации казват: „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“


 • Монитор, 29.01.2018 г., с. 11: Работодателите на протест срещу скъпия ток на 28 февруари

  Големите работодателски организации излизат на протест срещу високата цена на електроенергията на 28 февруари. Демонстрацията ще е под надслов „НЕ на далаверите в енергетиката!" и ще започне от 11 ч. в София.

  Протестните действия са подкрепени от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

  От организациите призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

  Първоначално протестът на бизнеса трябваше да бъде проведен съвместно със синдикатите на 31 януари, но впоследствие последните се отдръпнаха от идеята. Поради невъзможност да успеят организират демонстрацията до 31 януари работодателските организации на 22 януари обявиха, че я отлагат за февруари. Тогава те коментираха, че вероятно протестът ще е в началото на месеца.

  Драстично поскъпване на тока за бизнеса се очаква от 1 февруари. В средата на януари председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. „От следващия месец обаче цената се увеличава - с между 30 и 60%", коментира Велев и добави, че това би могло да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.


 • Труд, 29.01.2018 г., с. 6: Заради цената на тока Бизнесът излиза на протест на 28 февруари

  Работодателите се обявяват срещу манипулациите на пазара

   

  ТРУД

  Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро. На 28 февруари, сряда, от 11 часа, в София ще се проведе протест под надслов „"НЕ" на далаверите в енергетиката!". За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на  работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми. Бизнесът се обявява против спекулативните цени на тока, който се продава от търговците на свободния пазар. Протестът е насочен срещи поскъпването на тока за бизнеса на свободния пазар с между 30% и 60% без за това да има реални икономически причини. Двата основни производителя на ток за свободния пазар - държавните АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток 2", от които търговците купуват, са повишили цените

  с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

  Преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесоха и сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия.

   

  Снимка на две колони - Четирите национално представителни работодателски организации обявиха, че излизат на протест на 28 февруари


 • Стандарт, 29.01.2018 г., с. 8: Индустриалците на протест на 28 февруари

  Протест под наслов "НЕ" на далаверите в енергетиката!" ще се проведе на 28 февруари от 11 ч в София, съобщават от БСК.

  За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми. Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, ако "не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията".


 • Телеграф: 29.01.2018 г., с. 14: Бизнесът на протест срещу скъпия ток

  Работодателските организации излизат на протест срещу скъпия ток за бизнеса на 28 февруари.

  Това съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми. Национално представителните работодателски организации призоваха всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват манипулирането на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.


 • 24 часа, 29.01.2018 г., с. 9: На 28 февруари -национален протест на бизнеса срещу енергетиката

  Национален протест под надслов „Не на далаверите в енергетиката!" ще се проведе на 28 февруари от 11 часа в София, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.

  За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, които включват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организациите все още не са уточнили сборния пункт и маршрута.

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в четирите сдружения, както и от Национален синдикат „Защита" и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението.

  Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че „не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията".

  Недоволството на бизнес организациите срещу енергетиката започна да нараства в дните около началото на новата година. Тогава стана ясно, че търговците на ток са решили да избиват загубите си от пазара, като надуят цените на еленергията, която продават на свободния пазар от началото на февруари. Това означава, че продукцията на клиентите им фирми ще се оскъпи значително и може да стане непродаваема.


 • Дума 29.01.2018 г., с. 1: Бизнесът ще протестира срещу скъпия ток

  Работодателите призоваха всички фирми, НПО и граждани да излязат на улицата срещу "далаверите в енергетиката"

   

  Големите работодателски организации -  АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, излизат на протест срещу скъпия ток. Той ще е на 28 февруари в София под наслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката. Първоначално протестът трябваше да бъде проведен съвместно със синдикатите на 31 януари, но бе отложен.

  Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че бизнесът плаща средно около 70 лв. за мегаватчас, но от февруари се очаква увеличение на цената, а това според него ще доведе и до поскъпване на основни стоки и продукти. Бизнесът прогнозира и поскъпване на тока за бита, което пък беше отречено от КЕВР.

  Работодателските организации призоваха всички фирми, НПО и граждани да се включат в протеста.


 • Econ.bg: Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу цената на тока

  Теменужка Петкова отбеляза още, че за последните няколко месеца е провела редица среща със синдикати и бизнес

  Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено шествие на 28 февруари, но маршрутът все още не е уточнен.

  Митингът е под надслов и е подкрепен от национално представителните организации на работодателите, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, национален синдикат „Защита".

  Работодателите искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на тока, който индустрията, купува от борсата. На пресконференция преди дни сдруженията обвиниха държавата, че не прави достатъчно, за да се реформира сектор „Енергетика".

  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отправи остри критики, че държавните дружества продавали евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродавали да завишени цени. От сдружението обявиха и, че енергийният министър Теменужка Петкова е разрешила на големите производители на ток да продават енергията си изцяло през борсата.

  Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, тази законова поправка ощетява над 30 000 фирми в страната, които са принудени да купуват енергия на нереално висока цена. Сдружението предупреди, че ако не се спре със спекулативното завишаване на цената на енергията на борсата, битовите сметки може да скочат от юли с до 30 на сто. Индустриалците обвиниха Министерството на енергетиката, че заради липсата на адекватна политика дружествата трупали загуби. В официално писмо се настоява за прекратяване на държавната помощ за двете американски централи Марица 1 и 3 и за изготвяне на изцяло нов закон за енергетиката.

  Последва и реакция от страна на ресорният министър Теменужка Петкова. Тя обяви, че липсва конкретика в доводите на недоволния бизнес. Според разчетите на министерството през 2014 година дружествата – част от Българския енергиен холдинг са били на загуба в размер 247 милиона лева. За сравнение - в края на миналата година компаниите са отчели положителен финансов резултат. За последните 3 години драстично са нараснали и приходите по сметките на държавните дружества, отчете още Петкова. С това тя опроверга твърденията, че липсвала адекватна политика за развитието на сектора. От всички предприятия, според министъра, единствено ТЕЦ Марица изток 2 е завършила предходната година на загуба, тъй като са платени над 160 милиона лева такси за парникови емисии.

  Теменужка Петкова отбеляза още, че за последните няколко месеца е провела редица среща със синдикати и бизнес. На тях ясно е заявила, че ако имат информация за спекулативно завишаване на цените на свободния пазар да сезират Комисията за защита на конкуренцията. За вчера бе насрочена нова среща в министерството, но от Асоциацията на организациите на българските работодатели отказаха с мотива, че подобни срещи не давали резултат.

  С позиция излезе и Комисията за енергийно регулиране. Нейният председател Иван Иванов също препоръча при информация за картел на пазара на енергия да се сезира единствено КЗК, тъй като регулатора нямал правомощия да санкционира.

   


  Линк

 • Ynews.bg: Бизнесът излиза на протест срещу цената на тока

  На 28 февруари 2018 г., сряда, от 11.00 часа, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста. 
   


  Линк

 • Zarata.info: Организират протест срещу „далаверите в енергетиката“ Копирано от: http://www.zarata.info

  Протест под наслов „“НЕ” на далаверите в енергетиката!“ ще се проведе на 28 февруари от 11 часа в София, съобщават от пресцентъра на БСК. 

  Протестът е организиран от национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението. 

  Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, ако „не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията“.


  Линк

 • Flashnews.bg: Работодатели и синдикати излизат на протест срещу скъпия ток на 28 февруари

  Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено шествие на 28 февруари, но маршрутът все още не е уточнен.

  Митингът е под надслов и е подкрепен от национално представителните организации на работодателите, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, национален синдикат „Защита“.

  Работодателите искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на тока, който индустрията, купува от борсата.

  На пресконференция преди дни сдруженията обвиниха държавата, че не прави достатъчно, за да се реформира сектор „Енергетика“.

  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отправи остри критики, че държавните дружества продавали евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродавали да завишени цени. От сдружението обявиха и, че енергийният министър Теменужка Петкова е разрешила на големите производители на ток да продават енергията си изцяло през борсата.

  Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, тази законова поправка ощетява над 30 000 фирми в страната, които са принудени да купуват енергия на нереално висока цена. Сдружението предупреди, че ако не се спре със спекулативното завишаване на цената на енергията на борсата, битовите сметки може да скочат от юли с до 30 на сто. Индустриалците обвиниха Министерството на енергетиката, че заради липсата на адекватна политика дружествата трупали загуби.

  В официално писмо се настоява за прекратяване на държавната помощ за двете американски централи Марица 1 и 3 и за изготвяне на изцяло нов закон за енергетиката.

  Последва и реакция от страна на ресорният министър Теменужка Петкова. Тя обяви, че липсва конкретика в доводите на недоволния бизнес. Според разчетите на министерството през 2014 година дружествата – част от Българския енергиен холдинг са били на загуба в размер 247 милиона лева. За сравнение – в края на миналата година компаниите са отчели положителен финансов резултат. За последните 3 години драстично са нараснали и приходите по сметките на държавните дружества, отчете още Петкова.

  С това тя опроверга твърденията, че липсвала адекватна политика за развитието на сектора. От всички предприятия, според министъра, единствено ТЕЦ Марица изток 2 е завършила предходната година на загуба, тъй като са платени над 160 милиона лева такси за парникови емисии.

  С позиция излезе и Комисията за енергийно регулиране. Нейният председател Иван Иванов също препоръча при информация за картел на пазара на енергия да се сезира единствено КЗК, тъй като регулатора нямал правомощия да санкционира.


  Линк

 • Mediapool.bg: Работодателите вдигат протест "НЕ" на далаверите в енергетиката"

  На 28 февруари в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката”.

  За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели. В нея влизат Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват "наглото манипулиране" на пазара и "спекулативното" повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР.


  Линк

 • Novini247.com: Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро. ...

  Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро.

  Бизнесът излиза на протест на 28 февруари.


  Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро. На 28 февруари, сряда, от 11 часа, в София ще се проведе протест под надслов “”НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат “Защита” и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Бизнесът се обявява против спекулативните цени на тока, който се продава от търговците на свободния пазар. Протестът е насочен срещи поскъпването на тока за бизнеса на свободния пазар с между 30% и 60% без за това да има реални икономически причини. Двата основни производителя на ток за свободния пазар – държавните АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2”, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

  Преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесоха и сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия.

   


  Линк

 • Crimes.bg: На 28 февруари - национален протест на бизнеса срещу енергетиката

  Национален протест под надслов “Не на далаверите в енергетиката!” ще се проведе на 28 февруари от 11 часа в София, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, които включват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организациите все още не са уточнили сборния пункт и маршрута. Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в четирите сдружения, както и от Национален синдикат “Защита” и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението.Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че “не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията”.Недоволството на бизнес организациите срещу енергетиката започна да нараства в дните около началото на новата година. Тогава стана ясно, че търговците на ток са решили да избиват загубите си от пазара, като надуят цените на еленергията, която продават на свободния пазар от началото на февруари. Това означава, че продукцията на клиентите им фирми ще се оскъпи значително и може да стане непродаваема.

  Линк

 • Avantage.bg: Бизнесът на протест срещу далаверите в енергетиката

  На 28 февруари в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката”.

  Протестът се организира от национално представителните организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели, в която влизат Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват „наглото манипулиране“ на пазара и „спекулативното“ повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.


  Линк

 • 1den.bg: Работодателите ще протестират на 28 февруари срещу 60% скок на тока

  Бизнесът вдига протест „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“ в последния ден на февруари – 28-и. За това се договориха национално представителните организации на работодателите. Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Протестите се организират във връзка с шоковото поскъпване на тока на свободния пазар, което за отделните фирми достига около и дори над 60%. Работодателите недоволстват, че държавните дружества продават евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродават на завишени цени.

  „На собствените си платформи АЕЦ „Козлодуй“ и държавната ТЕЦ „Марица-изток 2″ продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът – къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

  Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като „икономическа шизофрения“. Бизнесът алармира, че заради спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар може да се стигне до значително повишение на цените и за бита.

  „За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът“, коментира в събота пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електроенергията, която дружествата продават, е на цени от 76.09 лв.“, коментира тя.


  Линк

 • Trud.bg: Бизнесът излиза на протест на 28 февруари

  Работодателите се обявяват срещи манипулациите на пазара

  Работодателите излизат на протест заради поскъпването на тока на едро. На 28 февруари, сряда, от 11 часа, в София ще се проведе протест под надслов “”НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат “Защита” и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Бизнесът се обявява против спекулативните цени на тока, който се продава от търговците на свободния пазар. Протестът е насочен срещи поскъпването на тока за бизнеса на свободния пазар с между 30% и 60% без за това да има реални икономически причини. Двата основни производителя на ток за свободния пазар – държавните АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2”, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

  Преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесоха и сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия.


  Линк

 • Duma.bg: Бизнесът ще протестира срещу скъпия ток

  Работодателите призоваха всички фирми, НПО и граждани да излязат на улицата срещу "далаверите в енергетиката"

   

  Големите работодателски организации -  АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, излизат на протест срещу скъпия ток. Той ще е на 28 февруари в София под наслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката. Първоначално протестът трябваше да бъде проведен съвместно със синдикатите на 31 януари, но бе отложен.
  Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че бизнесът плаща средно около 70 лв. за мегаватчас, но от февруари се очаква увеличение на цената, а това според него ще доведе и до поскъпване на основни стоки и продукти. Бизнесът прогнозира и поскъпване на тока за бита, което пък беше отречено от КЕВР.
  Работодателските организации призоваха всички фирми, НПО и граждани да се включат в протеста.

  Още по темата


  Линк

 • 24chasa.bg: На 28 февруари - национален протест на бизнеса срещу енергетиката

  Национален протест под надслов “Не на далаверите в енергетиката!” ще се проведе на 28 февруари от 11 часа в София, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.

  За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, които включват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организациите все още не са уточнили сборния пункт и маршрута.

   

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в четирите сдружения, както и от Национален синдикат “Защита” и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението.

  Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че “не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията”.

  Недоволството на бизнес организациите срещу енергетиката започна да нараства в дните около началото на новата година. Тогава стана ясно, че търговците на ток са решили да избиват загубите си от пазара, като надуят цените на еленергията, която продават на свободния пазар от началото на февруари. Това означава, че продукцията на клиентите им фирми ще се оскъпи значително и може да стане непродаваема.


  Линк

 • Faktor.bg: Бизнесът излиза на протест: "НЕ" на далаверата в енергетиката

  Те призовават да ги подкрепят и гражданите, които не са съгласни с наглото манипулиране на пазара на ток

  На 28 февруари в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката”.

  За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели.

  В нея влизат Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват "наглото манипулиране" на пазара и "спекулативното" повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР.


  Линк

 • Manager.bg: С над 200 хил. намалели безработните у нас за последните 13 годиниРаботодатели готвят протест срещу далаверите в енергетиката

  На 28 февруари 2018 г., сряда, от 11.00 часа, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и  спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.


  Линк

 • Investor.bg: Работодателските организации на протест срещу "далаверите в енергетиката"

  Протестът ще се проведе в края на февруари, посочва от БСК
  Протест под наслов “НЕ” на далаверите в енергетиката!” ще се проведе на 28 февруари от 11 ч. в София, съобщават от пресцентъра на БСК.
   
  За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
   
  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, посочва съобщението.
  В него работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че “не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията”.
   
  Организаторите още не са обявили информация за сборния пункт и маршрута.
   

  Линк

 • News.bgnes.com: Работодателите вдигат протест "НЕ" на далаверите в енергетиката!"

  В последния ден на месец февруари – 28-ми, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката!”.
   
  За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.
   
  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР. /БГНЕС

  Линк

 • Economic.bg: Работодателите ще протестират срещу скъпия ток на 28 февруари

  Протестните действия са подкрепени от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

  На 28 февруари българските работодатели ще протестират срещу скъпата цена на електроенергията, съобщават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

  Това решиха четирите национално представени работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът ще е под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“ и ще започне от 11:00 ч. в София. Протестните действия са подкрепени от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват "наглото манипулиране на пазара и  спекулативното повишение на цената на електроенергията", да се включат в протеста.

  От АОБР допълнително ще дадат информация за сборния пункт за протеста, неговия маршрут и други подробности.

  Драстично поскъпване на тока за бизнеса се очаква от 1 февруари. В средата на януари председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. „От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%“, коментира Велев и добави, че това би могло да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.

  Първоначално протестът на бизнеса трябваше да бъде проведен съвместно със синдикатите на 31 януари, но впоследствие последните се отдръпнаха от идеята. Поради невъзможност да успеят организират демонстрацията до 31 януари работодателските организации на 22 януари обявиха, че я отлагат за февруари. Тогава те коментираха, че вероятно протестът ще е в началото на месеца.

   


  Линк

 • Banker.bg: Бизнесът излиза на протест срещу цената на тока в края на февруари

  Работодателските организации потвърдиха решението си да протестират срещу цените на ток, продаван на свободната борса. Шествието ще се проведе на 28 февруари в София и ще бъде под наслов "Не на далаверите в енергетиката". .

  Зад протестните действия застават Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).Те са подкрепени от Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Бизнесът смята, че на свободния пазар се осъществява манипулация на цените на ток, а повишението се извършва спекулативно. 

  Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че от 1 февруари се очаква драстично поскъпване на тока за бизнеса. Той обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават, но от следващия месец цената се увеличава – с между 30 и 60%. Според Велев това може да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.

  През седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва проверка относно наличието на спекулативни цени на електроенергията на свободния пазар по отношение на стопанските потребители и изразените съмнения за синхронизираното им увеличение от лицензираните търговци на електроенергия.


  Линк

 • Kanal3.bg: Протест срещу цените на индустриалния ток в края на февруари

  В митинга ще се включат синдикати, работодатели, които искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на борсата

   
  Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено шествие на 28 февруари, но маршрутът все още не е уточнен. 
   
  Митингът е под надслов и е подкрепен от национално представителните организации на работодателите, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, национален синдикат „Защита”.
  Работодателите искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на тока, който индустрията, купува от борсата. На пресконференция преди дни сдруженията обвиниха държавата, че не прави достатъчно, за да се реформира сектор „Енергетика”. 
   
  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отправи остри критики, че държавните дружества продавали евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродавали да завишени цени. От сдружението обявиха и, че енергийният министър Теменужка Петкова е разрешила на големите производители на ток да продават енергията си изцяло през борсата.  
   
   
  Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, тази законова поправка ощетява над 30 000 фирми в страната, които са принудени да купуват енергия на нереално висока цена. Сдружението предупреди, че ако не се спре със спекулативното завишаване на цената на енергията на борсата, битовите сметки може да скочат от юли с до 30 на сто. Индустриалците обвиниха Министерството на енергетиката, че заради липсата на адекватна политика дружествата трупали загуби. В официално писмо се настоява за прекратяване на държавната помощ за двете американски централи Марица 1 и 3 и за изготвяне на изцяло нов закон за енергетиката. Последва и реакция от страна на ресорният министър Теменужка Петкова. Тя обяви, че липсва конкретика в доводите на недоволния бизнес.  Според разчетите на министерството през 2014 година дружествата – част от  Българския енергиен холдинг са били на загуба в размер 247 милиона лева. За сравнение - в края на миналата година компаниите са отчели   положителен финансов резултат. За последните 3 години драстично са нараснали и приходите по сметките на държавните дружества, отчете още Петкова. С това тя опроверга твърденията, че липсвала адекватна политика за развитието на сектора. От всички предприятия, според министъра, единствено ТЕЦ Марица изток 2 е завършила предходната година на загуба, тъй като са платени над 160 милиона лева такси за парникови емисии. Теменужка Петкова отбеляза още, че за последните няколко месеца е провела редица среща със синдикати и бизнес. На тях ясно е заявила, че ако имат информация за спекулативно завишаване на цените на свободния пазар да сезират Комисията за защита на конкуренцията. За вчера бе насрочена нова среща в министерството, но от Асоциацията на организациите на българските работодатели отказаха с мотива, че подобни срещи не давали резултат.
   
  С позиция излезе и Комисията за енергийно регулиране. Нейният председател Иван Иванов също препоръча при информация за картел на пазара на енергия да се сезира единствено КЗК, тъй като регулатора нямал правомощия да санкционира.

   


  Линк

 • Bloombergtv.bg: Работодателските организации излизат на протест

  В края на февруари ще се проведе протест срещу "далаверите в енергетиката"

   

  Протест под наслов “НЕ” на далаверите в енергетиката!” ще се проведе на 28 февруари от 11 ч. в София, съобщават от пресцентъра на Българската стопанска камара (БСК).

  За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, посочва се още в съобщението.

  В него работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че “не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията”.

  Организаторите още не са обявили информация за сборния пункт и маршрута.

   


  Линк

 • Actualno.com: Работодателите се вдигат протест "срещу далаверите в енергетиката"

  В последния ден на месец февруари – 28-ми, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.
  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР. 
   


  Линк

 • Inews.bg: Бизнесът блокира София с протест срещу цените на тока

  Работодателските организации решиха да проведат шествие след месец, зоват НПО-та и граждани да се включат

   
   

  Както обеща преди няколко месеца, бизнесът у нас се вдига на протест. Поводът е недоволството му от това, което се случва в българската енергетика и цените на тока, които се повишават. Засега в протеста са потвърдили участие големите работодателски организации. Те обаче призовават всички НПО-та, както и гражданите, да се включат в акта на недоволство.

  Той ще се проведе на 28 февруари, сряда, от 11:00 часа в София. Протестът ще под надслов "НЕ" на далаверите в енергетиката!". За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста. Детайлна информация за сборния пункт, маршрут и др. ще бъде оповестена допълнително, съобщават още организаторите на протеста.

   


  Линк

 • Dobrudjabg.com: Работодателите се вдигат на протест „НЕ” на далаверите в енергетиката!”

  В последния ден на месец февруари – 28-ми, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми. Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР.

   

  Линк

 • Mediapool.bg: Бизнесът бойкотира среща за поскъпналия ток

  На 28 февруари в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката”.

  За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели. В нея влизат Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват "наглото манипулиране" на пазара и "спекулативното" повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР.


  Линк

 • Monitor.bg: Работодателите излизат на протест срещу скъпия ток на 28 февруари

  На 28 февруари големите работодателски организации излизат на протест срещу скъпата цена на електроенергията. Демонстрацията ще е под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“ и ще започне от 11:00 ч. в София.

  Протестните действия са подкрепени от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

  От организациите призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

  Първоначално протестът на бизнеса трябваше да бъде проведен съвместно със синдикатите на 31 януари, но впоследствие последните се отдръпнаха от идеята. Поради невъзможност да успеят организират демонстрацията до 31 януари работодателските организации на 22 януари обявиха, че я отлагат за февруари. Тогава те коментираха, че вероятно протестът ще е в началото на месеца.

  Драстично поскъпване на тока за бизнеса се очаква от 1 февруари. В средата на януари председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. „От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%“, коментира Велев и добави, че това би могло да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.


  Линк

 • Nakratko.bg: Работодателите вдигат протест "НЕ" на далаверите в енергетиката!"

  В последния ден на месец февруари – 28-ми, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката!”.

  За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР. /БГНЕС


  Линк

 • Fakti.bg: Публикувано във факти.бг: АОБР на протест срещу "далаверите в енергетиката"

  Публикувано във факти.бг:

  В последния ден на месец февруари – 28-ми, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ” на далаверите в енергетиката!”. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение

  на цената на електроенергията, да се включат в протеста, заявяват от АОБР.


  Линк

 • Segabg.com: Работодателите ще протестират на 28 февруари

  Бизнесът вдига протест "НЕ" на далаверите в енергетиката!" в последния ден на февруари - 28-и. За това се договориха национално представителните организации на работодателите. Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Протестите се организират във връзка с шоковото поскъпване на тока на свободния пазар, което за отделните фирми достига около и дори над 60%. Работодателите недоволстват, че държавните дружества продават евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродават на завишени цени. "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". Бизнесът алармира, че заради спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар може да се стигне до значително повишение на цените и за бита.

  НЕДОУМЕНИЕ

  "За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът", коментира в събота пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електроенергията, която дружествата продават, е на цени от 76.09 лв.", коментира тя.


  Линк

 • New.sliven.net: Работодатели на протест заради шоковото поскъпване на тока на свободния пазар

  На 28 февруари бизнесът се вдига на протест "НЕ" на далаверите в енергетиката!". За това се договориха национално представителните организации на работодателите, съобщи "СЕГА". Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

  Протестите се организират във връзка с шоковото поскъпване на тока на свободния пазар, което за отделните фирми достига около и дори над 60%. Работодателите недоволстват, че държавните дружества продават евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродават на завишени цени. "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". Бизнесът алармира, че заради спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар може да се стигне до значително повишение на цените и за бита.


  Линк

Назад