Назад

Investor.bg: Заради двойния стандарт: Да не се акцентира на производство по местна рецепта


 • Безопасността на храните да бъде основния аргумент в предложението за нова европейска директива за стандарт в ЕС, коментираха на дискусия експерти

  Проблемът с двойния стандарт при храните е морално-етичен, но паралелно с това произвеждането на едно и също детско пюре от една и съща марка, по една и съща рецепта, но с различно качество, е проблем от здравословен характер.

  Това мнение изрази проф. д-р Веселка Дулева, ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене на Министерството на здравеопазването, цитирана от БТА.

  Представители на български институции и неправителствени организации обсъждаха проблемите на дискусия във връзка с изготвяне на парламентарно становище относно "Двойния стандарт при храните в Европейския съюз", което да се внесе в Европейския парламент.

  Проф. Дулева даде за пример детското пюре, съдържащо тиква, но с различни съставки, не само защото има над 500 вида тиква, но и защото в предназначеното за българските деца пюре, например, има по-голямо съдържание на рапично олио, отколкото е то в пюрето за германските деца.

  Тя приема предложението на евродепутата Момчил Неков и неговата резолюция относно двойния стандарт при храните в Европейския съюз, но смята, че изписването върху етикета на факта, че даден продукт е произведен по определена местна рецепта, ще легализира под някаква форма възможността продуктите да имат двоен стандарт.

  “В случая това категорично не е насока, която би допринесла за изключването на тази възможност, тъй като обявявайки, че продуктът е произведен по предпочитание или по традиционна рецепта в дадена държава всъщност улеснява много тези производители, които искат да правят различни продукти за съответно различни държави, посочи проф. Дулева и помоли подготвеният в проекта на становище текст да се преосмисли в тази насока.

  Позицията ѝ подкрепиха и други участници в дискусията, сред които и Пламен Грозданов от Съюза "Произведено в България".

  “Обявата, че даден продукт е съобразен с местни предпочитания и стандарти наистина "отваря врата" за злоупотреби”, убеден е Грозданов.

  Той е категоричен, че най-разумно е предложението на омбудсмана Мая Манолова за "един продукт, една технология, едно качество за целия Европейски съюз" и то без преходни периоди.

  Проф. Дулева обяви, че около 70% от реалните анализи по отношение на хранителните съставки на изследваните в България храни за двоен стандарт са били извършени от експерти на Националния център по обществено здраве и анализи, но за съжаление в дискусиите по въпроса до момента не е чуто мнение от страна на здравеопазването.

  По думите ѝ, това, което е убягнало в състоялата се дискусия е, че крайната цел включително и на консумирането на храни, и на стандартите за храни, е да се осигури здравето на всички нас като потребители. Тя напомни, че критериите, които осигуряват здравето на населението и безопасността на всички храни са приоритети и се разработват като компетентен орган на Министерството на здравеопазването.

  “Това, което аз ще отстоявам до края е едни и същи съставки на продуктите, под една и съща марка, както и общоевропейски орган за контрол”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

  Тя припомни резултати от инициирано от нея изследване, показващо, че в България сокът е с 97% концентрат, за сметка на този от същата марка със 100% концентрат в Германия и в Австрия.

  “Коректното поведение изисква, когато се продава стока от един вид и бранд, тя да е с едно и също съдържание независимо в коя точка на европейския пазар се продава, посочи Манолова. – Аргументи от рода на това, че стоките са безвредни и етикетирани адекватно, не следва да бъдат уважени. Защото никой не чете съставките в процентите на техните отклонения, но всички сме се убедили, че вкусът и на безалкохолните напитки, и на детските пюрета, и на соковете и на десертите, и на шунката, и на сирената са различни от една и съща марка, когато са купени в София или в друга европейска столица."

  Омбудсманът коментира, че единствено допустим компромис може да има в случаите, когато се предлагат продукти с отклонения от съставките на оригиналната рецепта, като това се обозначи на етикета, като се посочи, че продуктът е произведен за България, Румъния, Чехия, Словакия и другите източноевропейски държави.

  Пламен Грозданов настоя инициативата за премахване на двойния стандарт да не се изчерпи само с храните, а да се обърне внимание и услугите и най-вече лекарствата, защото “не може да има два типа качества за гражданите на ЕС”.

  От БТПП поискаха да се направи единен продуктов каталог с точното съдържание на всеки един от тях, в който с едно кликване на баркода потребителите ще са информирани какъв продукт получават.

  "Внасянето на становище в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно "Двойното качество на продуктите на единния пазар" е конкретна стъпка, която предприемам, като български евродепутат, и като част от общата кампания срещу тези унизителни за българските граждани търговски практики", каза Момчил Неков.

  Той припомни, че е започнал работа по темата с различните съставки при храните още преди повече от година. Евродепутатът обобщи, че генералното решение на този проблем ще бъде чрез създаването на директива, която да регламентира производството и предлагането на продукти, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същ производител, но с различни съставки и с различно качество.


  Линк

Назад