Назад

Беновска пита АОБР: Война в енергетиката ли обявявате на кабинет „Борисов 3”?


 • Novinata.bg: Беновска пита АОБР: Война в енергетиката ли обявявате на кабинет „Борисов 3”?

  Илиана Беновска: Приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели към кое правителство са насочени – към кабинета „Борисов 3“ или към някое хипотетично правителство, защото знаете, че има вот на недоверие. Ако са насочени към това правителство смятате ли не само да се ограничите в рамките на пресконференцията, а да запознаете писмено съответните органи – МС, министър-председателя с вашите препоръки и не на последно място може би да предложите и експертна помощ. Някаква енергийна война ли обявявате чрез протеста, защото употребихте за енергетиката определения г-н Домусчиев и г-н Данев като „мафиоти“, „бандити“, „шизофрения“ и т.н. Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе мой гост в предаването „Беновска пита“ и сега ще цитирам думи, които тя вероятно ще отправи към вас и по друг повод, че българската енергетика работи в интерес на българските граждани и бизнес. В предаването обсъждахме това, че България може да бъде газифицирана с азерски газ и дали вие няма да протестирате. Г-н Домусчиев, вие получихте 100 млн. евро по плана „Юнкер“. Това единственият проект ли ще бъде на работодателите и имате ли други проекти, които ще бъдат одобрени и как това ще се отрази на общата бизнес среда?

  Божидар Данев: По плана „Юнкер“ България е доста напред и има изключително много заеми по плана, което е успех на българския бизнес, който кандидатства по този план. Има доста малки и средни предприятия, голяма част от които са „startup“предприятия с привличане на инвестиции. Следващите стъпки са: срещи с парламентарно представените групи в НС, пред които да изложим приоритетите си. След това ще направим опит за среща с представители или министър-председателя, а ако трябва и с Президента. Ние не спираме до тук и настояваме за ясни неща, които могат да се направят в законодателната и изпълнителната власт, но има глухота. Ще дам само един пример – преди 7-8 години Бойко Борисов се върна от Естония и каза, че за 7 месеца ще направим електронно правителство. Сега г-н Томислав Дончев онзи ден каза до края на мандата. Ние тогава предложихме да поканим естонците и те да направят електронното правителство под ключ, защото то пробива цялата икономика. 132 000 души заети в администрацията и 57 000 заети само в сигурността. Знаете ли колко администратори са заети в здравната система – страхотен ресурс. Проблемът за газа е системен въпрос. Проблемът за потреблението на газ е икономически – хората са бедни и предпочитат да имат твърдо гориво и електричество, което се субсидира. Не можеш да накараш никого да потреблява газ, който е по-скъп от другите горива. Управляващите не могат да разберат, че проблемът е икономически. Който и да дойде проблемът няма да се реши и това са наивности. И ние можем да се газифицираме, но няма клиенти на тази цена, защото всеки предпочита да готви и да се топли на електричество, дърва и въглища, субсидирана енергия.  Докато ние не направим това, което г-н Домусчиев каза – пазар на енергията не може да решаваме въпроси с политически изказвания.

  Докато в България има монополизъм в енергетиката ще бъдат така определяни нещата. Независимо от натиска на ЕС, у нас все още има монополно подаване на газ, БЕХ и структури, неотговарящи на евроизискванията. Няма защо да се крием зад проблемите с националната сигурност. Европа настоява да демонополизираме Балкантрансгаз и БЕХ, така че не може да продължаваме да мислим, че имаме пазар. Не можем да поддържаме гигантски студен резерв за това, че имаме само 7 на сто свързаност и не можем да внесем ток отвън, което се поддържа отново от министър Петкова. Искаме да си осигурим ток отвън, след като не могат да ни осигурят евтина енергия. Плащаме гигантски пари, а ТЕЦ „Марица 1“ и „Марица 3“ не работят. Ние плащаме електричество, което не се произвежда, т. нар. „студен резерв“, което вдига общата цена в енергетиката. Нарушенията са смразяващи и няма да има просперитет в страната, докато не решим проблема с енергетиката по сериозен начин, а не със счетоводство. Нека дойде азерският газ и да видим цените. Начували сме се на подобни неща.

  Цветан Симеонов: Има още едни институции, към които са отправени нашата програма и приоритети – ЕС, които трябва да знаят ние на какво държим, за да може ние чрез европартньорите си и на европейско равнище да провеждаме политика. Имаме чувство, че европейските институции уважават повече мнението на българския бизнес за съжаление, отколкото у нас. Ще спомена, че такава е грижата на ръководствата на институциите, имащи отношение за енергетиката, че ни се увеличават офертите между 35 и 75% цената на тока.Война няма да има, ние сме набелязали мерки още в края на миналата година включително със синдикатите. За нас диалогът не е изключен, напротив – предпочитаме го и ако се тръгне към изпълнение на мерките никой протест не е условие, без което не може.

   Васил Велев: На госпожа Петкова не ѝ правят чест внушенията, които прави, защото казва: „Ние дадохме на бизнеса толкова стотин милиона лева за енергетика и връщаме 100 млн. всяка година, но не казва, че е взела милиард и половина в повече и от него е върнала 100 млн. чрез задължения към обществото от надплатените 750 млн. на ВЕИ-та, 450 млн. на американските централи без европолитика в тази сфера, което е узаконен грабежи още около 300 млн. за когенерации. Ежегодно тези пари се изземат в повече от бизнеса и от домакинствата. За електроинтензивните индустрии съгласно европолитика се компенсират част от тези надвзети разходи, съотносими към ВЕИ-тата за насърчаване на възобновяемите източници. Електроинтензивната индустрия в ЕС се компенсират частично – вземат и 100, връщат им част от тях. Нищо обаче не връщат на никого за когенерации и американски централи. Г-жа Петкова е изтървала тези пазарни манипулации да се случват и още не разбира, че трябва да се нормализира пазара като се увеличи предлагането и се промени графика на работа на борсата.


  Линк

 • Radiok2.bg: Беновска пита АОБР: Война в енергетиката ли обявявате на кабинет „Борисов 3”?

  Илиана Беновска: Приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели към кое правителство са насочени - към кабинета „Борисов 3" или към някое хипотетично правителство, защото знаете, че има вот на недоверие. Ако са насочени към това правителство смятате ли не само да се ограничите в рамките на пресконференцията, а да запознаете писмено съответните органи - МС, министър-председателя с вашите препоръки и не на последно място може би да предложите и експертна помощ. Някаква енергийна война ли обявявате чрез протеста, защото употребихте за енергетиката определения г-н Домусчиев и г-н Данев като „мафиоти", „бандити", „шизофрения" и т.н. Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе мой гост в предаването „Беновска пита" и сега ще цитирам думи, които тя вероятно ще отправи към вас и по друг повод, че българската енергетика работи в интерес на българските граждани и бизнес. В предаването обсъждахме това, че България може да бъде газифицирана с азерски газ и дали вие няма да протестирате. Г-н Домусчиев, вие получихте 100 млн. евро по плана „Юнкер". Това единственият проект ли ще бъде на работодателите и имате ли други проекти, които ще бъдат одобрени и как това ще се отрази на общата бизнес среда?
   
  Божидар Данев: По плана „Юнкер" България е доста напред и има изключително много заеми по плана, което е успех на българския бизнес, който кандидатства по този план. Има доста малки и средни предприятия, голяма част от които са „startup"предприятия с привличане на инвестиции. Следващите стъпки са: срещи с парламентарно представените групи в НС, пред които да изложим приоритетите си. След това ще направим опит за среща с представители или министър-председателя, а ако трябва и с Президента. Ние не спираме до тук и настояваме за ясни неща, които могат да се направят в законодателната и изпълнителната власт, но има глухота. Ще дам само един пример - преди 7-8 години Бойко Борисов се върна от Естония и каза, че за 7 месеца ще направим електронно правителство. Сега г-н Томислав Дончев онзи ден каза до края на мандата. Ние тогава предложихме да поканим естонците и те да направят електронното правителство под ключ, защото то пробива цялата икономика. 132 000 души заети в администрацията и 57 000 заети само в сигурността. Знаете ли колко администратори са заети в здравната система - страхотен ресурс. Проблемът за газа е системен въпрос. Проблемът за потреблението на газ е икономически - хората са бедни и предпочитат да имат твърдо гориво и електричество, което се субсидира. Не можеш да накараш никого да потреблява газ, който е по-скъп от другите горива. Управляващите не могат да разберат, че проблемът е икономически. Който и да дойде проблемът няма да се реши и това са наивности. И ние можем да се газифицираме, но няма клиенти на тази цена, защото всеки предпочита да готви и да се топли на електричество, дърва и въглища, субсидирана енергия.  Докато ние не направим това, което г-н Домусчиев каза - пазар на енергията не може да решаваме въпроси с политически изказвания.
   
  Докато в България има монополизъм в енергетиката ще бъдат така определяни нещата. Независимо от натиска на ЕС, у нас все още има монополно подаване на газ, БЕХ и структури, неотговарящи на евроизискванията. Няма защо да се крием зад проблемите с националната сигурност. Европа настоява да демонополизираме Балкантрансгаз и БЕХ, така че не може да продължаваме да мислим, че имаме пазар. Не можем да поддържаме гигантски студен резерв за това, че имаме само 7 на сто свързаност и не можем да внесем ток отвън, което се поддържа отново от министър Петкова. Искаме да си осигурим ток отвън, след като не могат да ни осигурят евтина енергия. Плащаме гигантски пари, а ТЕЦ "Марица 1" и „Марица 3" не работят. Ние плащаме електричество, което не се произвежда, т. нар. „студен резерв", което вдига общата цена в енергетиката. Нарушенията са смразяващи и няма да има просперитет в страната, докато не решим проблема с енергетиката по сериозен начин, а не със счетоводство. Нека дойде азерският газ и да видим цените. Начували сме се на подобни неща.
   
  Цветан Симеонов: Има още едни институции, към които са отправени нашата програма и приоритети - ЕС, които трябва да знаят ние на какво държим, за да може ние чрез европартньорите си и на европейско равнище да провеждаме политика. Имаме чувство, че европейските институции уважават повече мнението на българския бизнес за съжаление, отколкото у нас. Ще спомена, че такава е грижата на ръководствата на институциите, имащи отношение за енергетиката, че ни се увеличават офертите между 35 и 75% цената на тока.Война няма да има, ние сме набелязали мерки още в края на миналата година включително със синдикатите. За нас диалогът не е изключен, напротив - предпочитаме го и ако се тръгне към изпълнение на мерките никой протест не е условие, без което не може.
   
  Васил Велев: На госпожа Петкова не ѝ правят чест внушенията, които прави, защото казва: „Ние дадохме на бизнеса толкова стотин милиона лева за енергетика и връщаме 100 млн. всяка година, но не казва, че е взела милиард и половина в повече и от него е върнала 100 млн. чрез задължения към обществото от надплатените 750 млн. на ВЕИ-та, 450 млн. на американските централи без европолитика в тази сфера, което е узаконен грабежи още около 300 млн. за когенерации. Ежегодно тези пари се изземат в повече от бизнеса и от домакинствата. За електроинтензивните индустрии съгласно европолитика се компенсират част от тези надвзети разходи, съотносими към ВЕИ-тата за насърчаване на възобновяемите източници. Електроинтензивната индустрия в ЕС се компенсират частично - вземат и 100, връщат им част от тях. Нищо обаче не връщат на никого за когенерации и американски централи. Г-жа Петкова е изтървала тези пазарни манипулации да се случват и още не разбира, че трябва да се нормализира пазара като се увеличи предлагането и се промени графика на работа на борсата.

  Линк

Назад