Назад

Бизнесът решава в четвъртък дали ще протестира заради тока, синдикатите няма да се включат


 • Expert.bg: Бизнесът решава в четвъртък дали ще протестира заради тока, синдикатите няма да се включат

  В четвъртък ни предстои заседание, тогава окончателно ще решим дали да има протест. Но предполагам, че ще вземем положително решение, защото нашите членове настояват за протест. Положението в бизнеса ще е драматично, ако токът поскъпне - вече всички договори за годината са подписани. Това заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, по време на пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Поводът за евентуалния протест е подготвяното поскъпване на тока за индустрията.

  Стана обаче ясно, че в протеста няма да се включат синдикатите, както първоначално се говореше. "Синдикатите засега не искат да участват, може би защото не се увеличава цената на тока за гражданите. Призоваваме ги да премислят, защото други цени ще се увеличат", заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

  "Ние със сигурност ще протестираме, дори само още една организация да има с нас. Датата ще я определим допълнително. А сигнал до Комисията за защита на конкуренцията ще бъде внесен тази седмица", каза от своя страна Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

   

  Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), допълни, че неговата организация вече е взела решение и ще участва в протест, ако такъв се състои.

  На пресконференцията работодателите представиха приоритетите си за предстоящата година и предложенията си за реформи. Коментираха и темата за отношенията на бизнеса и екоорганизациите.

  "Ние сме срещу зеления рекет. Ще подкрепяме индустрията и инвеститорите, независимо в коя сфера са. Имаме много предприятия и инвеститори, които страдат от интересите на групички природозащитници. Ще настояваме обжалването на ОВОС да е едноинституционно, защото сега сульо и пульо има възможност да обжалва и да спира проекти за милиони. Трябва и да се увеличат таксите при обжалване. Също така мерките да обхванат и инвестициите от клас А", заяви Кирил Домусчиев.

  Работодателите настояват за реформи в няколко направления. Според тях администрацията трябва да се оптимизира и да се анализира дали не могат да се направят съкращения, защото в момента "е достатъчна да управлява целия свят", а и така добре обучени кадри ще могат да влязат в бизнеса. Призоваха за ускоряване на електронното управление и на реформите в образователната система с акцент върху професионалното образование. Бизнесът твърди, че вносът на работници трябва да се улесни още повече, да има промени и в трудовата медицина, където се срещат много злоупотреби.

  По отношение на енергетиката работодателите настояват да се прекрати държавната помощ за американските централи и да има по-силен контрол върху когенрациите и ВЕИ-тата. Както и да се приеме нов закон за енергетиката, да се въведе пълна либерализация на пазара и приемане на Национална енергийна  стратегия до 2030 г. Работодателите искат и да се повиши ефективността на държавните дружества чрез листването им на фондовата борса.


  Линк

Назад