Назад

Publics.bg: АОБР поиска едноинстанционно обжалване на ОВОС и за обектите от общинско значение


 • АОБР поиска едноинстанционно обжалване на ОВОС и за обектите от общинско значение

  Държавата да продължи законодателната политика срещу „зеления рекет“, успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едноинстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас „А“ и обектите от първостепенно общинско значение. Това е едно от исканията на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която членуват АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, представени в декларация.
   
  В нея се посочва, че основен приоритет на АОБР е създаване и поддържане на добър бизнес климат. Добрият бизнес климат по дефиниция предполага баланс на интересите на всички участници. Според работодателските организации в последните десетина години е налице очевиден дисбаланс, който от нездравословен започва да се превръща в убийствен за икономиката на България.
   
  Става дума за несъразмерно на важността и броя им влияние на шепа „природозащитници“, които в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение, обясняват те в декларацията си. И допълват: „Те са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията „най-бедна държава в Европа“. Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения. Всичко това се прави при явни закононарушения, внушения, дезинформация и манипулиране на общественото мнение.“
   
  Според АОБР вече не става дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло. На рекет са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите.
   
  Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да „решават“ съдбата на икономиката на България, категорични са от АОБР. И се обръщат към политиците, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня. Двойният стандарт не е решение - ако Трън е вярно решение, то утре в Банско ще има не два, а дванадесет, а защо не и двадесет нови лифта, се посочва още в декларацията срещу т.нар. „зелен рекет“. 
   
  Другите искания на АОБР касаят изграждането на втори лифт в Банско, приемането на нов план за управление на природен парк "Витоша“. Както и изготвянето и прилагането в законодателен порядък ясни, точни, измерими и проверими критерии за представителност на екологичните организации.

  Линк

Назад