Назад

Работодатели и синдикати на страната на общинските болници


 • Zdrave.net: Среща със здравните власти заради общинските болници искат работодатели и синдикати

  Незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазване искат работодатели и синдикати. В обща декларация ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват за спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване.

  В декларацията си организациите изразяват подкрепа за протеста на общинските болници под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“

  Те отбелязват, че общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната, осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги.

  „В същото време, през последните десет години повече от двадесет общински болници прекратиха своето съществуване. Според официални представители на Министерството на здравеопазването, общите задължения на общинските болници възлизат на над 100 млн. лв., от които 46 млн. лв. са просрочени, в т.ч. за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв.“, се посочва в декларацията.

  „Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани. Техните цени не са изменяни от 2006 г., като през това време драстично са нараснали цените на консумативите, лекарствата, външните услуги, а минималната работна заплата се е увеличила от 180 на 510 лв.“, отбелязват още организациите и призовават за спешна среща с властите.


  Линк

 • Clinica.bg:И СИНДИКАТИТЕ ЗАД ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

  И двата синдиката в страната – КНСБ и „Подкрепа", застават зад днешния протест на общинските болници. В края на миналата седмица към него се присъединиха и четири работодателски организации – БСК, КРИБ, АИКБ, БТПП, също така съсловните организации на медиците и сестрите, както и някои пациентски. Според всички тях общинската болнична мрежа е жизнено нужна на страната ни.

  „Общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната. Те осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги", се казва в общото становище на работодатели и синдикати. Оттам припомнят, че през последните десет години повече от двадесет общински болници прекратиха своето съществуване, а дълговете им вече са над 100 млн. лв.


  „Най-съществената причина за това тежко финансово състояние 

  е, че основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани. Техните цени не са изменяни от 2006 г., като през това време драстично са нараснали цените на консумативите, лекарствата, външните услуги, а минималната работна заплата се е увеличила от 180 на 510 лв.", смята бизнесът и синдикатите. Затова ръководствата на КНСБ, „Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание. На нея те искат да се обсъдят ефективни мерки за предотвратяване на „ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия крах в общинското здравеопазване". Засега обаче от здравно министерство съобщиха само, че ще отпуснат 28.5 млн. лв. за общинските клиники.


  Линк

 • Дума, 16.01.2018 г., с.3: Синдикати и работодатели подкрепиха протеста

  Национално представителните работодателски и синдикални организации изразяват своята подкрепа на организирания протест от членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!" Това стана ясно от писмо до министрите на здравеопазването и на финансите, и до председателя на здравната комисия. От ръководствата на КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предлагат да бъде проведена незабавна среща с ръководствата на МЗ, МФ и парламентарната комисия по здравеопазване и настояват за спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване.

  Междувременно, след среща на ръководството на МЗ с асоциацията на професионалистите по здравни грижи, стана ясно, че ведомството на Ананиев разработва единни правила за определяне на размера на възнагражденията на медицинските служители в държавните болници.


 • Focus-news.net: Общински болници на протест

  Служители на 23 общински болници в страната излязоха на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. За час членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) прекратиха работа си, а персоналът им излезе пред лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест. Основните им искания бяха за отпускане на 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет, както и за спешно изплащане на надлимитната дейност за последните 2 години и половина и спешно коригиране на цените на клиничните пътеки минимум с 30%, за да може да се компенсира трикратното увеличение на минималната работна заплата. Третото искане бе за спешен дебат за това какъв тип здравна система да започне да се изгражда. 
  Малко преди да започнат протестните действия от Министерството на здравеопазването съобщиха, че близо 28,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общинските болници за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни или отдалечени райони на страната, както и дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. От здравното министерство уточняват, че броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната. От там изразяват също и готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Здравното ведомство запазва позицията, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ. Министерството на здравеопазването напомня и, че в рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно се актуализират и медицинските стандарти. 
  Към 30.09.2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число – 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв. 


  Линк

 • Dnevnik.bg: Общински болници протестират за допълнителна субсидия, министерството отказа

  От 12 до 13 ч. днес е обявен национален протест на общинските болници срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в България. В първоначалното съобщение на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) се посочва, че служителите на 23 лечебни заведения ще спрат работата си в този час, но впоследствие и други обявиха, че ще се присъединят към демонстрациите.

   

  Основното искане на протестиращите е за отпускане на 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет, но Министерството на здравеопазването отговори преди началото на протеста, че такава не може да бъде отпусната извън вече предвидените средства за годината.

   

  Протестът протича под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!" и в него се включват предимно общинските болници, намиращи се извън областните градове. Решението за провеждане на националния протест е взето от управителния съвет на СОББ миналата седмица.

   

  Българският лекарски съюз и синдикати и работодатели, включително ръководствата на КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, подкрепиха протеста на общинските болници и предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и парламентарната комисия по здравеопазването при 44-ото Народно събрание.

   

  Освен целевата финансова помощ протестиращите искат и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина и спешно коригиране на цените на клиничните пътеки с минимум 30%, за да може да се компенсира трикратното увеличение на минималната работна заплата. Третото им искане е спешен дебат за необходимите реформи в здравеопазването.

   

  Здравното министерство е предвидило 28.5 млн. лв., но няма да има допълнителна целева субсидия

   

  Близо 28.5 млн. лв. ще отпусне Министерството на здравеопазването за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г., обяви пресцентърът на ведомството малко преди началния час на протеста. Уточняват, че извън тази методика министерството няма право да отпуска целеви субсидии, защото това би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

   

  С предвидената сума от 28.5 млн. лв. ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в трудно достъпни или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК), и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, посочват от министерството.

   

  Към 30.09.2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на над 100 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44.178 млн. лв., показва анализът на ведомството.

   

  За да подпомогне общинските здравни структури в страната, МЗ изразява готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения, предлагат от ведомството. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика – съответните общини.

   

  Цените на клиничните пътеки, за което също настояват протестиращите, предстои да се разгледат при преговорите с Българския лекарски съюз за Националния рамков договор за 2018, напомнят още от Министерството на здравеопазването.


  Линк

 • Botevgrad.com: Д-р Красимир Кушев: Заради липса на адекватно финансиране по клинични пътеки болницата губи между 10 и 15 000 лв. на месец

  Лекари и медицински сестри от общински болници в повече от 23 града излязоха на протест днес между 12 и 13 часа. Той премина под мотото: "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!". В някои градове протестът на лекарите и медицинските сестри бе подкрепен от пациенти.   

  Протестиращите поискаха адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Основното им искане бе за отпускане на 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет за подпомагане дейността на общинските болници. Освен целевата финансова помощ протестиращите искат и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина, както и спешно коригиране на цените на клиничните пътеки с минимум 30%, за да може да се компенсира трикратното увеличение на минималната работна заплата. Протестиращите поставиха и още едно искане – да се проведе спешен дебат за необходимите реформи в здравеопазването

  Решението за провеждане на националния протест е взето от управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България миналата седмица. 

  Българският лекарски съюз, синдикати и работодатели, включително ръководствата на КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, подкрепиха протеста на общинските болници и предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и парламентарната комисия по здравеопазването при 44-ото Народно събрание, съобщава dnevnik.bg. 

  В националния протест се включиха  и лекарите и медицинските сестри в МБАЛ Ботевград. В уречения час те се събраха във фоайето на лечебното заведение. Управителя д-р Красимир Кушев заяви пред медицинския персонал, че цените на клиничните пътеки не са увеличавани от 2006 година. „Минималната работна заплата беше 240 лева, а сега 510 лева. През 2006 година в тази болница заплатите са били 57%, а сега са 85% от всичко, което изкарваме. Затова лечебното заведение влиза в една спирала на задължения. В същото време тя е пълна с пациента”. 

  По думи на д-р Кушев, по време на Коледните празници в болницата са приети майка и дъщеря в много тежко състояние, тъй като не е имало кой да ги гледа. „Изпълняваме и тези социални функции”, подчерта управителят на МБАЛ Ботевград. 

  По време на протеста д-р Красимир Кушев заяви още, че не може да има никакви претенции към общината, като подчерта, че до момента тя е отпуснала над 400 000 лева за ремонти и апаратура в болницата. „Претенции мога да имам към държавното ръководство, което иска да закрие болниците, лекуващи бедни хора”, допълни той. 

  Д-р Кушев постави и друг проблем, свързан с взаимоотношенията между доболничната и болничната помощ. „Ние единствени в областта имаме скенер. Но нашите колеги от доболничната помощ изпращат пациентите в София. Понякога ние, самите лекари, си правим лоши услуги, мечешки, и се стига до това положение”, заяви той. 

  „Ще направим всичко възможно да не стигнем до фалит. Но така или иначе, задълженията ни се увеличават от това, че вдигаме минималната работна заплата, а в същото време нямаме дофинансиране от касата. По тази причина МБАЛ Ботевград губи всеки месец между 10 и 15 000 лева. Но никой не се интересува, че тя е пълна с болни. И лекуваме по такива клинични пътеки, по които така наречените частни болници не приемат пациенти, защото те не са изгодни за тях. Но ние приемаме тези хора и ги лекуваме. Не може да се остави община от 40 000 души да няма общинска болница. Затова протестираме заедно с общинските болници”, каза в заключение управителят на местното лечебно заведение. 


  Линк

 • News.bg: Работодатели и синдикати на страната на общинските болници

  Работодателите и синдикатите подкрепят протеста на общинските болници в официално писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, финансовия министър Власилав Горанов и председателя на ПК по здравеопазването в 44-то Народно събрание Даниела Дариткова - Проданов.

  От АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа" изразяват своята подкрепа към  организирания протест от членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ), - "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!".

  Синдикални и работодателски организации изтъкват, че общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната. Освен това тези болници осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги.

  Общите задължения на общинските болниците са над 100 млн. лв. От тази сума 46 млн. лв. са просрочени. В това се включват и сумите за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв.

  Те се съгласяват с позицията на болниците, че основна причина за това тежко финансово положение е, че основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани.

  Цените им не са променяни от 2006 г. насам, а в този период са увеличени значително цените на консумативи, лекарства, външни услуги. Минималната работна заплата пък от 180 лв. през 2006 г. става 510 лв. през 2018 г.

  Ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предлагатпровеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание.

  Синдикати и работодатели настояват за "спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване".


  Линк

Назад