Назад

Работодателите подготвят протест срещу високата цена на тока


 • Zarata.info: Стартират съвместни действия във връзка с цените на електроенергията

  Вчера се проведе работна среща между ръководителите на представителните на национално равнище организации и работниците и служителите, и на работодателите, обединени във формата „4+2“.

  Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия във връзка със задълбочаването на проблемите в сектор „Енергетика“ и спекулативното увеличение на цената на електроенергията. Шестте организации се договориха: 

  1. Да подготвят съвместен пакет от мерки, които компетентните институции следва да предприемат в сферата на енергетиката, особено по въпроси от изключително значение за цялото общество.

  2. Да стартират подготовка на национален протест, след решение на управителните органи на шестте организации. Датата на протеста ще бъде определена допълнително, като тя ще е след анонсирания вот на недоверие, за да не се спекулира с обективните искания на организаторите.

  АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

  БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА – СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

  БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА

  КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ

  КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“.


  Линк

 • Presstv.bg: Тръгва голям протест срещу поскъпването на тока

  За това са се договорили на среща синдикатите и работодателските организации у нас. Припомняме, че още м.г. Тези организации алармираха, че ще предприемат действия срещу не прозрачния пазар на електроенергията у нас.

  Големите работодателски организации и синдикатите у нас подготвят голям общонационален протест срещу „спекулативното“ увеличение на цената на тока. Бунтът им ще бъде насрочен непосредствено след внасянето на вота на недоверие към кабинета, който пък е предварително обявен за 17 януари.

  Решението е взето на работна среща между ръководителите на КНСБ, КТ „Подкрепа“, Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата.

  В позицията им се посочва, че те потвърждават изразената от тях на 16 декември м.г.за това, че пазарът на електроенергия у нас е непрозрачен. За това са координирани съвместни действия във връзка със „спекулативното увеличение на цената на електроенергията“.

   


  Линк

 • Actualno.com: Работодатели и синдикати готвят национален протест заради цените на тока

  Съвместни протестни действия във връзка с цените на тока стартират социалните партньори. Днес се проведе работна среща между ръководителите на представителните на национално равнище организации и работниците и служителите, и на работодателите, обединени във формата „4+2“. Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия във връзка със задълбочаването на проблемите в сектор „Енергетика“ и спекулативното увеличение на цената на електроенергията. Шестте организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), Конфедерация на труда „Подкрепа“ - се договориха да подготвят съвместен пакет от мерки, които компетентните институции следва да предприемат в сферата на енергетиката, особено по въпроси от изключително значение за цялото общество.
  Също така беше постигнато споразумение да се започне подготовка на национален протест след решение на управителните органи на шестте организации. Датата на протеста ще бъде определена допълнително, като тя ще е след анонсирания вот на недоверие, за да не се спекулира с обективните искания на организаторите. 


  Линк

 • Дума, 16.01.2018 г., с.5: Работодатели и синдикати потвърдиха, че ще протестират заради тока

  Социалните партньори започват съвместни действия във връзка с цените на електроенергията. Вчера се проведе работна среща между ръководителите на представителните на национално равнище организации на работниците и служителите, и на работодателите. Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия във връзка със задълбочаването на проблемите в сектор "Енергетика" и спекулативното увеличение на цената на електроенергията.

  Шестте организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара -Съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), Конфедерация на труда "Подкрепа", са се договорили да подготвят пакет от мерки, които компетентните институции да предприемат в сферата на енергетиката, особено по въпроси от изключително значение за цялото общество. Те са се разбрали да започнат подготовка на национален протест, след решение на управителните органи на шестте организации. Датата на протеста ще бъде определена допълнително, като тя ще е след анонсирания вот на недоверие, за да не се спекулира с обективните искания на организаторите.

   


 • Сега: Управляващите си гарантираха каскада от протести

  Рязко поскъпналият ток разгневи бизнеса и синдикатите, а неадекватната здравна реформа - лекарите от общински болници

  Управляващите си гарантираха каскада от протести, предизвикани от неадекватна политика и сбъркани регулации в най-различни сектори. Вчера национално представените работодателски организации обявиха, че в края на месеца излизат на протест заради необоснованото поскъпване на тока на свободния пазар, което ще тласне нагоре и цените на стоките и услугите. Безпрецедентно те ще бъдат подкрепени и от синдикатите. По-рано, още в понеделник, от 12 до 13 часа работещите в общинските болници ще спрат работа и ще излязат пред сградите на здравните заведения в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.


  Тези информации идват само ден след като в четвъртък, по време на церемонията за началото на българското председателство на Европейския съюз, улиците на столицата бяха залети от хиляди протестиращи срещу застрояването на Пирин и от привърженици на решението на правителството за нови строежи в националния парк, от полицаи, които искаха по-високи заплати, и от привържениците на Истанбулската конвенция. След като премиерът Бойко Борисов им обеща 100 млн. лв., полицаите временно прекратиха протеста. Но екопротестите със сигурност ще продължат.

  Съмненията, че шепа фирми умишлено саботират свободния пазар на ток и надуват цените, ще изкарат на улицата стотици фирми на 31 януари, съобщиха за в. "Сега" от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Причина за това е резкият скок на цените на електроенергията, който налагат търговци. Увеличението в предлаганите нови договори е от 30 до 60%. Досега бизнесът плащаше около 70 лв. за мегаватчас, но голяма част от фирмите вече са получили уведомления от доставчиците си, в които ги предупреждават за драстичното увеличение. За някои от компаниите скокът в цените влезе в сила още от Нова година, а за основната част - от февруари. "На този фон държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2", от които търговците купуват ток, са повишили цените само с 5% за последните месеци", коментира шефът на АИКБ Васил Велев.

  Протестът най-вероятно ще е пред сградата на Министерския съвет, но окончателното решение за него и за мястото на провеждането му ще бъде взето в понеделник. Тогава работодателите от четирите организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, ще се срещнат със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", с които ще обсъдят подробностите.

  "Протестът ще е масов и ще се проведе само в София, защото ще бъдем чути, ако протестираме на жълтите павета, а не на друго място в страната", заяви Васил Велев. Той коментира, че бизнесът няма обяснение какво точно се случва на свободния пазар и защо цените се надуват. Според търговците на ток поскъпването не засяга единствено България, а и региона, където цените се били повишили и това нямало как да не се отрази и у нас. В момента на свободния пазар на ток са не само големите консуматори като заводи, цехове и промишлени предприятия. "Либерализирани" цени вече имат и голяма част от средните и малките фирми - фризьорски салони, читалища, малки пекарни, мандри и др., които са изправени пред фалит.

  Според сдружението на общинските болници те повече не могат да изпълняват своите задължения. Оттам смятат, че проблемът е затлачен още от 2000 г., когато започнаха промените в здравната ни система, а понастоящем реформата, провеждана от управляващите, "превърна сътворения нормативен хаос в реален". "Нормално ли е в Кюстендилска област да се хоспитализират 28 пъти по-малко пациенти, болни от диабет, на 100 000 население в сравнение с Пловдивска област? Заболяването се среща със сравнима честота. Нормално ли е в 12 области на страната за срок от 4 години да не се хоспитализира нито един пациент с ревматологично заболяване? Нормално ли е да се виждат болничните легла, а да не се забелязват леглата за сестрински грижи, в старчески домове и др. - все едно не са свързани с медицинска помощ?", онагледяват хаоса от сдружението.

  ПРОПАДАНЕ

  "За последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване. За стотици хиляди, живеещи в отдалечени селища, често пъти възрастни хора, преживяващи с нищожни средства, здравеопазването се превърна в мираж. През 2011 г., като последици от нормативни промени, те загубиха изведнъж 25% от клиничните пътеки, по които работеха до 2010 г. Постепенно се закриваха отделения. Вследствие на безсмислено увеличаване на изискванията за функциониране на болниците, съчетано с ограничаване на финансирането и намаляване на населението, се стигна до сегашната безизходица. С настъпването на 2017 г. се повиши минималната работна заплата на 460 лв., а от 1.01.2018 г. вече е 510 лева. Цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците, са определени през 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв. При тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват", обясняват от сдружението. Те искат държавата да предостави целева субсидия от 30 млн. лева за запазването на общинските болници. Преди дни здравният министър Кирил Ананиев обаче обяви, че МЗ ще предостави 6 млн. лв. на общинските болници в отдалечени райони и ще им предложи да се преструктурират или дори закрият и превърнат в поликлиники с до 20 легла.


  Линк

 • Econ.bg: Работодатели и синдикати готвят национален протест заради цените на електроенергията

  Социалните партньори стартират съвместни действия във връзка с цените на електроенергията. Днес, 15 януари 2018 г., се проведе работна среща между ръководителите на представителните на национално равнище организации и работниците и служителите, и на работодателите, обединени във формата „4+2“.

  Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия във връзка със задълбочаването на проблемите в сектор „Енергетика“ и спекулативното увеличение на цената на електроенергията.

  Шестте организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), Конфедерация на труда „Подкрепа“ - се договориха: Да подготвят съвместен пакет от мерки, които компетентните институции следва да предприемат в сферата на енергетиката, особено по въпроси от изключително значение за цялото общество.

  Да стартират подготовка на национален протест, след решение на управителните органи на шестте организации.

  Датата на протеста ще бъде определена допълнително, като тя ще е след анонсирания вот на недоверие, за да не се спекулира с обективните искания на организаторите.

   


  Линк

 • News.bg: Работодатели и синдикати готвят протест заради скъпия ток

  Стартира подготовка за национален протест съвместно между синдикати и работодателски организации.

  Това е договорено след решение на управителните органи на шестте организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа". На работната среща са присъствали ръководителите на представителните на национално равнище организации и работниците и служителите, и на работодателите, обединени във формата "4+2".

  Работодателските организации и синдикатите също така заедно ще изготвят мерки за преодоляване на проблемите в сектор "Енергетика". Пакетът от мерки ще е предназначен за компетентните институции, които следва да предприемат стъпки в сферата на енергетиката с оглед продължаващото задълбочаване на проблемите в сектора и спекулативното увеличение на цената на електроенергията - въпроси от изключително значение за цялото общество.

  Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия.

  Припомняме, от следващия цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с между 30 и 60%. Това означава, че работодателите ще бъдат изправени пред два варианта - да съкращават разходи или да качат цените на стоките и услугите, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

  Още миналия месец синдикати и работодатели обявиха, че започва подготовка за национален протест подобно на този от юни месец 2016 г.


  Линк

 • Publics.bg: На 31 януари бизнес и синдикати на протест срещу повишените цени на тока на свободния пазар

  Бизнесът подготвя протест срещу повишаването на цените на електрическата енергия на свободния пазар на 31 януари, потвърдиха от работодателските организации. Решението е било взето вчера на заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП. В протеста ще се включат и двата национално признати синдиката – КТ "Подкрепа" и КНСБ, като в момента се водят разговори с тях за уточняване на датата.
   
  Това не е изненада, предвид множеството позиции от страна както на работодателите, така и на синдикатите, че ще организират протест, ако не бъдат предприети мерки да се избегне повишение на цените на електроенергия. По данни на организациите на работодателите и работниците търговците на електроенергия актуализират договорите си с цени, които са с 30-60% по-високи от миналогодишните.
   
  В същото време от Министерството на енергетиката посочиха, че причина за това поскъпване не е повишение на цените от страна на държавните централи, чийто ръст в цените е в рамките на 5 на сто. Миналата седмица министър Теменужка Петкова коментира, че в случая става въпрос за пазарни отношения, които държавата не може да регулира. „Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", каза Петкова. 

  Линк

 • News.bg: Работодателите уточняват още датата на протеста за тока

  На заседание на Управителния съвет на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 11 януари 2018 г.,Българската стопанска камара (БСК) пое ротационното председателство на АОБР за 2018 г.

  Основна дискусионна тема по време на заседанието е ръстът на цените на електроенергията и необходимостта от ефективни действия на българските работодатели, насочени към преодоляване на задълбочаващите се проблеми. Взето е решение за провеждане на протест, заедно с национално представителните синдикални организации, както и такива на браншово и регионално ниво.

  Работното предложение за дата на провеждане на протеста е 31 януари, което подлежи на допълнително съгласуване между организациите, вкл. в рамките на техните управителни органи.

  Предстои, освен окончателно уточняване на датата за протеста и неговите параметри, АОБР да съгласува и одобри своите приоритети за 2018 г., които ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 22 януари.

  В АОБР членуват национално представителните организации на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  По време на заседанието досегашният ротационен председател на АОБР - Асоциацията на индустриалния капитал в България, отчете дейността на АОБР през 2017 г. За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции и пред обществото 40 позиции, писма, жалби и сигнали. Освен това, е провела две пресконференции и 15 срещи с представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

  Основните теми, които бяха обект на внимание на АОБР през 2017 г., са свързани със състоянието на пазара на труда и човешките ресурси, бизнес климата, данъчната и осигурителната политика, реформата в енергетиката и др.

  През 2017 г. АОБР предприе стъпки за ускоряване присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Междувременно, Изпълнителният съвет на Консултативния комитет за бизнеса и индустрията към OECD (BIAC), одобри молбата на АОБР за членство в BIAC като наблюдател. Членството влезе в сила от януари 2018 г.

  Участниците в заседанието обсъдиха текущи въпроси, подлежащи на съответни действия и реакция от страна на АОБР, сред които хода на подготовка на държавния план-прием за професионалните гимназии за учебната 2018/2019 г., предложения за нормативни промени в областта на екологията, необходимост от реформи в сектор "сигурност" и др.


  Линк

 • Pariteni.bg: Бизнесът ще сезира КЗК заради скъпия ток

  Работодателските организации ще сезират Комисията за защита на конкуренцията заради шоковото поскъпване на тока в първите месеци на годината. Това съобщи пред в. "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

  Днес работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП трябва да се срещат със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", с които да уточнят подробностите около планирания за 31 януари протест пред Министерския съвет.

  Най-вероятно протестът ще премине и под прозорците на КЗК, която се намира на столичния булевард "Витоша", каза още Велев.

  Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един потърпевш трябва да сезира компетентните органи, призова тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, без да обясни какви мерки ще се вземат срещу спекулативното увеличаване на цената на електроенергията за бизнеса.

  От началото на тази година токът на свободния пазар скочи с до 60%. Част от фирмите бяха предупредени от доставчиците си, че новите цени влизат в сила от Нова година, а за други увеличението ще бъде от февруари. Най-засегнати от ударното повишение ще бъдат малките фирми, излезли от регулирания пазар.

  В края на миналата година работодателите ги призоваха да се върнат отново на фиксираните цени, където сметките им няма да бъдат толкова високи.

  "Нямаме обяснение на какво се дължи това повишение, но искаме да има контрол", обясни Велев.

  В момента пазарът на ток се дели на две - регулиран и свободен. Домакинствата са на фиксирани от енергийния регулатор цени, докато големите фирми са на либерализирания пазар, където цените би трябвало да се определят пазарно. Според експерти обаче в момента "шепа доставчици" умишлено оскъпяват електроенергията.


  Линк

 • 24chasa.bg: Бизнесът излиза на протест заради скъпия ток

  
  

  Бизнесът излиза на протест срещу поскъпването на тока, пише в. "Труд". Решението е взето на заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели в четвъртък. Подкрепили са го КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП. 

  Засега те са се спрели на датата 31 декември, е съобщил изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Точната дата ще се уточни след разговори с КТ "Подкрепа" и с КНСБ. И двата синдиката са заявили, че ще подкрепят протеста. 

  Причината работодателите да излязат на улицата е поскъпването на тока за фирмите с 30% от Нова година, досега цената бе към 70 лв. за мегаватчас. В същото време основните производители - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" са повишили цените с 5% за последните два месеца. Това показва, е печелят отделни търговци на ток за сметка на хората и бизнеса, е заявил Васил Велев, председател на АИКБ. Кирил Домусчиев, председател на КРИБ смята, че се получава голямо изнудване на клиентите на електроенергия в България.  


  Линк

 • Economic.bg: Работодателите подготвят протест срещу високата цена на тока

  Беше взето решение за провеждане на протест, заедно с национално представителните синдикални организации, както и такива на браншово и регионално ниво. Това решение е било взето на заседание на Управителния съвет на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 11 януари 2018 г. В нея членуват четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

  Работното предложение за дата на провеждане на протеста е 31 януари, което подлежи на допълнително съгласуване между организациите, вкл. в рамките на техните управителни органи, се казва в позицията на работодателите. 

  Предстои, освен окончателно уточняване на датата за протеста и неговите параметри, АОБР да съгласува и одобри своите приоритети за 2018 г., които ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 22 януари 2018 г., понеделник, от 11:00 часа, в Пресклуба на БТА.

  От известно време работодателите алармират, че нещо нередно се случва на свободния пазар на електроенергия в България и дори призоваха своите членове да преминат към регулирания пазар, тъй като там цената е по-ниска. Има съмнение, че определени търговци манипулират пазара, опитвайки се вдигнат значително цената.

  Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. „От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%“, коментира Велев и добави, че това би могло да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.


  Линк

Назад