Назад

Цветан Симеонов ще открие изложба-живопис и графика „Ретроспекция на цивилизацията"


 • БТА: Изложба "Ретроспекция на цивилизацията" може да бъде видяна във фоайето на Българската търговско-промишлена палата


  VINF  15:01:31  18-12-2017

         IS1500VI.010

         БТПП - изложба - предстоящо

        

         Изложба "Ретроспекция на цивилизацията" може да бъде видяна във фоайето на Българската търговско-промишлена палата

        

        

         София, 18 декември /Антоан Николов, БТА/

             Във фоайето на Българската търговско-промишлена палата днес от 17.00 часа председателят на Палатата Цветан Симеонов ще открие изложба-живопис и графика "Ретроспекция на цивилизацията". На откриването ще присъства и авторът на картините - художникът Николай Стайковски.

            Николай Стайковски е роден в гр. Плевен. Завършва НХА в София /графика/ при проф. Г. Симеонов, а след това е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава. Лауреат е на Втора награда на конкурса "Графика Варшавска" - 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници - 2000 г. Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ "И. Бешков", Исторически музей - Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа. Голяма част от ранното му графично творчество е духовно и тематично свързана с националното културно-историческо наследство.

            Напоследък картините му стават все по-зрели и по-символични, разнообразни, изпълнени със специфична маслена техника. Oсобено характерен и значим е цикълът "Рунически послания", където авторът използва руни /пиктограми и букви едновременно/ и други древни символи, а картините, представляващи предмети на Красотата, на изкуството, се превръщат в предмети на Силата - в талисмани или мощни енергийни програми, променящи съдбата на индивида, за да се сбъднат неговите мечти и цели, се посочва в съобщението.

            Руните са древни писмености, символизиращи и свързващи ни с природни стихии, поглед в бъдещето или средство за реализиране на съкровените ни желания. Смята се, че руните не са продукт на човешкото съзнание или просто символи, а образци или носители на енергиен потенциал, предхождащ веществото, което поражда движение. Руните са били дадени като дар на човечеството, като благодат за хората. Някои картини представляват имена на конкретни лица, транскрибирани с рунически знаци и допълнени с подходящите за тях символни послания.

             Творчеството на Стайковски е светло и позитивно, високо професионално, разбираемо и значимо като съдържание.

            Картините ще могат да бъдат разгледани до 31 януари 2018 г.

         /ИС/


 • Цветан Симеонов ще открие изложба-живопис и графика „Ретроспекция на цивилизацията"


  Избрани живописни творби на художника Симеон Халачев са подредени в уютното пространство на носителя на приза "Най-добър СПА центъра на годината" - TERRA SPA, съобщава ВИП Комюникейшън.

  Изложбата под наслов „Избрано. Живопис" показва около 20 пейзажа, експонирани във фоайето и залите на спа центъра. Цените са също празнични - едва трицифрени, прекрасен подарък за наближаващите най-светли дни в годината.
  Възнаграден от съдбата да носи в себе си таланта на три поколения художници, Симеон Халачев остава винаги верен на природата.
  Като експонира картините си в едно различно от обикновената и традиционна галерия пространство, художникът предизвиква зрителя да възприеме творбите непосредствено, в една естествена среда, а не от дистанцията на официалната изложбена зала.
  Това е предизвикателство, което той отправя не само към зрителя, но и към самия себе си.

  МАЛКА ЧАСТ ОТ ТОВА, КОЕТО ВИЕ МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ
  Роден през 1977 г., той израства в семейство на художници, което предопределя и неговия жизнен коловоз. Освен примера на баща и дядо - художници, здравите професионално-художествени основи на своето творчество първоначално получава в НУИИ „Илия Петров", а след това основите на висшето майсторство затвърждава в Национална художествена академия, където завършва с отличен успех своята магистърска степен в специалност „Плакат".
  Работи в усилено в областта на живописта и графиката. Като доказателство за успешната му творческа реализация могат да се посочат множество участия в общи изложби и конкурси в страната и чужбина. Печели първа награда за графика на Paul Weber Museum и награда от ежегодния конкурс за малкоформатна живопис в Япония. Има няколко самостоятелни изложби във Френския културен институт (графика), галерия НАВА, галерия Агора (живопис), галерия ТЕА - изложба графика със заглавие „Алиса в страната на чудесата", галерия Артамонцев - изложба живопис със заглавие „Извън сезона", галерия „Сезони", галерия „ЛИК".


  Линк

Назад