Назад

Станаха ли по-щедри работодателите


 • Станаха ли по-щедри работодателите


  Ще има ли коледни бонуси от бизнеса и по-високи заплати догодина?

  Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят известни загуби. Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни, защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да го направят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на работниците си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за допълнителното възнаграждение е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. 
   

  Разчитат ли видинчани на коледни бонуси и вярват ли, че заплатите през новата 2018 та година ще се повишат? 
   
  "Не не разчитам, защото съм безработна ... Работя в чужбина и там на нас българите не ни раздават коледни бонуси" - бяха част от коментарите по темата.
   
  Разговаряхме с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Станали ли са по- щедри работодателите? 
   
  "Стават по- щедри и то по различни причини. Едната от тях е, че все повече работодатели изпитват недостиг на работна ръка и това ги кара да повишават заплати и да раздават коледни бонуси. Мисля, че все повече работодатели ще повишат заплатите на работниците, за да ги задържат през следващата 2018-та година" - категоричен бе Цветан Симеонов.

   
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на Българската търговско промишлена палата - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв.- едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите. При 30% от работодателите допълнителните средства, които ще раздадат на служителите си ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните.
   
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да дадат пари над заплатата - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи възнаграждения или дават бонуси за свършена работа. 
   
  Така ли е това в Българския Северозапад? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, бизнесмен и председател на Видинската търговско-промишлена палата. 
   
  "Има фирми, които раздават коледни бонуси и са абсолютно изрядни и спрямо работниците, и спрямо държавата. Повечето от фирмите, с които работим не работят с минималната работна заплата. Мисля, че почивните ни дни са достатъчно в България. Тук е въпрос на двустранни отношения между работник и работодател за почивните дни около празниците. В близко бъдеще не можем да говорим за догонване на заплатите в големите градове на страната" - коментира Красимир Кирилов. Според него трябва да търсим правата си, когато ни принуждават да работим извънредно, по време на почивните дни.
   
  Потърсихме представител на бизнеса от Видин. Разговаряхме с Петър Петров, собственик на охранителна фирма, който ще си позволи да организира скромно новогодишно тържество за своите служители. 
   
  "Традиция е при нас в края на всяка година да зарадваме служителите ни и техните семейства с едно общо тържество. Мисля, че те го заслужават и аз познавам още работодатели от Видин, които ще поощрят своите работници в края на тази година" - каза Петър Петров
   
  По-малко от половината работодатели имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, показва проведената анкета от Българската търговско-промишлена палата, 27% все още не са преценили, а 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година. 
   
  Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

  Линк

Назад