Назад

Ще се увеличат ли заплатите през 2018 г., ще раздава ли бизнесът коледни бонуси - ПРОУЧВАНЕ НА БТПП


 • zakazanlak.bg: Ще увеличи ли бизнесът у нас заплатите през 2018?

  Данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата

  За повече от една трета (38%) от компаниите у нас дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Това сочи анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете си относно работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите.

  Резултатите от допиването показват, че около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 ще е по-нисък от този за 2016.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.

  Традиционно в навечерието на Коледно- новогодишните празници в казанлъшкото дружество "Арсенал" АД работещите получават допълнителни подаръчни ваучери.

  Тази година те ще са на стойност 60 лева и ще бъдат получини в началото на следващата седмица.

   

  Източник: http://www.economy.bg

   

  Линк

 • Половината фирми вдигат заплатите през 2018 г.; 15-21.12.2017 г., с. 23-24


  Две трети ще раздават коледни бонуси

   

  Около 64 на сто от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно. Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата Около 6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70 на сто от тази група фирми. Останалите 30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП -при 87 на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44 на сто. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11 на сто от компаниите.

  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62 на сто обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава 46 на сто анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2 на сто ще ги намалят. Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18 на сто от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14 на сто отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8 на сто прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е в дома си и др.


 • Сливането на празниците ще отвори доста работа


  Анкета на Българската търговско-промишлена палата показва, че близо две трети от родните фирми ще слеят коледните и новогодишните празници. След като всяка фирма си е направила сметката, тя има право да вземе това решение. Не трябва да забравяме, че когато едни почиват, други работят, поради което търговията, хотелиерството и ресторантьорството ще са доста натоварени в този период. Така че самият факт, че едни хора няма да отидат на работа, ще създаде работа на други хора. Така структурата на икономиката в рамките на тази седмица ще се промени - едни сектори ще произведат повече за сметка на други, които ще почиват.

   

  Потреблението също ще се повиши, което е свързано с това, че търговията и хотелиерството ще имат по-голяма натовареност. Така че цялостен негативен ефект върху икономиката не би могло да има.

   

  Според допитването около 64% от работодателите са заявили, че ще дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Без да имам база за сравнение с предходни проучвания на колегите, тези 64% звучат доста добре като цяло. По принцип даването на бонуси е от дълги години практика не само в частния сектор, но има и такъв тип плащания в някои държавни институции. Това е нормална практика, която може да подкрепи потреблението.

   

  Явно отразява факта, че

   

  тази година е била по-добра за предприятията

   

  може би и по-добра за българския бизнес като цяло.

   

  Статистиката от допитването показва, че около 46 на сто от анкетираните имат намерение да увеличат заплатите на служителите си от догодина. Гладът за кадри ще продължи да бута и през следващата година заплатите нагоре, стига икономиката да върви добре и политическата среда да е предвидима.

   

  Що се отнася до някои твърдения, че трудовият пазар прегрява заради ниската безработица и увеличаването с 10% годишно на заплатите, аз все още не мисля, че става дума за прегряване. Безработицата е ниска, макар още да не е рекордно ниска. В такива условия, когато има малък незает трудов ресурс, т.е. работна ръка, е нормално да има повече натиск за увеличаване на възнагражденията. Стига обаче това да върви ръка за ръка с някои неща като подобряването на представянето на преработващата промишленост и силният износ. Докато тези неща се случват, това няма да е проблем. Ще бъде проблем тогава, когато действително има някакви икономически препятствия пред предприятията и в същото време те не могат да си намерят необходимите им работници. Така че - да, по-трудно е да се намерят хора, има неактивни граждани, които не се броят сред безработните. Истината е,че колкото по-високи възнаграждения се предлагат, толкова и някои от неактивните граждани, които в момента зависят, да речем, от плащане от чужбина от техни роднини,

   

  имат по-голям стимул да се опитат да се включат в трудовия процес

   

  Въпросът е какво правим с минималната заплата, в някакъв момент няма ли да изключим трайно от пазара на труда хора с ниска квалификация, защото голяма част от тези безработни, за които говорим, са хора с много ниска квалификация, никакви или много ограничени умения. Те стават по-трудни за наемане от страна на бизнеса с увеличаването на минималното възнаграждение.

   

  Най-вероятно и през 2018 г. ще се прибегне до използване на чуждестранни работници. Това е краткосрочно решение на структурен проблем. За дългосрочно такова трябва да работим през образователната системи и мерките на пазара на труда.

   

  Важи ли твърдението за ниска безработица за по-малките населени места? По мои наблюдения и данни на Агенцията по заетостта, по-скоро обратното е вярно, а именно, че има няколко ясно обособени клъстери на общини, които са с по-малко население и където безработицата е доста висока. Това са няколко общини в Северозападна България, в смесените райони, в пограничните райони. Има компактни клъстери от общини, в които безработицата остава под 20% и е видимо,че тези отдалечени региони са до известна степен откъснати от случващото се в общата икономика. Т.е., независимо от това дали пазарът стои добре или не, дали икономиката върви или не, има райони в страната, в които това не оказва кой знае какво влияние. Хубавата новина обаче е, че позитивните тенденции се виждат на все повече места, включително и в някои по-малки общини, особено такива, които се намират по-близко до съществуващи или тепърва възникващи индустриални центрове. Виждате в общините около Пловдив как безработицата пада, защото има голямо търсене на труд. Вече се стига дотам, че зона Тракия се разширява до Хасково в търсене на работници.

   


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при...

   

  Линк

 • Всяка втора БГ фирма вдига заплатите от догодина


  Повечето компании нямали проблем с болничните около празниците

  Всяка втора или 51% от българските фирми планират да увеличат заплатите на своите работници от догодина, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  10 на сто от работодателите ще дават повече пари на служителите си заради приноса им в ръста на приходите на компанията.

  24% пък искат да мотивират персонала си с по-високо възнаграждение, а за 17 на сто от шефовете това е начин да се отблагодарят за добре свършената работа. Повечето фирми обещават увеличение до 10%

  Всяка пета фирма пък ще вдигне парите с 10-20%, а само 1% пък ще развържат кесията си и ще зарадват работниците си с увеличение на месечната заплата с над 20%.

  Едва 2% от дружествата пък планират да отрежат част от заплатите. 17% няма да променят заплащането, а 28 на сто все още не са преценили.

  Резултатите от допиването показват, че при 37% от компаниите дните около коледно-новогодишните празници ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим и да търпят загуби.

  Другата част – около 66% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни бизнес партньори също ще почиват тогава.

  Около 68% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 20% няма да го напарвят, а 17% все още не са решили окончателно.

  Половината фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 50%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 18% причина за бонусите е доброто финансово състояние. Около 4% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 14% от тази група фирми. Останалите 6% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви с тези от 2016 г. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-малък.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 9% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.

  62 на сто обясняват, че в тяхната компания няма случаи, в които трудещите се да злоупотребяват с болничните в края на декември.

  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи.

   


  Линк

 • Сливането на празниците ще отвори доста работа; 13.12.2017 г., с. 10


  Търговията, хотелиерството и ресторантьорството ще са много натоварени в края на годината

   

  Явор АЛЕКСИЕВ, Институт за пазарна икономика

  Анкета на Българската търговско-промишлена палата показва, че близо две трети от родните фирми ще слеят коледните и новогодишните празници. След като всяка фирма си е направила сметката, тя има право да вземе това решение. Не трябва да забравяме, че когато едни почиват, други работят, поради което търговията, хотелиерството и ресторантьорството ще са доста натоварени в този период. Така че самият факт, че едни хора няма да отидат на работа, ще създаде работа на други хора. Така структурата на икономиката в рамките на тази седмица ще се промени - едни сектори ще произведат повече за сметка на други, които ще почиват. Потреблението също ще се повиши, което е свързано с това, че търговията и хотелиерството ще имат по-голяма натовареност. Така че цялостен негативен ефект върху икономиката не би могло да има.

  Според допитването около 64% от работодателите са заявили, че ще дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Без да имам база за сравнение с предходни проучвания на колегите, тези 64% звучат доста добре като цяло. По принцип даването на бонуси е от дълги години практика не само в частния сектор, но има и такъв тип плащания в някои държавни институции. Това е нормална практика, която може да подкрепи потреблението.

  Явно отразява факта, че тази година е била по-добра за предприятията може би и по-добра за българския бизнес като цяло.

  Статистиката от допитването показва, че около 46 на сто от анкетираните имат намерение да увеличат заплатите на служителите си от догодина. Гладът за кадри ще продължи да бута и през следващата година заплатите нагоре, стига икономиката да върви добре и политическата среда да е предвидима.

  Що се отнася до някои твърдения, че трудовият пазар прегрява заради ниската безработица и увеличаването с 10% годишно на заплатите, аз все още не мисля, че става дума за прегряване. Безработицата е ниска, макар още да не е рекордно ниска. В такива условия, когато има малък незает трудов ресурс, т.е. работна ръка, е нормално да има повече натиск за увеличаване на възнагражденията. Стига обаче това да върви ръка за ръка с някои неща като подобряването на представянето на преработващата промишленост и силния износ. Докато тези неща се случват, това няма да е проблем. Ще бъде проблем тогава, когато действително има някакви икономически препятствия пред предприятията и в същото време те не могат да си намерят необходимите им работници. Така че - да, по-трудно е да се намерят хора, има неактивни граждани, които не се броят сред безработните. Истината е, че колкото по-високи възнаграждения се предлагат, толкова й някои от неактивните граждани, които в момента зависят, да речем, от плащане от чужбина от техни роднини, имат по-голям стимул да се опитат да се включат в трудовия процес

  Въпросът е какво правим с минималната заплата, в някакъв момент няма ли да изключим трайно от пазара на труда хора с ниска квалификация, защото голяма част от тези безработни, за които говорим, са хора с много ниска квалификация, никакви или много ограничени умения. Те стават по-трудни за наемане от страна на бизнеса с увеличаването на минималното възнаграждение.

  Най-вероятно и през 2018 г. ще се прибегне до използване на чуждестранни работници. Това е краткосрочно решение на структурен проблем. За дългосрочно такова трябва да работим през образователната системи и мерките на пазара на труда.

  Важи ли твърдението за ниска безработица за по-малките населени места? По мои наблюдения и данни на Агенцията по заетостта, по-скоро обратното е вярно, а именно, че има няколко ясно обособени клъстери на общини, които са с по-малко население и където безработицата е доста висока. Това са няколко общини в Северозападна България, в смесените райони, в пограничните райони. Има компактни клъстери от общини, в които безработицата остава под 20% и е видимо,че тези отдалечени региони са до известна степен откъснати от случващото се в общата икономика. Т.е. независимо от това дали пазарът стои добре или не, дали икономиката върви или не, има райони в страната, в които това не оказва кой знае какво влияние. Хубавата новина обаче е, че позитивните тенденции се виждат на все повече места, включително и в някои по-малки общини, особено такива, които се намират по-близко до съществуващи или тепърва възникващи индустриални центрове. Виждате в общините около Пловдив как безработицата пада, защото има голямо търсене на труд. Вече се стига дотам, че зона Тракия се разширява до Хасково в търсене на работници.


 • Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв


  БТПП проведе анкета сред членовете си относно работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването бе извършено в периода 22-29 ноември т.г.,  по поръчка на Нова теливизия.

  Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да го направят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др. Най-често (при 79% от работодателите)  размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата e до 10%.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре

  „Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата. 

  По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия. 

  Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина. 

  Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 

  Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов. 

  По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила. 

  В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв. 

  Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а компаниите които предвиждат съкращения на персонала са под 6% от всички. 

  Най-сериозни планове са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг индустриите, както и в производството на автомобилни части. 

  Очакванията за ръст на туристите и строителния бум в страната ще доведат до значителен недостиг на кадри в тези два сектора, като такъв се очаква и в транспорта при международните превози. 

  В момент липсата на работна ръка е най-големият проблем за повечето успешно работещи компании в България, въпреки сериозния ръст на възнагражденията в последните няколко години. 

  Пламен Цонев, шеф на фабрика в Димитровград, която произвежда луксозни чанти за големи марки в Белгия, Франция и Швейцария, коментира, че не успява да задържи работниците нито с добри заплати, започващи от 750 лв. на месец, нито с курсове за квалификация и безплатен транспорт, нито с модерна техника. „Смята се, че този, който работи е глупак!”, посочва работодателят. 

   

  Линк

 • 2/3 от бизнеса ще дава бонуси, 1/2 ще вдига заплати


  Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно.

  Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70 на сто от тази група фирми. Останалите 30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87 на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44 на сто.

  Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11 на сто от компаниите.

  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62 на сто обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  По-малко от половината (46 на сто) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2 на сто ще ги намалят. Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18 на сто от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14 на сто отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8 на сто прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е в дома си и др.

   


  Линк

 • „Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат ...

  БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре.  „Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата. 

  По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия. 

  Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина. 

  Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 

  Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов. 

  По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила. 

  В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв. 

  Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а компаниите които предвиждат съкращения на персонала са под 6% от всички. 

  Най-сериозни планове са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг индустриите, както и в производството на автомобилни части. 

  Очакванията за ръст на туристите и строителния бум в страната ще доведат до значителен недостиг на кадри в тези два сектора, като такъв се очаква и в транспорта при международните превози. 

  В момент липсата на работна ръка е най-големият проблем за повечето успешно работещи компании в България, въпреки сериозния ръст на възнагражденията в последните няколко години. 

  Пламен Цонев, шеф на фабрика в Димитровград, която произвежда луксозни чанти за големи марки в Белгия, Франция и Швейцария, коментира, че не успява да задържи работниците нито с добри заплати, започващи от 750 лв. на месец, нито с курсове за квалификация и безплатен транспорт, нито с модерна техника. „Смята се, че този, който работи е глупак!”, посочва работодателят. 


  Линк

 • Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, ...

  Над 60% от фирмите ще раздават бонуси за Коледа, сочи проучване на БТПП.


  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Това показва анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Допитването е извършено в периода 22-29 ноември 2017 г.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66% от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние на компаниите, за 11% повод за бонусите са едновременно и празниците, и успехите на фирмите. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1 000 лв., а над 1 000 лв. - едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.
  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите, ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при
   
   

   


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

  Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината – 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

  Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • Половината работодатели планират ръст на заплатите догодина според търговско-промишлената палата


  В повечето случаи се очаква увеличението на възнагражденията да бъде с 10% - за 79 на сто от работодателите, докато само 1% планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто

  Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г., заяви по "Нова телевизия" председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

  По думите му това ще сторят 51% от работодателите, докато 17 на сто са заявили, че нямат възможност за увеличение. Други 28% се колебаят, показва проучване на БТТП. Симеонов коментира, че те очакват годишните си отчети и вероятно повечето ще увеличат възнагражденията. "А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", добави той.

  В повечето случаи се очаква увеличението на възнагражденията да бъде с 10% - за 79 на сто от работодателите, докато само 1% планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто.

  "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП. Най-сериозен ръст на заплатите догодина се очаква в айти сектора, промишлеността, телекомуникациите, недвижимите имоти и търговията.

  Според БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, а 20% ще оставят служителите си без допълнителни стимули. 17% още не са решили.

  Малко над 38% от фирмите планират да наемат персонал през следващата година, докато 6% смятат да правят съкращения, показва още проучването.

   


  Линк

 • Чакаме масово вдигане на заплати догодина


  Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г., заяви по "Нова телевизия" председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

  По думите му това ще сторят 51% от работодателите, докато 17 на сто са заявили, че нямат възможност за увеличение. Други 28% се колебаят, показва проучване на БТТП.

  Симеонов коментира, че те очакват годишните си отчети и вероятно повечето ще увеличат възнагражденията. "А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", добави той.

  В повечето случаи се очаква увеличението на възнагражденията да бъде с 10% - за 79 на сто от работодателите, докато само 1% планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто.

  "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП. Най-сериозен ръст на заплатите догодина се очаква в айти сектора, промишлеността, телекомуникациите, недвижимите имоти и търговията.

  Според БТТП  68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, а 20% ще оставят служителите си без допълнителни стимули. 17% още не са решили.

  Малко  над 38% от фирмите планират да наемат персонал през следващата година, докато 6% смятат да правят съкращения, показва още проучването. /Марица.бг

   

   


  Линк

 • Според анкета на БТПП около 64 на сто от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си


  София, 11 декември /Екатерина Тотева, БТА/ Около 64 на сто от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно. Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред членовете на палатата. Допитването е извършено в пери...

   

  Линк

 • Само половината работодатели планирали вдигане на заплатите


  Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г.. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов. "Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", обясни той пред Нова телевизия. "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП.
   
  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.
   
  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.
   
  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.
   
  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо  6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.
   
  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.
   
  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.

  Линк

 • Плановете на бизнеса: ще се вдигнат ли заплатите догодина?


  Ще получаваме ли по-високи заплати през следващата година? В кои сектори и с колко ще растат доходите ни? Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за всички работещи - накъде ще тръгнат доходите ни през 2018 г., кои ще са най-търсените професии и за кои от тях работодателите са готови да платят космически заплати.

  "Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", каза председателят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.

  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо 6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.

  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева. 

  Източник: nova.bg

   

  Линк

 • Над половината български работодатели ще вдигат заплатите през 2018 г.


  Ще има ли ръст на заплатите през 2018? Бизнесът разкри част от плановете и очакванията си за следващата година.

  „Повече от половината работодатели – 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители“, каза председателят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов пред Нова телевизия.

  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

   Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса – 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. „Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация“, каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.

  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо 6 на сто – да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.

  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто – между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.


  Линк

 • Ще увеличи ли бизнесът у нас заплатите през 2018?


  За повече от една трета (38%) от компаниите у нас дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Това сочи анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете си относно работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите.

  Резултатите от допиването показват, че около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 ще е по-нисък от този за 2016.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • Щe ce yвeличaт ли зaплaтитe пpeз 2018-a? Mнeниeтo нa paбoтoдaтeлитe


  
  
  Oceзaeмa чacт oт paбoтoдaтeлитe в Бългapия мoжe дa пoвишaт възнaгpaждeниятa нa пepcoнaлa cи пpeз 2018 гoдинa.
   
  Cпopeд aнĸeтa нa Бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-пpoмишлeнa пaлaтa (БTΠΠ) 46% oт вĸлючилитe ce в нeя фиpми ca зaявили, чe възнaмepявaт дa yвeличaт зaплaтитe нa cлyжитeлитe cи пpeз cлeдвaщитe 12 мeceцa. Haй-чecтo плaниpaният pъcт e дo 10%, cтaвa яcнo oт дaннитe.
   
  Oт дpyгa cтpaнa мaлĸo пoвeчe oт ¼ нe ca взeли peшeниe дaли дa пpиcтъпят ĸъм тoвa или дa зaпaзят нивoтo нa тpyдoвитe възнaгpaждeния. 17 нa cтo ca peшeни дa нe въвeждaт пpoмeни, a 2% - дa нaмaлят paвнищeтo зa зaплaтитe.
  "Oĸoлo 8% ca пocoчили, чe щe пpилoжaт paзлични пoдxoди - зa няĸoи cлyжитeли щe yвeличaт зaплaтитe, щe ce cъoбpaзят c тeндeнциитe нa пaзapa нa тpyдa и дpyги", пoĸaзвaт дaннитe нa БTΠΠ.
   
  Meждyвpeмeннo пoвeчe oт пoлoвинaтa paбoтoдaтeли или oĸoлo 64 нa cтo oт aнĸeтиpaнитe плaниpaт дa дaдaт ĸoлeдни бoнycи нa cлyжитeлитe cи. Haй-чecтo cpeщaният paзмep e дo 500 лeвa. 9 нa cтo oт ĸoмпaниитe ca взeли peшeниe тoй дa e пo-гoлям - мeждy 500 и 1000 лeвa. Caмo пpи 4% cyмaтa e нaд 1000 лeвa.
   
  Hapaвнo ca фиpмитe, ĸoитo cмятaт дa пooщpят caмo чacт oт cлyжитeлитe cи и тeзи, ĸoитo щe дaдaт бoнycи нa вcичĸи xopa oт пepcoнaлa.
  "Фиpмитe дaвaт дoпълнитeлни cpeдcтвa нa cлyжитeлитe cи в ĸpaя нa гoдинaтa ocнoвнo зapaди Koлeдa - тoвa e мнeниeтo нa 66%, oт тeзи, ĸoитo плaниpaт дa paздaдaт бoнycи", пocoчвaт oт opгaнизaциятa.
   
  Πpи 38 нa cтo oт paбoтoдaтeлитe днитe мeждy Koлeдa и Hoвa гoдинa щe бъдaт paбoтни, зaщoтo нe мoгaт дa cи пoзвoлят пpeĸъcвaнe нa пpoизвoдcтвeния peжим или щe пpeтъpпят зaгyби.
   
  Дpyгaтa чacт - oĸoлo 62%, oбмиcлят днитe мeждy пpaзницитe дa ca нepaбoтни (изцялo или чacтичнo), зaщoтo xapaĸтepът нa дeйнocттa им пoзвoлявa, a и тexни пapтньopи щe пoчивaт тoгaвa.

  Линк

 • Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно.

  Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70 на сто от тази група фирми. Останалите 30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87 на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44 на сто.

  Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11 на сто от компаниите.

  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62 на сто обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  По-малко от половината (46 на сто) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2 на сто ще ги намалят. Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18 на сто от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14 на сто отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8 на сто прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е в дома си и др.


  Линк

 • Изпращам ви резултати от анкетно проучване на БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите


  БТПП проведе анкета сред членовете си работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването бе извършено в периода 22-29 ноември 2017 година с участие на представители на бизнес средите.

  С НЕГО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК.

  Акценти от проучването:

  Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.

   
   

  Линк

 • 62% от фирмите няма да работят между празниците


  БТПП проведе анкета сред членовете си работния режим около Коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването бе извършено в периода 22-29 ноември 2017 година с участие на представители на бизнес средите, по поръчка на Нова телевизия.

  Акценти от проучването:

  Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.

   

   


  Линк

 • Коледа идва, бонуси ще има! За едни пари, за други – пожелания!


  68% от работодателите у нас планират да дадат бонус на служителите си
  Около 68% от работодателите у нас планират да дадат коледни бонуси на служителите си, като 87% от тези бонуси ще бъдат до 500 лева, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата.

  Кой ще работи между Коледа и Нова година?

  Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.


   


  Линк

 • Над половината български работодатели ще вдигат заплатите през 2018 г.


  Ще има ли ръст на заплатите през 2018? Бизнесът разкри част от плановете и очакванията си за следващата година.

  "Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", каза председателят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов пред Нова телевизия.

  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

   

  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.

  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо 6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.

  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.


  Линк

 • 51% от работодателите са готови да вдигнат заплатите догодина

  Близо 90% от фирмите обещават да раздадат коледни бонуси на работниците си, твърди БТПП

   

  „Повече от половината работодатели – 51%, предвиждат увеличение на заплатите през 2017 г. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители“. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на Българската търговско-промишлена палата, обявени от председателя й Цветан Симеонов пред Нова телевизия в понеделник.

  В последните месеци работодатели и банкери твърдят, че трудовият пазар у нас прегрява заради повишаването на заплатите с 10% годишно и изключително ниската безработица. Поради това те настояват за улесняване на вноса на работници от по-нискодоходни държави като Украйна, Беларус, Молдова и др.

  Най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, сочи проучването на БТПП.

  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса – 79%, предвижда заплатите догодина да нараснат с до 10 на сто. „Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация“, каза Симеонов. Между 10 и 20 на сто от фирмите твърдят, че имат намерение за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  Над 38% от предприятията декларират, че имат намерение да наемат хора, а близо 6% – да уволняват. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг, производство на автомобилни части, производство на метални изделия, производство на оптика и компютърна техника.

  Очаква се сред най-търсените професии и догодина да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Ще се търсят също сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

  68% от фирмите са заявили, че предвиждат да раздадат бонуси за Коледа, докато 20 на сто от работодателите твърдо ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

  87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на сто – между 500 и 1000 лв., а 4 процента – над 1000 лв.


  Линк

 • Ще се увеличат ли заплатите ни през 2018 г.?


  Да очакваме ли коледни бонуси? Ще получаваме ли по-високи заплати през следващата година? В кои сектори и с колко ще растат доходите ни? И още – да очакваме ли коледни бонуси? 

  Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за всички работещи – накъде ще тръгнат доходите ни през 2018 г., кои ще са най-търсените професии и за кои от тях работодателите са готови да платят космически заплати. Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители. Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия“, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата. Според проучването на БТПП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 

  А какви трудности среща бизнесът в Димитровград при наемането на нови работници? Хиляди луксозни чанти произведени тук се изнасят към Белгия, Франция и Швейцария. Пазар има. Работа също. Но не и кой да я върши, разказва собственикът Пламен Цонев. Сега във фабриката му работят 320 души. Битката му за намиране на работници завършва без успех. Не намира обаче причината. Тъй като нито изискванията към новите във фабриката са високи, нито заплатите ниски. Точно обратното – над средните за региона. За да проверим – влизаме в цеховете. Заедно с Пламен Цонев, ще покажем работата на всеки един от служителите. Първо – на т.нар. ръчници. Техните заплати са най-ниски – 750 лв. Влизаме и при шивачите. Заплатите при тях са 1050 лв. Но и те не са оказват атрактивни. През последните три години всеки работещ е взел 30-40 % отгоре. А амбициите на работодателя са да вдигне заплатите им поне с толкова и през следващите три. 

   


  Линк

 • 10% по-високи заплати в частния сектор през 2018 г., 2/3 от работещите - с коледни бонуси


  Очаква ли се увеличение на заплатите през 2018 година и ако „да“, какво ще бъде то? Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата, обясни за NOVA какви промени в заплащането се очакват през следващата година в частния сектор.

  Според него нагласите на бизнеса са в унисон с предвиждания ръст на икономиката. 


  "Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. За жалост 17% от фирмите, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", заяви Симеонов. 

  Въпреки че 28% от работодателите не са сигурни дали ще направят промени в заплатите на служителите, Симеонов заяви, че по-голяма част от тях все пак ще увеличат месечните възнаграждения.

  79% от фирмите, които ще увеличат заплатите на служителите си с 10%, 15 на 100 ще увеличат заплащането с 20%, а едва 1% от работодателите ще зарадват служителите си с по-голямо повишение.

   

  Според Симеонов през 2018 г. не се очаква увеличение на инфлацията и ръстът на възнагражденията от 10% ще бъде усетен.

  Най-голямо увеличение на заплатите се очаква в промишлеността, ИТ и телекомуникациите, недвижими имоти и търговия.


  Относно създаването и предлагането на работни места, почти 40% от фирмите ще наемат още служители, 55,7% няма да променят броя на екипа си, а почти 6 на 100 ще се наложи да освободят част от работниците си."Ако един нискоквалифициран работник в строителството взима заплата от 850 лева, то от 2018 година тя ще стане около 930 лева. В сектора с най-високо заплащане - ИТ и телекомуникация, средната заплата от 2500 лева, ще стане 2800", поясни Симеонов.

  Най-голям дефицит на кадри има в сектори като ИТ и аутсорсинг (програмисти, поддръжка на софтуерни системи), туризъм (сервитьори, готвачи, рецепционисти, обслужващ персонал), строителство (общи работници) и транспорт (международни шофьори).

  Според БТПП почти 70% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, 20 на сто ще оставят служителите си без бонуси, а 17% все още не са сигурни дали ще могат да зарадват служителите си.


  Линк

 • 2/3 от работещите - с коледни бонуси

  Очаква ли се увеличение на заплатите през 2018 година и ако „да“, какво ще бъде то? Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата, обясни за NOVA какви промени в заплащането се очакват през следващата година в частния сектор.

   

  Според него нагласите на бизнеса са в унисон с предвиждания ръст на икономиката. 

   

   

  "Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. За жалост 17% от фирмите, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", заяви Симеонов. 

   

  Въпреки че 28% от работодателите не са сигурни дали ще направят промени в заплатите на служителите, Симеонов заяви, че по-голяма част от тях все пак ще увеличат месечните възнаграждения.

   

  79% от фирмите, които ще увеличат заплатите на служителите си с 10%, 15 на 100 ще увеличат заплащането с 20%, а едва 1% от работодателите ще зарадват служителите си с по-голямо повишение.

   

  Според Симеонов през 2018 г. не се очаква увеличение на инфлацията и ръстът на възнагражденията от 10% ще бъде усетен.

   

  Най-голямо увеличение на заплатите се очаква в промишлеността, ИТ и телекомуникациите, недвижими имоти и търговия.

   

   

   

  "Ако един нискоквалифициран работник в строителството взима заплата от 850 лева, то от 2018 година тя ще стане около 930 лева. В сектора с най-високо заплащане - ИТ и телекомуникация, средната заплата от 2500 лева, ще стане 2800", поясни Симеонов.

   

  Относно създаването и предлагането на работни места, почти 40% от фирмите ще наемат още служители, 55,7% няма да променят броя на екипа си, а почти 6 на 100 ще се наложи да освободят част от работниците си.

   

  Най-голям дефицит на кадри има в сектори като ИТ и аутсорсинг (програмисти, поддръжка на софтуерни системи), туризъм (сервитьори, готвачи, рецепционисти, обслужващ персонал), строителство (общи работници) и транспорт (международни шофьори).

   

  Според БТПП почти 70% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, 20 на сто ще оставят служителите си без бонуси, а 17% все още не са сигурни дали ще могат да зарадват служителите си.


  Линк

 • 51% от работодателите планират по-високи заплати догодина


  Близо 90% от фирмите обещават да раздадат коледни бонуси на работниците си, твърди БТПП

  "Повече от половината работодатели - 51%, предвиждат увеличение на заплатите през 2017 г. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители". Това сочат резултатите от ежегодното проучване на Българската търговско-промишлена палата, обявени от председателя й Цветан Симеонов пред Нова телевизия в понеделник.

  В последните месеци работодатели и банкери твърдят, че трудовия пазар у нас прегрява заради повишаването на заплатите с 10% годишно и изключително ниската безработица. Поради това те настояват за улесняване на вноса на работници от по-нискодоходни държави като Украйна, Беларус, Молдова и др.

  Най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, сочи проучването на БТПП.

  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79%, предвижда заплатите догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов. Между 10 и 20 на сто от фирмите твърдят, че имат намерение за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  Над 38% от предприятията декларират, че имат намерение да наемат хора, а близо 6% - да уволняват. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг, производство на автомобилни части, производство на метални изделия, производство на оптика и компютърна техника.

  Очаква се сред най-търсените професии и догодина да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Ще се търсят също сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

  68% от фирмите са заявили, че предвиждат да раздадат бонуси за Коледа, докато 20 на сто от работодателите твърдо ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

  87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на сто - между 500 и 1000 лв., а 4 процента - над 1000 лв.

   


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа

  Анкета на Българската търговско промишлена палата - БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа. Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

  Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината – 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

  Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • 46% от работодателите ще увеличат заплатите на служителите си догодина


  В 64% от фирмите ще дават коледни бонуси

  За 38% от компаниите у нас дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62%, обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. Това сочи анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведена сред нейните членове за работния режим около предстоящите празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември 2017 г.
  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.
  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.
  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст / намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • Всяка втора БГ фирма вдига заплатите от догодина


  Повечето компании нямали проблем с болничните около празниците

  Всяка втора или 51% от българските фирми планират да увеличат заплатите на своите работници от догодина, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 10 на сто от работодателите ще дават повече пари на служителите си заради приноса им в ръста на приходите на компанията. 24% пък искат да мотивират персонала си с по-високо възнаграждение, а за 17 на сто от шефовете това е начин да се отблагодарят за добре свършената работа. Повечето фирми обещават увеличение до 10%

  Всяка пета фирма пък ще вдигне парите с 10-20%, а само 1% пък ще развържат кесията си и ще зарадват работниците си с увеличение на месечната заплата с над 20%.

  Едва 2% от дружествата пък планират да отрежат част от заплатите. 17% няма да променят заплащането, а 28 на сто все още не са преценили.

  Резултатите от допиването показват, че при 37% от компаниите дните около коледно-новогодишните празници ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим и да търпят загуби. Другата част – около 66% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни бизнес партньори също ще почиват тогава.

  Около 68% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 20% няма да го напарвят, а 17% все още не са решили окончателно. Половината фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 50%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 18% причина за бонусите е доброто финансово състояние. Около 4% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 14% от тази група фирми. Останалите 6% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви с тези от 2016 г. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-малък.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 9% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. 62 на сто обясняват, че в тяхната компания няма случаи, в които трудещите се да злоупотребяват с болничните в края на декември. Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи.

   

   


  Линк

 • 64% от фирмите ще дават бонуси за Коледа


  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно, показва анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Допитването е извършено в периода 22-29 ноември 2017 г. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - 66% от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние на компаниите, за 11% - и празниците, и успехите на фирмите. 6% са посочили причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. Лошото финансово положение е причината, поради която работодателите няма да платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. - едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.
  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите, ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.
  При 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62%, обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.
  46% от анкетираните имат намерение да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, а 2% планират да намаляват възнагражденията. Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст или намаление на работната заплата - при 79% от работодателите.


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  /КРОСС/ Анкета на Българската търговско промишлена палата - БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

  Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината - 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

  Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата - при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при
   
   

   


  Линк

 • БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа


  11 Декември 2017 | 18:25

  /КРОСС/ Анкета на Българската търговско промишлена палата – БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

  Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  По-малко от половината – 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

  Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.

   


  Линк

 • Според анкета на БТПП около 64 на сто от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си


  София, 11 декември /Екатерина Тотева, БТА/
  Около 64 на сто от работодателите планират да дадат коледни бонуси на
  служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили
  окончателно. Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена
  палата /БТПП/ сред членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29
  ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.
  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината
  основно заради Коледа - това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират да
  раздадат бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за
  11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около
  6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на
  компанията.
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от
  работодателите няма да платят бонуси - при 70 на сто от тази група фирми. Останалите
  30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена
  работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП -
  при 87 на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в
  диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които
  ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според
  индивидуалното представяне - по 44 на сто. Водещ показател за размера на бонуса е
  нивото на длъжност при 11 на сто от компаниите.
  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им
  ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са
   
  еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г.
  ще е по-нисък от този за 2016 г.
  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните
  между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят
  прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около
  62 на сто обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично),
  защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.
  По-малко от половината (46 на сто) анкетирани имат намерения да увеличат
  заплатите на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще
  запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2 на сто ще ги
  намалят. Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои
  служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и
  др.
  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18 на сто от
  фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14 на сто
  отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
  Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8 на
  сто прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали
  болният е в дома си и др.

 • Работодател: Смята се, че който работи е глупак! Ще вдигат ли заплати


  Най-сериозен ръст на възнагражденията догодина ще има в секторите промишленост, ИТ, недвижими имоти и търговия

  „Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира по NOVA Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата. 

  По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

  Хиляди българи със запорирани заплати за Нова година

  Работодатели издевателстват над работниците у нас

  Защо ниските заплати са разрушителни за България

  Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина.

  Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.  

  Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов.

  По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила.

  В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв.

  Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а компаниите които предвиждат съкращения на персонала са под 6% от всички.

  Най-сериозни планове са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг индустриите, както и в производството на автомобилни части.

  Очакванията за ръст на туристите и строителния бум в страната ще доведат до значителен недостиг на кадри в тези два сектора, като такъв се очаква и в транспорта при международните превози.

  В момент липсата на работна ръка е най-големият проблем за повечето успешно работещи компании в България, въпреки сериозния ръст на възнагражденията в последните няколко години.

  Пламен Цонев, шеф на фабрика в Димитровград, която произвежда луксозни чанти за големи марки в Белгия, Франция и Швейцария, коментира, че не успява да задържи работниците нито с добри заплати, започващи от 750 лв. на месец, нито с курсове за квалификация и безплатен транспорт, нито с модерна техника. „Смята се, че този, който работи е глупак!”, посочва работодателят.


  Линк

 • 2/3 от бизнеса ще дава бонуси, 1/2 ще вдига заплати


  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21 на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно.

  Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация. 

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. 

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70 на сто от тази група фирми. Останалите 30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа. 

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87 на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44 на сто.

  Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11 на сто от компаниите. 

  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г. 

  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62 на сто обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. 

  По-малко от половината (46 на сто) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2 на сто ще ги намалят. Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др. 

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18 на сто от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14 на сто отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8 на сто прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е в дома си и др. 

  Линк

 • Над 60% от работодателите предвиждат почивка и бонуси за служителите си по Коледа


  Анкета на Българската търговско промишлена палата - БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

  Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни(изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

   

  Снимка 328340

  Източник: БТПП

   

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

  За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

   

  Снимка 328335

  Източник: БТПП

   

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

   

  Снимка 328336

  Източник: БТПП

   

  Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

   

  Снимка 328338

  Източник: БТПП

   

  По-малко от половината - 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

  Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата - при 79% от работодателите.

   

  Снимка 328337

  Източник: БТПП

   

  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.

  Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.

   

  Снимка 328339
   

   


  Линк

 • Плановете на бизнеса: ще се вдигнат ли заплатите догодина?


  Ще получаваме ли по-високи заплати през следващата година? В кои сектори и с колко ще растат доходите ни? Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за всички работещи - накъде ще тръгнат доходите ни през 2018 г., кои ще са най-търсените професии и за кои от тях работодателите са готови да платят космически заплати.
   

  Повече от 2000 лв. са нужни за издръжката на домакинство в страната, 3003 лв. - за София

  "Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", каза председателят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.
   
  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.
   
  Над 400 000 българи работят за минимална заплата, изчисли КНСБ

  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.
   
  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

   
     Разкриха кой е най-добрият мотиватор за работа

  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо  6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.
   
  Кои са най-търсените специалисти у нас? (ВИДЕО)

  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.
   
  Повечето работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си

  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.


  Линк

 • Ще се увеличат ли заплатите ни през 2018 г.?


  Да очакваме ли коледни бонуси?

  Ще получаваме ли по-високи заплати през следващата година? В кои сектори и с колко ще растат доходите ни? И още – да очакваме ли коледни бонуси?

  Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за всички работещи - накъде ще тръгнат доходите ни през 2018 г., кои ще са най-търсените професии и за кои от тях работодателите са готови да платят космически заплати.

   

  "Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители. Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия", заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата. 

  Според проучването на БТПП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.  

   

  А какви трудности среща бизнесът в Димитровград при наемането на нови работници? Хиляди луксозни чанти произведени тук се изнасят към Белгия, Франция и Швейцария. Пазар има. Работа също. Но не и кой да я върши, разказва собственикът Пламен Цонев. Сега във фабриката му работят 320 души. Битката му за намиране на работници завършва без успех. Не намира обаче причината. Тъй като нито изискванията към новите във фабриката са високи, нито заплатите ниски. Точно обратното – над средните за региона.

   

  За да проверим – влизаме в цеховете. Заедно с Пламен Цонев, ще покажем работата на всеки един от служителите. Първо – на т.нар. ръчници. Техните заплати са най-ниски – 750 лв.

  Влизаме и при шивачите. Заплатите при тях са 1050 лв. Но и те не са оказват атрактивни. През последните три години всеки работещ е взел 30-40 % отгоре. А амбициите на работодателя са да вдигне заплатите им поне с толкова и през следващите три.

   


  Линк

 • Повече от половината от фирмите у нас планират коледни бонуси за служителите си


  Повече от половината от фирмите у нас планират коледни бонуси за своите служители. Само 20% от работодателите няма да раздават допълнителни пари, а 15% все още се колебаят. Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата. 

  Около 64 на сто от работодателите планират бонуси за своите служители. Добавките са основно заради коледните празници, но и заради доброто състояние и успехите на фирмата. 

  Лошо финансово състояние на предприятията отказват другите 20% или достатъчно високите заплати и системното допълнително плащане за добре свършена работа. 

  Най-често бонусите няма да надхвърлят 500 лева. 10% от работодателите планират бонуси между 500 и 1000 лева. Над 1000 лева са предвидили в 4% от предприятията. 

  Най-често размерът на допълнителното възнаграждение се определя от заеманата длъжност. Едни и същи бонуси за всички ще раздават толкова фирми, колкото са предвидили и диференциация, според индивидуалният принос на служителя. 

  Една трета от работодателите тази година са заделили повече пари за бонуси в сравнение с 2016 година. 


  Линк

 • Половината шефове вдигат заплати; 12.12.2017 г., с. 18


  Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите.
  17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще
  намалят заплатите на своите служители, каза председателят на Българската търговско-
  промишлената палата Цветан Симеонов.
  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и
  телекомуникации, недвижими имоти и търговия.
  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат
  хора, а близо 6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят
  кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части,
  производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника.
  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората,
  занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат
  и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите туризма, общи работници в
  строителството както и международни шофьори.

 • Повече щедрост за Коледа По-високи заплати в 46% от фирмите; 12.12.2017 г., с. 4


  Предпразнични бонуси планират 2/3 от предприемачите
  По-малко от половината работодатели - 46%, членуващи в Българската търговско-
  промишлена палата (БТПП) планират по-високи заплати за своите служители през 2018
  година. Над една четвърт (27%) все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на
  заплащане във фирмата както през 2017 година, а 2% ще ги намалят. Около 8% са
  посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат
  заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др. Анкетата показва, че
  планираното увеличение на заплатите най-често е до 10%.
  Данните за намеренията на работодателите са от проучване на БТПП, извършено в
  периода 22-29 ноември. На въпрос: „Планирате ли да дадете бонуси за Коледа?",
  положителен отговор са дали 64% от анкетираните. Други 15% все още се колебаят как
  да постъпят, а 21% вече са решили, че няма да има предпразнични премии.
  Прави впечатление, че работодателите, които дават бонуси заради традицията, свързана
  с Коледа са четири пъти повече от тези, които планират да дадат премии заради
  доброто финансово състояние на фирмите - 66% срещу 16%. Други 6% от членовете на
  БТПП са посочили друга причина за коледната си щедрост -социално отговорната
  политика на компанията. Цели 30 на сто от собствениците на фирми смятат, че дават
  достатъчно високи заплати и не се налага да се правят на Дядо Коледа.

 • Всеки пети работодател без бонус за Коледа; 12.12.2017 г., с. 8


  Всеки пети работодател няма да дава коледни бонуси на служителите си.
  Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)
  сред членовете на палатата.
  Около 64 на сто от работодателите планират да дадат празнични възнаграждения, 21 на
  сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно. Допитването е
  извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха от пресцентъра на работодателската
  организация. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на
  годината основно заради Коледа -това е мнението на 66 на сто, от тези, които планират
  да раздадат бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние,
  за 11 на сто повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата.
  Около 6 на сто са посочили други причини, свързани със социално отговорната
  политика на компанията.

 • Проучване показа 2/3 от бизнеса дава бонуси до 500 лв. за Коледа, 1/2 ще вдига заплатите догодина;б 12.12.2017 г., с. 9


  Всеки пети работодател реже служителите си от финансови надбавки за
  Рождество Христово
  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21
  на сто няма да предоставят, а 15 на сто все още не са решили окончателно. Това
  показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред
  членовете на палатата. Допитването е извършено в периода 22-29 ноември, съобщиха
  от пресцентъра на работодателската организация.
  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно
  заради Коледа - това е мнението на 66 на сто от тези, които планират да раздадат
  бонуси. За 16 на сто причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11 на сто
  повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6 на сто
  са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на
  компанията.
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от
  работодателите няма да платят бонуси - при 70 на сто от тази група фирми. Останалите
  30 на сто посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена
  работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП -при 87
  на сто от анкетираните. Около 9 на сто от работодателите планират бонуси в диапазона
  500-1000 лв., а над 1000 лв. - едва 4 на сто. Равен е делът на фирмите, които ще дадат
  еднакви бонуси на всички служители, и тези, които ги определят според
  индивидуалното представяне - по 44 на сто.
  Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11 на сто от
  компаниите.
  При 30 на сто от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им, ще
  бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65 на сто ще са
  еднакви спрямо предходната година. Само при 5 на сто размерът на бонуса за 2017 г.
  ще е по-нисък от този за 2016 г.
  Резултатите от допитването показват, че при 38 на сто от компаниите дните между
  Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на
  производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62 на сто,
  обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото
  характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.
  По-малко от половината (46 на сто) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите
  на служителите си догодина, 27 на сто все още не са преценили, 17 на сто ще запазят
  нивото на заплащане във фирмата, както през 2017 година, 2 на сто ще ги намалят.
  Около 8 на сто са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители
  ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.
  Според проучването 79 на сто от работодателите ще вдигнат заплатите догодина с 10
  процента, в 20% от фирмите повишението ще е до 20 на сто, в 1 % от предприятията -
  над 20 на сто.
  Във връзка с растящия брой болнични допитването показва, че 18 на сто от фирмите,
  които имат този проблем, все още нищо не са предприели.
  Близо 14 на сто отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях
  не е имало ефект. Едва 3 на сто посочват, че има лекар във фирмата, който прави
  проверка. Около 8 на сто прилагат различни подходи - като разговори с личния лекар,
  проверка на място дали болният е в дома си и др.
  Снимка на три колони - В 20 на сто от българските фирми служителите и работниците
  няма да получат нито лев за коледно-новогодишните празници

 • Според анкета на БТПП 2/3 от бизнеса ще раздава коледни бонуси; 12.12.2017 г., с. 15


  По-високи заплати планират половината работодатели
   
   
  С до 10% вдигат парите повечето мениджъри през 2018 година
  Премиите за празниците до 500 лева
  Катерина Ковачева
  Всяка втора фирма у нас (51%) планира да увеличи заплатите на служителите си от
  2018 година, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)
  сред членовете на организацията. Анкетата е проведена в края на ноември. По-голяма
  част от компаниите (79%), които ще увеличават парите на работниците догодина, ще
  предложат ръст на възнагражденията до 10%. В диапазона между 10% и 20% повече
  пари са готови да дадат 20% от тях, а едва 1% от анкетираните, които са потвърдили
  ръст на парите, ще го направят с 20%.
  От анкетата става ясно, че ако не по-добра, 2018 година се очертава поне да не е по-
  лоша от настоящата, след като само 2% от работодателите признават, че ще намалят
  заплатите на служителите си. 17% ще запазят същите възнаграждения, а други 28% все
  още не са решили дали ще има промяна в месечните суми. Доброто развитие на
  икономиката в страната се усеща и в отговорите на 2/3 от бизнеса, които признават, че
  са готови да дадат коледни бонуси на екипа си. Според проучването 68% от
  предприятията планират такива. Най-често размерът на премиите ще е до 500 лв. (87%
  от фирмите), около 9% ще броят допълнително между 500 и 1000 лева, а над 1000 лева
  отгоре ще получат 4% от служителите.
  Фирмите ще дават допълнителни средства на работниците си в края на годината
  основно заради Коледа -това е мнението на 66% от тези, които планират бонуси. За
  16% причина за премиите е доброто финансово състояние, за 11% повод са
  едновременно празниците и успехите на фирмата, а 6% са посочили други причини,
  свързани със социално отговорната политика на компанията.
  Всеки пети работодател обаче няма да плаща допълнителни възнаграждения, а 17% все
  още не са решили окончателно. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви
  бонуси на всички служители и тези, които ги определят според резултатите на всеки
  един през годината - по 44%. Длъжността е водещ показател за размера на
  допълнително възнаграждение при 11 % от компаниите, показва още анкетата на
  БТПП. 30% от работодателите ще увеличат размера на бонусите във фирмата си спрямо
  миналогодишните, докато при 65% от компаниите сумата ще е без промяна. Само 5%
  от шефовете ще намалят размера на годишния бонус през 2017 г. спрямо 2016 г.
  Повече болнични около Нова година
  37% от компаниите ще работят по празниците
  Проучването на БТПП показва още, че 37% от компаниите ще работят в дните
  между Коледа и Нова година, защото не могат да си позволят прекъсване на
  производствения режим или фирмата им ще претърпи загуби. 54% от предприятията
  споделят, че работният им режим позволява всички служители да почиват, а 12%
  уточняват, че бизнес партньорите им също няма да работят, затова и те могат да
  си го позволят. Във връзка с растящия брой болнични около празниците, 18% от
  мениджърите признават, че се сблъскват с тази тенденция всяка година, но все още
  не са намерили решение на проблема. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични,
  но при 9% от случаите не е имало ефект. Едва 3% посочват, че имат лекар във
  фирмата, който прави проверка, докато други 8% от работодателите прилагат
  различни подходи и дори проверка на място дали болният е вкъщи.

 • 64% от фирмите ще дават бонуси за Коледа; 12.12.2017 г., с. 5


  Около 64% от работодателите планират да Дадат коледни бонуси на служителите си,
  21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Това
  показва анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена
  палата (БТПП), фирмите дават допълнителни средства на основно заради Коледа - това
  е мнението на 66% от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за
  добавките е доброто финансово състояние на компаниите, за 11 % повод са
  едновременно и празниците, и успехите на фирмите.
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от
  работодателите няма да платят бонуси -при 70% от тази група фирми. Останалите 30%
  посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават премии за свършена работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. (87% от анкетираните). Около 9% от
  работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. - едва 4%.
  Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.
  Резултатите от допитването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и
  Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на
  производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част - около 62%, обмислят
  дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на
  дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.
  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерение да увеличат заплатите на
  служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на
  заплащане във фирмата както през 2017 г., а 2% планират да намаляват
  възнагражденията.

 • 64% от фирмите ще дават бонуси за Коледа; 12.12.2017 г., с. 5


  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си,
  21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно, показва
  анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена палата
  (БТПП). Допитването е извършено в периода 22-29 ноември 2017 г. Фирмите дават
  допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа -
  66% от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто
  финансово състояние на компаниите, за 11% - и празниците, и успехите на фирмите.
  6% са посочили причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.
  Лошото финансово положение е причината, поради която работодателите няма да
  платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат
  достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП - при
  87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-
  1000 лв., а над 1000 лв. - едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви
  бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното
  представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при
  11% от компаниите.
  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите, ще бъдат по-
  високи спрямо миналогодишните, а при 65% ще са еднакви спрямо предходната
  година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.
  При 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото
  не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят
  загуби. Другата част - около 62%, обмислят дните между празниците да са неработни
  (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни
  партньори ще почиват тогава.
  46% от анкетираните имат намерение да увеличат заплатите на служителите си
  догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във
  фирмата както през 2017 година, а 2% планират да намаляват възнагражденията.
  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст или намаление
  на работната заплата - при 79% от работодателите.

 • ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА РАБОТОДАТЕЛИ ПРЕДВИЖДАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ПРЕЗ 2018 Г.; 12.12.2017 г., с. 2


  Това заяви пред „Нова телевизия" председателят на
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. По думите му
  това ще сторят 51% от работодателите, докато 17 на сто са заявили, че нямат
  възможност за увеличение. Други 28% се колебаят, показва проучване на БТПП.
  Симеонов коментира, че те очакват годишните си отчети и вероятно повечето ще
  увеличат възнагражденията. „А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите
  служители", добави той. В повечето случаи се очаква увеличението на
  възнагражденията да бъде с 10% - за 79 на сто от работодателите, докато само 1%
  планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто. Според БТПП 68% от фирмите
  предвиждат да раздадат бонуси, а 20% ще оставят служителите си без допълнителни
   
  9
  стимули. Малко над 38% от фирмите планират да наемат персонал през следващата
  година, докато 6% смятат да правят съкращения, показва още проучването.

 • 68% от работодателите ще дадат коледни бонуси; 12.12.2017 г., с. 9


  Всяка втора БГ фирма вдига заплатите през 2018 г.
  Повечето компании нямали проблем с болничните около празниците
  Всяка втора или 51% от българските фирми планират да увеличат заплатите на своите
  работници от догодина, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата
  (БТПП). 10 на сто от работодателите ще дават повече пари на служителите си заради
  приноса им в ръста на приходите на компанията. 24% пък искат да мотивират
  персонала си с по-високо възнаграждение, а за 17 на сто от шефовете това е начин да се
  отблагодарят за добре свършената работа.
  Повечето фирми обещават увеличение до 10%
  Всяка пета фирма пък ще вдигне парите с 10-20%, а само 1% пък ще развържат кесията
  си и ще зарадват работниците си с увеличение на месечната заплата с над 20%.
  Едва 2% от дружествата пък планират да отрежат част от заплатите. 17% няма да
  променят заплащането, а 28 на сто все още не са преценили.
  Резултатите от допитването показват, че при 37% от компаниите дните около коледно-
  новогодишните празници ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване
  на производствения режим и да търпят загуби. Другата част - около 66%, обмислят
  дните между Празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на
  дейността им позволява, а и техни бизнеспартньори също ще почиват тогава.
  Около 68% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си,
  20% няма да го направят, а 17% все още не са решили окончателно. Половината от
  фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно
  заради Коледа - това е мнението на 50% от тези, които планират да раздадат бонуси. За
  18% причина за бонусите е доброто финансово състояние
  Около 4% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на
  компанията.
  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от
  работодателите няма да платят бонуси - при 14% от тази група фирми. Останалите 6%
  посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.
  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП - при
  87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-
  1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви
  бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното
  представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при
  11% от компаниите.
  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им, ще бъдат по-
  високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви с тези от
  2016 г. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-малък.
  Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които
  имат този проблем, все още нищо не са предприели.
  Близо 9% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е
  имало ефект. 62 на сто обясняват, че в тяхната компания няма случаи, в които
  трудещите се да злоупотребяват с болничните в края на декември. Едва 3% посочват, че
  има лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи
  като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи.
  Снимка на три колони - Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв.

 • БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре

  Работодател обобщи: Смята се, че който работи е глупак!

  „Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата.

  По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

  Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина.

  Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

  Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов.

  По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила.

  В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв.

  Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а компаниите които предвиждат съкращения на персонала са под 6% от всички.

  Най-сериозни планове са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг индустриите, както и в производството на автомобилни части.

  Очакванията за ръст на туристите и строителния бум в страната ще доведат до значителен недостиг на кадри в тези два сектора, като такъв се очаква и в транспорта при международните превози.

  В момент липсата на работна ръка е най-големият проблем за повечето успешно работещи компании в България, въпреки сериозния ръст на възнагражденията в последните няколко години.

  Пламен Цонев, шеф на фабрика в Димитровград, която произвежда луксозни чанти за големи марки в Белгия, Франция и Швейцария, коментира, че не успява да задържи работниците нито с добри заплати, започващи от 750 лв. на месец, нито с курсове за квалификация и безплатен транспорт, нито с модерна техника. „Смята се, че този, който работи е глупак!”, посочва работодателят.


  Линк

 • 51% от работодателите планират по-високи заплати догодина


  Близо 90% от фирмите обещават да раздадат коледни бонуси на работниците си, твърди БТПП
  "Повече от половината работодатели - 51%, предвиждат увеличение на заплатите през 2017 г. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители". Това сочат резултатите от ежегодното проучване на Българската търговско-промишлена палата, обявени от председателя й Цветан Симеонов пред Нова телевизия в понеделник.
   В последните месеци работодатели и банкери твърдят, че трудовия пазар у нас прегрява заради повишаването на заплатите с 10% годишно и изключително ниската безработица. Поради това те настояват за улесняване на вноса на работници от по-нискодоходни държави като Украйна, Беларус, Молдова и др.
  Най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, сочи проучването на БТПП.
  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79%, предвижда заплатите догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов. Между 10 и 20 на сто от фирмите твърдят, че имат намерение за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.
   
  Над 38% от предприятията декларират, че имат намерение да наемат хора, а близо 6% - да уволняват. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг, производство на автомобилни части, производство на метални изделия, производство на оптика и компютърна техника.
   
  Очаква се сред най-търсените професии и догодина да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Ще се търсят също сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.
   
  68% от фирмите са заявили, че предвиждат да раздадат бонуси за Коледа, докато 20 на сто от работодателите твърдо ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.
   
  87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на сто - между 500 и 1000 лв., а 4 процента - над 1000 лв.
   

   


  Линк

 • 64% от работодателите ще дават коледни бонуси  Линк

 • Работодатели и синдикати в спор плащат ли коректно фирмите извънредния труд


   

  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти по данни на БТПП
  Работодатели и синдикати влязоха в спор за това плащат ли коректно фирмите в България извънредния труд и вярно ли е, че българите работят най-малко и най-неефективно, сравнено с други европейски страни.
   
  Тази година по Коледа и Нова година ще се почива общо осем дни - от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три. По Нова година ни чакат три дни почивка  – от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен.
   
  По закон всеки, който работи на празник, получава двойна надница и добавка за извънреден труд. Това важи за работещите на трудов договор, обясни експертът от Главната инспекцията по труда Теодора Дичева.
   
  За 27 декември например, който не е празник, но е почивен ден, добавката ще бъде само за извънреден труд - 75% увеличение на надницата за деня. Когато се работи на график например – т.нар. сумирано отчитане на работното време, тогава се плаща двойно само за работа на национален празник.
   
  Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, проблеми със заплащането на извънредния труд в България няма и работодателите са коректни, което по думите му е видно и от финансовите отчети на фирмите.
   
  Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, обаче посочи, че често в синдиката получават сигнали не само за бавене на допълнителни възнаграждения, но и като цяло за неизплатени заплати, като случаите са ежедневни.
   
  Според Васил Велев това са частни случаи. Забавените заплати са под 30 млн. лв., а платените са 30 млрд. лв.”, повтори за пореден път той. На хиляда случая има един забавен, каза той.
   
  Велев продължава да твърди, че като производителност на труда и темм на ръст на БВП България изостава от средноевропейското ниво. По принцип дори когато работим, сме нископроизводителни, работим малко дни и за кратко през живота си, смята Велев и изтъкна като причина за забавянето на темповете по-малкото работни дни през тази календарна година.
   
  Според Велев броят работни дни трябва да се уеднакви за всяка година – 251. А Капитанов смята, че трябва да се увеличи възнаграждението на хората, които се трудят в почивни дни. 
   
  „Няма да се изненадам ако, за да празнувам Коледа трябва да си взема отпуска. В магазините сега в празничните дни работещите ще имат най-интензивните си работни дни за цялата година. И ще получат по 20 лв. Толкова струва, че няма да са със семействата си на празника”, посочи Капитанов от КНСБ.
   
  По данни на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през следващата година. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност да вдигат възнаграждения, 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители, заяви председателят на Палатата Цветан Симеонов по Нова телевизия.
   
  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, посочи Симеонов.
   
  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат коледни бонуси, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.  

   


  Линк

 • Половината работодатели планирали вдигане на заплатите


  Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г.. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

  "Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", обясни той пред Нова телевизия. "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП. 
    
  Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия. 
    
  Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си. 
    
  Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

  От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо  6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят. 
    
  Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори. 
    
  Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.


  Линк

 • Половината работодатели планират ръст на заплатите догодина според търговско-промишлената палата


  Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г., заяви по "Нова телевизия" председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

   

  По думите му това ще сторят 51% от работодателите, докато 17 на сто са заявили, че нямат възможност за увеличение. Други 28% се колебаят, показва проучване на БТТП. Симеонов коментира, че те очакват годишните си отчети и вероятно повечето ще увеличат възнагражденията. "А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", добави той.

   

  В повечето случаи се очаква увеличението на възнагражденията да бъде с 10% - за 79 на сто от работодателите, докато само 1% планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто.

   

  "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП. Най-сериозен ръст на заплатите догодина се очаква в айти сектора, промишлеността, телекомуникациите, недвижимите имоти и търговията.

   

  Според БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, а 20% ще оставят служителите си без допълнителни стимули. 17% още не са решили.

   

  Малко над 38% от фирмите планират да наемат персонал през следващата година, докато 6% смятат да правят съкращения, показва още проучването.


  Линк

 • Над 60% от фирмите ще раздават бонуси за Коледа, сочи проучване на БТПП


  По-малко от половината анкетирани имат намерение да увеличат заплатите на служителите си догодина

  Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Това показва анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Допитването е извършено в периода 22-29 ноември 2017 г.

  Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа – това е мнението на 66% от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние на компаниите, за 11% повод за бонусите са едновременно и празниците, и успехите на фирмите. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

  Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси – при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

  Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв., показва анкетата на БТПП – при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1 000 лв., а над 1 000 лв. - едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

  При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите, ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

  Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62%, обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

  По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерение да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, а 2% планират да намаляват възнагражденията. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и други.

  Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст или намаление на работната заплата – при 79% от работодателите.

  Във връзка с растящия брой болнични допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект. Едва 3% посочват, че имат лекар във фирмата, който прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и други.


  Линк

Назад