Назад

Какво не видяха родните компании в Кипър?


 • Успешното посещение на президента Румен Радев в Никозия премина с един голям отсъстващ – българския бизнес


  Две нови споразумения за разширяване на сътрудничеството между България и Кипър, прибавени към действащите до момента над 30 двустранни спогодби и договори. Разговори на най-високо политическо ниво, с пълна подкрепа от Кипър на приоритетите на предстоящото европейско председателство на България. Откриване на улица „Васил Левски” в кипърската столица и разгорещена дискусия с наши сънародници, живеещи и работещи на острова. Връчване на един от най-високите български ордени /”Мадарски конник”, първа степен/ на кипърски политик, бивш социален министър и настоящ синдикален лидер, и емоционални срещи с кипърци, възпитаници отпреди десетилетия на български висши учебни заведения. 

  Това събра в двата си дни първото официално посещение на българския президент Румен Радев в Кипър, което се състоя през изминалата седмица /27 и 28 ноември/. Успешната визита премина обаче при един голям отсъстващ – българския бизнес.

  Традиционно добри контакти - и традиционно пропускане на добри възможности

  Посещението на българския държавен глава в средиземноморската дъжава без съмнение е голямото политическо събитие в двустранните отношения между България и Кипър не само на изминалата седмица, но и на годината, а и на близките поне няколко години, ако се съди от политическата динамика. Предишната визита на български президент на острова бе на Георги Първанов преди 8 години, през октомври 2009 г. За последно кипърски президент бе у нас наскоро - Никос Анастасиадис посети София през февруари 2016 г. Така че в близките години, освен предстоящите контакти по време на европредседателството на България, едва ли ще сме свидетели на размяна на визити на държавните глави. Сътрудничеството между двете страни занапред ще разчита на тласъка, даден му на най-високо ниво от двете посещения в София и Никозия.

  В изявленията след официалните разговори в кипърската столица двамата президенти Румен Радев и Никос Анастасиадис подчертаха взаимното си желание за разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските контакти между Кипър и България. Като приоритетни сектори бяха посочени енергетиката, корабоплаването, търговията, туризма. Това са важни и перспективни отрасли, в които двете страни могат да взаимодействат активно не само помежду си, но също така и в европейски мащаб, използвайки водещата роля, която те играят в регионите си /Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие/.

  От бизнеса вече зависи как той ще се възползва и ще материализира политическата подкрепа и договорености. Само че...

  В съпровождащата президента Радев делегация не бяха включени представители на бизнеса и бизнес организациите у нас. Нямаше и представители на правителството, дори на ниво зам.-министри от ресорните министерства в обявените за приоритетни отрасли за българо-кипърското икономически връзки, включително и от тези, в чиято област са подписаните два документа за сътрудничество.

  В Никозия не се проведе и бизнес форум, какъвто обикновено съпътства посещение от такъв ранг и който беше една от първоначалните идеи. Такъв форум обаче се състоя в рамките на посещението на президента Анастасиадис в София през февруари миналата година, който привлече над 100 участника. Той бе организиран както от търговско-промишлените палати на двете страни, така и с участието на кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите и Министерството на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър, което ясно показва нивото на интерес на кипърския бизнес.

  „Не е редно, когато се дискутират въпроси, свързани с бизнеса, да няма представители от сектора, придружаващи президента на Република България”, коментира създалата се ситуацията председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в отговор на въпроса на Investor.bg. От палатата, която е традиционен организатор на подобни съвместни бизнес форуми, заявиха, че към нея „няма отправена покана от президентската администрация, която определя формата на делегациите”.

  „Правителственото решение е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия да организира бизнес делегации, когато има нужда. БТПП е оказвала и ще оказва съдействие при сформиране на бизнес делегации, ако бъде поканена, тъй като разполага с необходимия ресурс, потенциал и търговски контакти в цял свят. БТПП има експертизата и потенциала за цялостна подготовка на бизнес делегации и съпътстващите ги форуми”, посочиха още от най-голямата бизнес организация у нас специално за Investor.bg.


  Линк

Назад