Назад

Симеонов: Трябва да се разработят интересни проекти, за да се привлекат инвеститори от Саудитска Арабия


 • Това подчерта в „Европа сутрин“ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата


  Неуспешното преминаване през иранското въздушно пространство на правителствения полет към Саудитска Арабия:

  Цветан Симеонов: При условие, че вече са дадени официални обяснения от компетентните български институции и при условие, че и иранската страна даде своите официални обяснения, на мен ми е трудно да коментирам други детайли, трябва да кажа , като част от делегацията, разбира се, ние научихме за това от самият премиер, който дойде при нас и изрази загриженост от този отказ българският самолет да премине. Поглеждайки  после на втората фаза на нашето пътуване, това, че минахме съвсем спокойно, без никакви перипетии по същия маршрут, може би иранските военно-въздушни сили не са ни разпознали в тъмното на отиване, но на връщане всичко беше нормално. Винаги, когато е на път човек, изненадите могат да се получат. Това беше една важна стъпка в развитието на отношенията с една страна със сериозни позиции първо, в Арабския свят, второ, една страна, която разполага с огромни средства. Като територия тя е многократно по-голяма от България, като население – не толкова.

  Какви са реалните икономически, търговски, политически ефекти от това посещение?

  Цветан Симеонов: Първо, самият начин на посрещане на българската делегация е много знаков, защото ние сме участвали в много делегации в много страни. Там, мисля, че беше на най-високо ниво и на особено внимание, което се оказва, според мен, на най-добрите партньори на Саудитска Арабия. Това е страна, която икономиката ѝ, като безработица, тя е близка до нашата малко по-ниска с 2 процентни пункта, като инфлация ние сме по-добре. Най-важното във всичко това беше, че ние не сме преставали да търсим подходи и да изпращаме информация към Саудитска Арабия, защото знаем, че тя е важен източник на средства, на инвеститори, които по цял свят влагат излишъка от петрола, който получават през годините и констатирахме обаче, че е важно да има такива делегации.

  Защо до момента нямаше осъществено посещение в Саудитска Арабия:

  Цветан Симеонов: Имаме подписани споразумения с асоциацията на търговските палати в Саудитска Арабия, имаме българо-саудитски съвет, който периодично на 2 години веднъж сме изпращали делегации там, но, когато страната е по-малка и не е с голями финансови възможности, нито пък е източник на суровинна база за определени индустрии, не ѝ се обръща толкова внимание. Ние констатирахме, че те елементарни неща не знаят за България, не знаеха, че шенгенските им визи важат и за България и могат да влязат и без да вадят специална виза. Не знаеха, и живееха до скоро със самочувствието, че те са страната с нулев корпоративен данък върху печалбата и бяха много учудени, че в България също в приблизително 1/3 от общините също има нулев данък върху печалбата. Това са общините, които имат повече от 25% по-висока безработица от средната за страната. Така че доста неща им станаха по-ясни. Ние направихме всичко и в личните контакти да направим реклама на България, защото наистина в сравнение с пустинята, над която летяхме, България е истински рай.

  В кои сектори и какви постижения имате?

  Цветан Симеонов: Срещата с изпълнителния директор на организацията Световен търговски център на кралството там беше втората среща.

  На първата среща имаше огромен интерес, в случая ако нашата делегация беше, става дума  бизнес частта беше около 10-ина представители, техните бяха тройно повече в залата. Имаше много полезни срещи след това, разбира се ние, като по-малобройна делегация, не можем да осигурим партньор за всеки един от тези, които бяха дошли и самият аз поех ангажимента за онези, които нямаха партньори. Това са много интересни фирми. Първо, имаше 3 компании, които се занимават с обща търговия, които могат да бъдат партньори на всяка една българска фирма. Ние имаме вече контакта и всички, които се интересуват, могат пред търговската палата да намерят този контакт. Имаше фирма от енергийния сектор, в който те са добри. В преработката на плодове и зеленчуци, една много сериозна фирма за производство на сокове. Като се има предвид, че плодовете, които ние и те преработват са съвсем различни, това е една добра база за сътрудничество между наши и техни фирми, включително и в търговската област. Юридически фирми също бяха на срещата. Там беше още по-интересна среща, защото те са страшно прагматично ориентирани, Световният търговски център, съвсем малък екип са, но работят по много модерен начин. Те са в състояние да организират на всяка българска фирма, вече имаме контакта, панаир, изложение, като се започне от 1 ден и се стигне до 1 месец. Могат да ги обслужат за маркетинг на техните стоки, дават счетоводно обслужване, офиси, изнесени дистанционно, т.нар. виртуални офиси, могат да направят българските фирми там, за да се установяват контакти, секретариат, телефони, всичко се осигурява и то в най-кратки срокове.

  В какви срокове може да очакваме първите по-сериозни инвестиции у нас от страна на Саудитска Арабия?

  Цветан Симеонов: Сериозните инвестиции не се правят лесно. Вярно е, че накрая успяхме, и това също е един сигнал за сериозните намерения за Саудитска Арабия по отношение на България и на икономическото сътрудничество с нея в тяхната агенция за управление на тези средства, които не се изчисляват в милиони или милиарди, а в трилиони долари. Те обявиха, че разполагат с над 2 трилиона. Не се осъществяват лесно, защото първо, ние трябва да им предложим добри проекти и това е нещо, което хронично не може да го постигнем. Аз считам, с риск да раздразня някои среди, че трябва да се впрегне целият потенциал на българските институции, в това число и такива като БАН, да насочат своите усилия малко по-прагматично в оценката на определени сектори, на ниши, които има, да се подготвят проекти, които нашата държава, правителството и ние, когато ходим в делегации да можем да ги поставим на масата, да бъдат ясни, добре обосновани и тогава лесно ще ги склоним, и саудитците, и други потенциални инвеститори, да вложат своите средства, когато нещата са в една ясна рамка, с ясна перспектива. Не можем да дадем срокове за големи инвестиции, но те се заинтересоваха и мисля, че най-бързо ще тръгнат нещата сега, ако ние бързо открием посолството там, защото, макар че много от тях имат шенгенски визи, както казах, една голяма част нямат и те биха се радвали да посетят България. Аз мисля, че тези, които бяха около нас, с които имахме контакт, поне половината това лято ще посетят България с туристическа цел. Успяхме да ги убедим в това и те няма да съжаляват. Важно е също така един ден да се открие директен полет. В Саудитска Арабия разполагат със средства, защото нашият брутен продукт е повече от 10 пъти по-малък от този на Саудитска Арабия. Разделено на глава от населението, техният е 3 пъти по-висок на човек, което означава, че те имат сериозни възможности да харчат пари в туризма.

  Има ли достатъчно подготвени кадри у нас, които да осигуряват връзката между България и Саудитска Арабия, да осъществяват отношенията?

  Цветан Симеонов: Нямахме възможност в дълбочина да го обсъдим този въпрос, защото има какво да научим и от Саудитска Арабия. Ние видяхме доста чуждестранни работници там и това всичко е уредено по един канализиран начин, там има милиони чужди работници, които по никакъв начин не застрашават тяхната работна сила и не бива да има притеснение за това, просто тези, които са инвеститори, по-лесно осъществяват и в тази област своите планове, защото когато имаш бързо начин да набереш работна ръка, тогава може да не се правят само инвестиции за закупуване на определени предприятия, а доказано е в последните години, а и у нас това се доказа, че инвестициите на зелено са най-успешни. Това означава обаче, че трябва да набереш кадрите си от нула.

  У нас как ще се набират такива кадри?

  Цветан Симеонов: Ние се надяваме, че все по-лесно ще става и вноса на кадри. Имаме постоянен контакт с министерството на образованието. Министърът мисля, че няма да престане да прави периодичните срещи, които сега прави с работодателските организации, в други представители на бизнеса, даже сериозни фирми. Този контакт няма начин да не доведе до, първо – промени в самите програми за обучение, второ – вече на всички им стана ясно и затова ние, работодателските организации, изпитваме едно удовлетворение затова, че много пъти повторихме за тази нужда от контакт между учебните заведения и работодателите. В редица региони вече това си е практика, те не чакат министерството да им нареди, а си установяват контакти с работодателските организации, знаят колко работници в съответния сектор ще им бъдат нужни, оправят си програмите, знаете класическия случай със зона Тракия. Там производството на цветни метали е в тесен контакт с образователните институции. Има ефект и аз очаквам далеч по-бързо от това, което ние си мислим, защото образованието е една тежка сфера, нещата да се случат.


Назад