Назад

Борисов от Рияд: Благодаря много на Царя, че е с нас


 • Webcafe: Борисов от Рияд: Благодаря много на Царя, че е с нас

  "Благодаря много на царя, че е със нас, защото така даваме пример за политическа култура и затова как може да се ползва мъдростта и дипломацията на знаещите и ерудирани хора в България, какъвто е цар Симеон" Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след официалната си среща със саудитския крал. По думите на министър-председателя престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е "млад и амбициран да докара максималните възможни инвестиции в България". Той оценява отделеното време и внимание към българската делегация като знак за искрен интерес за работа с България.

  Борисов спомена и приятелството на страната с емира на Катар, когото е подкрепил по време на кризата с Рияд. Според премиера саудитците оценяват, че българите държат на старите си приятели и това не е проблем в отношенията с тях. Относно промяната на маршрута заради отказа на Иран Борисов заяви, че България е в прекрасни отношения с Иран и той вече е бил на посещение в страната.

  Бойко Борисов е първият български държавник, приет в двореца на 79-годишния крал Салман бин Абдулазис Ал-Сауд, който управлява петролното кралство от близо три години.

  Той е посрещнал българския премиер с думите "Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения". Борисов заведе в Рияд сериозна делегация с участието на външния министър Екатерина Захариева, вицепремиера Красимир Каракачанов,земеделския министър, министърът на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Ивайло Московски.

  По време на разговорите е обсъден въпроса за откриване на българско посолство в Саудитска Арабия, очаква се това да стане до месец със съдействието на саудитците, които ще осигурят сграда. От 2015-а година в София има посолство на петролното кралство. За български посланик се спряга името на Димитър Абаджиев, в момента посланик в Словения.

  Перспективите за развитие в областта на търговско-икономическите отношения са в областта на иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност. Обсъдена е възможността за създаване на Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тази сутрин се е състоял успешен бизнес-форум, с участието на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, както и директори на държавни агенции, представители на работодателите - Васил Велев от КРИБ, Цветан Симеонов от БТПП, представител на КРИБ и други. Сред бизнесмените, пристигнали в Рияд, са Валентин Златев от Лукойл, Калин Пешов от Главболгарстрой, директорите на фирмите Лакрима, Пършевица, Интернешънъл Пауър съплай и др.

  Борисов е изразил подкрепа за усилията на постигане на сигурност на арабските държави в Залива, като важен фактор в борбата с тероризма. Само преди дни завърши форум на високо равнище в Рияд по тази тема.

  На първа линия в делегацията бе и Симеон Сакскобурготски, който е в много добри отношения със саудитското кралско семейство, още от годините, когато е учил в колежа в Александрия, Египет, където е бил съученик с някои от бъдещите арабски владетели. Според Борисов саудитците са оценили високо неговото присъствие и факта, че в България се ползва експертизата на царя.


  Линк

Назад