Назад

Започна официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия


 • Започна официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия


  Рияд, 28 ноември /Спец. кор. на БТА Христо Воденов/ 
  Започна официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия. На летището той беше посрещнат от емира на Рияд Файсал бин Бандар Ал Сауд. 
  Почетен гост по време на визитата в кралството е Симеон Сакскобургготски. 
  В официалната делегация са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова. Премиерът е придружаван и от бизнес делегация, в която са изпълнителният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и Стоян Мавродииев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие.
  Посещение на толкова високо равнище се осъществява за първи път в историята на двустранните отношения между България и Саудитска Арабия. 
  В Рияд утре българският министър-председател ще разговаря с краля Салман бин Абдулазиз ал Сауд, а по-късно ще се срещне и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал Фалих.
  Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество между двете страни. Ще бъдат обсъдени въпроси в ключови сфери като сигурност, енергетика, търговия, транспорт, туризъм.


  Линк

Назад