Назад

1/3 от родните компании очакват негативи от Брекзит


 • пРЕДПРИЕМАЧ: Брифинг представи Позицията на БТПП по Брекзит и очаквани последици


  В пресконференцията участваха председателят на Палатата Цветан Симеонов и Олга Чугунска, експерт "Анализи", БТПП. „БТПП се старае да отговори на предизвикателствата на времето, като проучва и анализира всяка една предстояща промяна в кръга на икономическите интереси на България, заяви Олга Чугунска. Тя представи нагласите на на българския бизнес във връзка с Брекзит, на база на анкета сред членове на браншови организации в БТПП.

  " Износът като дял от БВП е над 60%. При наши проучвания фирмите показват, че изключително много разчитат на увеличаване на износа, поясни Чугунска. Но проучването на БТПП показва подценяване от страна на българския бизнес на ефектите от Брекзит и недооценяване на възможностите, които се създават от ситуацията.

  Чугунска представи и детайлен доклад-проучване на партньорска организация от Великобритания относно Brexit. Проучването от Обединеното Кралство е проведено през май 2017 година сред 1000 фирми и представя позиции на англииския бизнес по следните въпроси:

  - Как гледат британските износителите на Brexit? Къде смятат да изнасят в следващите 5 години и дали ЕС ще е сред основните им партньори? Очакват ли се затруднения в търговията между ЕС и Великобритания? Президентството в лицето на Тръмп – добре или лошо е за търговията между Великобритания и САЩ? Какви са препоръките от бизнеса към британското правителство за преодоляване на Brexit?

  „Отговорите на последния въпрос е полезен наръчник и за българските политици, каза Председателят на Палатата Цветан Симеонов и подчерта, че „Брекзит е една възможност да подобрим резултатите от икономическото ни сътрудничество между България и Великобритания. Окуражени сме от това, че един от изводите на британското проучване, е че те искат да се възползват от Брекзит за засилване на свободата на търговията".

  В този смисъл, това представяне днес е част от усилиятата на БТПП за разширяване на съществуващите контакти и търсене на нови пазари. Дори и в африкански държави, където България имаше голямо присъствие в изграждане на инфраструктурата им, в здравеопазването, в създаването на кадри, чрез обучението им в бъгарските висши училища. Сега голямата част от тези хора са на високи позиции в своите страни и са наше естветвено лоби. Ние, бългаски фирми бихме могли да инвестираме в областта на възобновяеми енергоизточници, в изграждане на напоителни системи, бихме могли да стъпим сериозно на тези пазари, каза в допълнение Цветан Симеонов.

  Презентации:

  Tags: Брой 5 2017


  Линк

 • 24 часа: Брекзит е шанс за икономиката ни



  Линк

 • Труд: Българската търговско-промишлена палата: Брекзит е шанс за икономиката ни


  Излизането на Великобритания от ЕС дава възможности за българската икономика. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Палатата представи проучване сред бизнеса за ефектите от Брекзит у нас.

  „Българският бизнес подценява възможностите, които предоставя ситуацията. България и Великобритания не са толкова силни търговски партньори, точно в това виждаме шансове за икономиката ни“, коментира Симеонов. Според него Великобритания остава сериозен финансов център, в който са концентрирани средства за инвестиции. „Това, че не сме използвали възможностите както трябва, е време да се коригира“, добави председателят на БТПП.

  Според проучването на палатата Брекзит няма да се отрази на 46% от анкетираните компании членки на БТПП, тъй като не поддържат отношения с английски фирми. Докато ефектът ще е негативен за 27% от предприятията, които имат контакти там. Само 20% от мениджърите твърдят, че Брекзит няма да се отрази на бизнеса им, макар да търгуват с Великобритания.

  58,5% от анкетираните български компании са на мнение, че причината Великобритания да излезе от ЕС е недостатъчната ефективност на европейската администрация. 44% отговарят, че е заради високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвръщаемост. А всяка трета фирма, участвала в проучването, посочва като фактор прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаване свободата на предприемачеството.

  Въпреки негативните отзиви от Брекзит според 90% от българските предприятия излизането от ЕС не е решение, а трябва да се търсят промени в рамките на съюза. „Участието на страната в международната търговия е важно за икономиката, защото износът ни като дял от БВП е над 60% и българският бизнес разчита на увеличаване на експорта“, посочи председателят на палатата.

  Той призова бизнеса у нас да се интересува какво ще се случи във Великобритания, защото инвестиционният интерес към България не е особено силен.

  66% от британските компании искат митата в ЕС да се премахнат

  66% от британските фирми искат митата в ЕС да се премахнат. Те смятат, че таксите преграждат свободната търговия на Великобритания със света. Това показва проучване за ефектите от Брекзит сред 1000 предприятия на острова, проведено от GS1 UK, партньор на Българската търговско-промишлена палата. 74% от анкетираните предприятия настояват свободата на търговията да е приоритет при преговорите между правителството на Великобритания и ЕС за Брекзит. Сред препоръките им към правителството е намаляването на корпоративния данък от 20 на 12,5%, данъчни стимули за износ, запазване на свободното движение на работници и съкращаване на бюрокрацията.

   


  Линк

 • Монитор: 1/3 от родните компании очакват негативи от Брекзит


  67 български фирми работят в Африка, а нашите търговски представителства на Черния континент са 115. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Най-много действащи компании има на Сейшелите и Египет, съответно 16, 14 и 12. Общо в 15 африкански страни, сред които са Зимбабве, Нигерия, Сомалия, Южна Африка и Южен Судан, има наши компании, които развиват дейност. 
   
  Българските търговски представителства на континента общо са 115
  като най-много са в Египет и на Сейшелите - съответно по 38 и 29. Такива са разкрити дори в страни, където няма работещи фирми, като Коморските острови и Гвинея.
   
  Фирмите членове на палатата проявяват интерес за сътрудничество в сферата на туризма, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, строителство и енергетика, съобщиха от БТПП. В информацията си посочват още, че африканският пазар предоставя огромни възможности за инвестиции в области като туризъм, информатика и комуникационни технологии, производство на промишлени продукти - например текстил и моторни превозни средства.
   
  Варианти за развитие има и във финансовите услуги, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, минното дело, социалните услуги, строителството. 
   
  Това е един недостатъчно добре експлоатиран регион коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП, по повод Деня на Африка, който се проведе вчера. И допълни, че пазарът предлага възможности за големи концесии, които да се управляват от български фирми. А според него е нужна по-голяма държавна ангажираност, например организиране на правителствена делегация на най-високо ниво.
   
  Палатата представи и нагласите на бизнеса относно предстоящото излизане на Англия от ЕС.
   
  Близо 30 на сто от представителите на българския бизнес считат, че Брекзит ще се отрази негативно на дейността им, като причината е, че имат бизнес отношения с фирми от Великобритания, сочи анкета на БТПП сред своите членове. Други 20% обаче считат, че ефектът няма да е отрицателен, въпреки че работят с компании от Острова. Най-голяма част от анкерираните компании обаче считат, че излизането на Англия от ЕС няма да им се отрази. Близо половината от фирмите нямат търговски взаимоотношения на Острова, затова и не очакват да бъдат засегнати.
   
  Според българския бизнес водещата причина за решението за Брекзит е недостатъчната ефективност на европейската администрация като тя е посочена от 58,5 на сто от анкетираните фирми. На второ място с 43,9% анкетираните компании са посочили, че решението е заради високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвращаемост. Основното, което родните фирми считат, че трябва да се направи, е да се търсят решения за промени в самия ЕС, като това са посочили 90% от запитаните компании.
   
  Да се преговаря за свободата на търговията, а не за ограничаването на емиграцията, настояват представители на бизнеса във Великобритания. Това е един от изводите от проучване за защита на трансграничната търговия, проведено на Острова. Един от най-големите недостатъци на ЕС, констатирани в проучването, е че със защитните си мита в известна степен прегражда пътя на британските компании към световната търговия, коментира Симеонов. По думите му на ниво европейски палати и държавни органи работодателската организация ще е активна в искането за усъвършенстване на средата в ЕС, за да може тези прегради за бизнеса да не бъдат толкова големи. Това се налага, защото в дългосрочен план се намаляват "съпротивителните сили" на компаниите, които работят само на вътрешния пазар на ЕС и те стават неконкурентни извън него, което като цяло би попречило на лидерските позиции на Европа.
   

  Линк

Назад