Назад

Повишаваме икономическото сътрудничество с Египет


 • Повишаваме икономическото сътрудничество с Египет

  Стандарт: Повишаваме икономическото сътрудничество с Египет

  http://standartnews.com/biznes-ikonomika/povishavame_ikonomicheskoto_satrudnichestvo_s_egipet-355031.html

  Българската страна изразява задоволство от активизирането на българо-египетския търговско-икономически диалог през последните години и ще се стреми за по-нататъшното му развитие и обогатяване.Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който проведе среща днес с делегация от „Египетския съвет за устойчиво развитие" /ЕСУР/, чийто представители са на официално посещение в България във връзка с бизнес форум, организиран съвместно с БТПП.

  Неправителствената бизнес организация обединява фирми от широк спектър дейности и насърчава връзките на Египет с други страни с цел подпомагане на икономическото сътрудничество.

  Зам.-министър Манолев изтъкна, че има устойчив възход на стокообмена между България и Египет в периода 2007-2016г., като в края на 2016 г. той достига 707,4 млн. щатски долара. „Увеличаването на двустранния стокообмен е първостепенна задача и ще работим за стимулирането му. Разглеждаме вашата инициатива за организиране на бизнес-форума съвместно с БТПП, като много полезна в тази насока", каза още зам.-министърът на икономиката.

  Президентът на ЕСУР г-н Моатаз Раслан от своя страна посочи, че организацията е втората най-голяма бизнес организация в Египет, като членовете й са над 250 компании от различни сфери на икономиката като земеделието, петролният сектор, химическата индустрия, туризмът, недвижимите имоти, информационните технологии, финансовите услуги, дървообработването, строителството и др. По думите му целта на посещението е египетските бизнесмени да се запознаят с възможностите за сътрудничество с български колеги. Той отправи покана българска бизнес делегация да посети Египет, за да запознае египетските компании с възможностите за бизнес и инвестиции в България.

  По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за инвестиции и за износ между България и Египет в областта на земеделието, енергетиката, инженеринга и др.

  Банкеръ Daily

  http://www.banker.bg/pari-i-pazari/read/imame-shans-da-iznasiame-jito-v-egipet

  Пари и пазари

  Имаме шанс да изнасяме жито в Египет

  Египет е един от нашите стабилни търговски партньори от региона на Близкия изток. България е доволна от активизирането на двустранния търговско-икономически диалог през последните години и ще се стреми за по-нататъшното му развитие и обогатяване.Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев , който проведе среща днес с делегация от "Египетския съвет за устойчиво развитие" (ЕСУР), чийто представители са на официално посещение у нас във връзка с бизнес форум, организиран съвместно с БТПП. Неправителствената бизнес организация обединява фирми от широк спектър дейности и насърчава връзките на Египет с други страни с цел подпомагане на икономическото сътрудничество.

  Стокообменът през последните години утвърди Египет като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. Отбелязва се  устойчив възход на стокообмена между България и Египет в периода 2007-2016 г., като в края на миналата година той достига 707.4 млн. щ. долара. Заедно с това търговското салдо е положително за България. "Увеличаването на двустранната търговия е първостепенна задача и ще работим  за стимулирането й. Разглеждаме вашата инициатива за организиране на бизнес-форума съвместно с БТПП, като много полезна в тази насока", отбеляза заместник-министърът на икономиката.

  Организацията ни е втората най-голяма бизнес организация в Египет, каза президентът на ЕСУР г-н Моатаз Раслан. Нейни членове са над 250 компании от различни сфери на икономиката като земеделието, петролният сектор, химическата индустрия, туризмът, недвижимите имоти, информационните технологии, финансовите услуги, дървообработването, строителството и други. По думите му целта на посещението е египетските бизнесмени да се запознаят с възможностите за сътрудничество с български колеги. Той отправи покана българска бизнес делегация да посети Египет, която да запознае египетските компании с различните варианти за бизнес и инвестиции в България. Посланикът на Египет в България Нейно превъзходителство г-жа Манал Ел - Шинау допълни, че египетската страна оценява високо търговско-икономическите отношения с България, и че Египет е най-големият партньор на страната ни в региона.

  Обсъдени са били още възможностите за инвестиции и за износ между България и Египет в областта  на земеделието, енергетиката, инженеринга  и други сектори.

  Египет заема важно геостратегическо положение - контролира Суецкия канал, най-прекия воден път между Средиземно море и Индийския океан, и Синайския полуостров - единствената сухопътна връзка между Африка и Азия.

  Египет е една от най-влиятелните арабски страни. Най-важни отрасли в икономиката й са: текстилна, хранително-вкусова, строителна, фармацевтична и химическа промишленост. Египет изнася основно петрол и петролни продукти, памук, текстилни продукти,  метали и химически продукти главно за пазарите на Италия, Индия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Либия. Страната внася предимно машини и съоръжения, хранителни продукти, химически продукти, дървесни продукти и горива. Водещи търговски партньори, от които Египет внася продукция са Китай, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Турция и Италия.

  Още една възможност за износ се откри за България, след като страната ни бе регистрирана като страна-производител на хлебна пшеница, което пък й дава право за участие в провежданите в Египет държавни търгове.

  След приемането на България в ЕС между двете страни е създадена Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която е приемник на съществуващата до 2007 г. българо-египетска Смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество. Промяната в поредноста и наименованието на Комисията произтича от прекратяването действието на Търговската спогодба между страните и подписването на ново Споразумение за икономическо сътрудничество, по силата на което се създава и настоящата Смесена комисия. За съпредседател на комисията тогава е определен министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

  Последната тринадесета сесия на българо-египетската Смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество е проведена в периода 17-18 април 2007 г. в Кайро. Подписано е Споразумение за икономическо сътрудничество между правителствата на двете страни, което е хармонизирано съобразно изискванията на ЕС и Споразумението на Египет за асоцииране към Евросъюза.

  Възход на стокообмена между България и Египет

  2017-05-12 0 Коментара "Бизнес ню юръп", България, Египет

  https://financebg.com/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

  Възход на търговските взаимоотношения между  България и Египет беше отчетен при двустранната среща в Министерството на икономиката в София. Българската страна изразява задоволство от активизирането на българо-египетския търговско-икономически диалог през последните години и ще се стреми за по-нататъшното му развитие и обогатяване.Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев , който проведе среща днес с делегация от „Египетския съвет за устойчиво развитие“ /ЕСУР/, чийто представители са на официално посещение в България във връзка с бизнес форум, организиран съвместно с БТПП. Неправителствената бизнес организация обединява фирми от широк спектър дейности и насърчава връзките на Египет с други страни с цел подпомагане на икономическото сътрудничество.

  Зам.-министър Манолев изтъкна, че има  устойчив възход на стокообмена между България и Египет в периода 2007-2016г., като в края на 2016 г. той достига 707.4 млн. щ. д. „Увеличаването на двустранния стокообмен е първостепенна задача и ще работим  за стимулирането му. Разглеждаме вашата инициатива за организиране на бизнес-форума съвместно с БТПП, като много полезна в тази насока“, каза още заместник-министърът на икономиката.

  Президентът на ЕСУР Моатаз Раслан от своя страна посочи, че организацията е втората най-голяма бизнес организация в Египет, като членовете й са над 250 компании от различни сфери на икономиката като земеделието, петролният сектор, химическата индустрия, туризмът, недвижимите имоти, информационните технологии, финансовите услуги, дървообработването, строителството и др. По думите му целта на посещението е египетските бизнесмени да се запознаят с възможностите за сътрудничество с български колеги. Той отправи покана българска бизнес делегация да посети Египет, за да запознае египетските компании с възможностите за бизнес и инвестиции в България. Посланикът на Египет в България Нейно превъзходителство Манал Ел – Шинау допълни, че египетската страна оценява високо търговско-икономическите отношения с България, както и факта, че Египет е най-големият партньор на страната ни в региона.

  По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за инвестиции и за износ между България и Египет в областта  на земеделието, енергетиката, инженеринга  и др. сфери на икономиката.

   

  24 часа: Бългаpия тъpcи заcилване на икономическото сътрудничество с Египет

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6216886

   

   


Назад