Назад

БТА: БТПП – биопродукти- изложение


 • БТПП – биопродукти- изложение


  София, 27 април /Екатерина Тотева, БТА/

       Най-важната ни задача с изложението “Здраве и красота с натурални и био продукти” е да насърчим българските производители на суровини за козметичната индустрия да продължават с обработката и дообработката им, а да не ги изнасят в необработен вид, коментира в интервю за БТА Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, която е организатор на изложението в ЦУМ.

       По този начин, по думите на председателя на Палата, компаниите добавят стойност към продукта, затваряйки цикъла, се осигурява повече приход за самите фирми и така в голяма степен се запазва принаденият продукт за България.

       Цветан Симеонов изтъкна, че броят на изложители се увеличава, но не с желаното темпо, като се запазват и традиционните участници. Той изтъкна, че изложението не е затворено за чуждестранни производители и дистрибутори. В тазгодишното издание на изложението участват над 20 фирми, като е засилено участието на фирми от сектор „храни и напитки”, има и повече козметични фирми, представени са и процедури и уреди, свързани със здравето и тонуса ни.

        Председателят на Палатата отбеляза, че българските компании се нуждаят от по-съществена подкрепа от Изпълнителната агенция за малки и средни фирми по отношение на участието им на  панаири и изложби в страната, като посочи, че досега само два форума са били подкрепени с бюджети средства, като и двете изложби са на частни организации. Според палата подкрепата на Агенцията ще е по-ефективна, когато е насочена към организации с нестопанска цел. По думите на председателя на БТПП не става дума парите директно да идват за Палата за подобни форуми, а да се облекчи участието на български производители например на изложението „Доверете се на българското”, като се даде възможност на малки „прохождащи” фирми да влязат в пряк досег с най-големия пазар на България – софийския.

          Изложението беше открито днес в изложбена зала ЦУМ и ще продължи до 29 април. Посетителите ще открият серия продукти, които са на основата на натурални компоненти, като висококачествен пречистен екстракт от градински охлюв и от различни растителни видове. Те спомагат за ускоряване на регенерирането на тъканите и подсилват имунната система на организма.  Фирма-участник представя  пробиотични здравословни добавки, които спомагат за нормализирането на стомашно-чревната микрофлора и предпазване от развитието на патогенни и гнилостни микроорганизми в храносмилателния тракт. Производители на лавандула предлагат натурално етерично масло, лавандулова вода и спирт, масажно масло и лавандулов мед. Любителите на витаминозните напитки могат да открия биологичен сок от арония. На изложението са представени също и уреди, които са доказали своята ефективност не само на Земята, но и в Космоса, като например уред, който осигурява троен ефект - фитнес, масаж и терапия. Той помага за намаляване болките в гърба, стреса, подобрява  кръвообращението и метаболизма. Очаква се специалисти  да презентират технологията за направа на ръчен хляб с квас и здравословно кафе. Посетителите на изложението ще открият широка гама здравословни продукти, полезни храни и хранителни добавки, кремове, мехлеми, масла и емулсии  и други продукти на пчелна и билкова основа.

   


Назад