Назад

Финансовите задачи пред бъдещия кабинет


  • Финансовите задачи пред бъдещия кабинет


    Първите три задачи, които новото правителство трябва да си постави като приоритет, са влизането на България във валутния механизъм ЕРМ 2, присъединяването на страната ни към ОИСР и осъществяването на задълбочен преглед на сегашния 7-годишен програмен период. Това коментира икономистът доц. Йосиф Аврамов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

    По думите му България трябва да продължи устойчиво да поддържа ръст на икономика от около 3,5%. Ако публичните средства се разходват разумно, има предпоставки и за ръст от 4-4,5% през следващата година, посочи той. 

    Поради доброто изпълнение на бюджета, има резон за увеличение на разходи с до 1-1,5 млрд. лева, отбеляза икономистът. 

    Доц. Аврамов коментира и какво следва да направи България, за да бъде готова за следващия програмен период и финансови инструменти, на които ще може да разчита от европейския бюджет. "Делът на финансовите инструменти дори през този програмен период е значително завишен - около 1,5-6 млрд. лева,  или общо 10% от цялата европейска помощ за нашата страна. България първо трябва да обучи администрацията си за работа с тези финансови инструменти", посочи той. 


Назад