Назад

БГ Предприемач: Малта пое председателството на ЕС


 • БГ Предприемач: Малта пое председателството на ЕС


  Евроклубът към БТПП проведе традиционна среща по повод поредната ротация за поемането на председателството на Съвета на ЕС. Република Малта сменя Словакия на кормилото на ЕС за срок от 6 месеца.

  Традиционно с приветствие към гостите, срещата откри председателят на БТПП Цветан Симеонов, подчертавайки,че България ще займства добрият опит за своето предстоящо председателство в началото на 2018 година.

  Проф. Ингрид Шикова отбеляза изключително успешното представяне на Република Словакия като председател на съвета на ЕС, като допълни, че тази оценка се дава дори от опозицията в страната. Посланик Мариян Якубоци информира гостите както за мероприятията, проведени в Брюксел и Братислава, така и за тези, проведени в България, като подчерта, че цялата дейност по подготовката и изпълнението на председателството е била подчинена на трите принципа: постигане на осезаеми резултати, преодоляване на фрагментацията и насочване на вниманието към гражданите.

  Посланикът на Малта Н.Пр. проф. Лино Бианко представи амбициозните приоритети на Малта Страната ще трябва да се справи, по време на своето председателство, и евентуалното задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, даващ право на страна членка за излизане от Съюза.

  Приоритетите, които правителството на Малта е заложило, са шест. През следващите шест месеца основните теми в европейските дебати ще са свързани с миграцията, единния пазар, сигурността, социалното включване, политиката на добросъседство и морското дело.
  По време на срещата на Евроклуба, БТПП представи обобщените резултати от проучването за бизнес климата Eurochambres Economic Survey 2017, в което Палатата участва за 18 поредна година.

  Повече на http://www.bcci.bg

  Tags: Брой 1 2017


  Линк

Назад