Назад

Бизнесът: Повече бюрокрация със стипендиите за студенти в администрацията


 • MyPR: БТПП: Стипендията за студенти за администрацията - стремеж към повече бюрокрация


  Една нова идея на правителството предизвика обществен отзвук през последните седмици. Става дума за идеята студенти от подбрани специалности, за които в администрацията има глад на кадри, да получават по 350 лв. месечна стипендия. Срещу това те ще се задължават след завършването на образованието си да работят 5 години като чиновници. Логично възниква въпросът защо в администрацията, като основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика. Но дори да допуснем, че това ще е полезно и за двете места, дали нуждите на бизнеса не бива да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите?
  Бизнесът ясно се е противопоставял на раздуването на администрацията и се е застъпвал за ограничаването й с въвеждането на електронно правителство, което въпреки огромните разходи от различни източници, така и не се случва. Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация. Рискувайки да обезсърчим онези, които се борят и настояват за това, ще напомним какво пише за безконтролно увеличение на чиновниците още през 1896 г. Иван Евстатиев Гешов в статията си „Чиновнишкиятъ пролетариатъ".

  Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна (виж доклад на Института за пазарна икономика).
  Още един цитат от статията на Иван Гешов звучи актуално и днес:

  Трайна негативна оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на БТПП за нивото на образованието и прогнози за търсените специалисти.
  В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.
  БТПП счита, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.
  Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат, защото

  Пълният текст на статията „ЧИНОВНИШКИЯТЪ ПРОЛЕТАРИЯТЪ" (от Периодическо списание, кн. ХХ, 1886 г.) ТУК


  Линк

 • news.bg: БТПП против допълнително стимулиране на студенти за администрацията


  Българската търговско промишлена палата излиза с позиция, с която се обявява против подхвърлената преди празници идея държавата да стимулира студенти в определени специалности със стипендии, така че те да останат на работа в родината си.

  Идеята бе това да са стипендии от по 350 лв. месечно, като следва задължението студентите да работят 5 години като чиновници.

  Според БТТП възниква въпросът защо идеята е насочена към администрацията, като основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика, а нуждите на бизнеса трябва да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите.

   

  От БТПП припомнят, че за този проблем пише още през 1896 г. Иван Евстатиев Гешов.

  От камарата посочват, че за пореден път ясно се противопоставят на раздуването на администрацията и застъпват въвеждането на електронно правителство, което въпреки всички вложени средства все още не се случва.

  От камарата припомнят, че оценката на работодателите на завършилите висше образование в България е трайно негативна.

  В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици - това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.

  БТПП счита, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

  Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация, заяват от БТПП.

  Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна.

  Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат.

   


  Линк

 • Investor.bg: БТПП: Стипендията за студенти за администрацията ще създаде бюрокрация


  Част от българския бизнес, обединена Българска търговско-промишлена палата (БТПП), се противопоставя на идеята на правителството студенти от подбрани специалности, за които в администрацията има глад на кадри, да получават по 350 лв. месечна стипендия, като след завършването на образованието си се задължават да работят пет години като чиновници. Според БТПП това може да доведе до раздуването на администрацията и бюрокрацията,

  В свое становище камарата недоволства от факта, че стипендиите са предназначени за студенти, които ще бъдат насочени към административна работа, след като основният дефицит на кадри е в реалната икономика.

  “Но дори да допуснем, че това ще е полезно и за двете места, дали нуждите на бизнеса не бива да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите”, питат риторично от браншовата организация.

  “Бизнесът ясно се е противопоставял на раздуването на администрацията и се е застъпвал за ограничаването ѝ с въвеждането на електронно правителство, което въпреки огромните разходи от различни източници, така и не се случва. Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация”, смятат oще експертите в БТПП.

  Оттам напомнят, че според анкетно проучване сред членовете на бизнес организацията за нивото на образование и прогнозите за търсените специалисти се очертава „трайна негативна оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България”.

  “В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е друго предложение на работодателите в анкетата, напомнят от БТПП.

  Представителите на бизнеса са на мнение, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

  “Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат”,  коментират от БТПП.

  По статията работи: Петя Стоянова

   


  Линк

 • Дума: Работодателите срещу стимули за нови чиновници


  Българската търговско промишлена палата (БТПП) обяви своята позиция срещу подхвърлената преди празниците идея държавата да стимулира със стипендии по 350 лв. месечно студенти в някои специалности, така че те да останат на работа в България като чиновници поне 5 години. Защо идеята е насочена към хора за чиновници, като основният дефицит от кадри съвсем не е в администрацията, а е в реалната икономика, чрез която стават развитието и повишаването на доходите, питат от БТПП.

  Работодателите отново се противопоставят на раздуването на администрацията, като настояват за въвеждането най-после на електронно правителство, което въпреки всички вложени средства все още не се случва. От БТПП припомнят, че оценката на работодателите на завършилите висше образование в България е трайно негативна. Според фирмите, трябва да се преразгледа финансирането на вузовете на база брой студенти, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучението и до разхищаване на обществен ресурс. В анкета на работодателите отново се предлага да се въведат данъчни облекчения за фирми, които предоставят стипендии на студенти. БТПП смята, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

  Без политическа воля спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация, предупреждават от БТПП. Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна, подчертават от палатата. Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат, напомнят работодателите.


 • Tруд: БТТП против стипендии за кандидат-чиновници


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е против идеята на правителството студенти от подбрани специалности да получават по 350 лв. месечна стипендия и след като завършат образованието си, да са задължени да работят пет години като чиновници. В своето становище камарата недоволства от факта, че стипендиите са предназначени за студенти, които ще бъдат насочени към администрацията, след като основният дефицит на кадри е в реалната икономика. Според тях нуждите на бизнеса трябва да са с приоритет. От палатата припомнят, че оценката на работодателите на завършилите висше образование в България е трайно негативна.


 • EuroChicago.com: Стипендията за студенти за администрацията – стремеж към повече бюрокрация

  Една нова идея на правителството предизвика обществен отзвук през последните седмици. Става дума за идеята студенти от подбрани специалности, за които в администрацията има глад на кадри, да получават по 350 лв. месечна стипендия. Срещу това те ще се задължават след завършването на образованието си да работят 5 години като чиновници. Логично възниква въпросът защо в администрацията, като основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика. Но дори да допуснем, че това ще е полезно и за двете места, дали нуждите на бизнеса не бива да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите?

  Бизнесът ясно се е противопоставял на раздуването на администрацията и се е застъпвал за ограничаването й с въвеждането на електронно правителство, което въпреки огромните разходи от различни източници, така и не се случва. Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация. Рискувайки да обезсърчим онези, които се борят и настояват за това, ще напомним какво пише за безконтролно увеличение на чиновниците още през 1896 г.  Иван Евстатиев Гешов в статията си „Чиновнишкиятъ пролетариатъ”.

  Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна (виж доклад на Института за пазарна икономика).

  Още един цитат от статията на Иван Гешов  звучи актуално и днес:

  Трайна негативна оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на БТПП за нивото на образованието и прогнози за търсените специалисти.

  В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.

  БТПП смята, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

  Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат,  защото:

  Пълният текст на статията „ЧИНОВНИШКИЯТЪ ПРОЛЕТАРИЯТЪ” (от Периодическо списание, кн. ХХ, 1886 г.) ТУК

   

  Българска търговско-промишлена палата


  Линк

 • В. Хасковска Марица: Бизнесът: Повече бюрокрация със стипендиите за студенти в администрацията


  Срещу идеята студенти от определени специалности да получават стипендии от 350 лв. срещу задължението да работят в администрацията 5 г. се обяви бизнесът. Защо в администрацията, като основният дефицит на кадри е не в нея, а в реалната икономика. Дали нуждите на бизнеса не бива да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите? Това питат в становище, изпратено до медиите от БТПП.

  Бизнесът ясно се е противопоставял на раздуването на администрацията и се е застъпвал за ограничаването й с въвеждането на електронно правителство, което въпреки огромните разходи от различни източници така и не се случва. Без политическа воля спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация.

  От палатата припомнят статия на Иван Гешов от 1896 г. за безконтролното увеличение на чиновниците, която звучи стряскащо актуално и днес.

  Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна, според доклад на Института за пазарна икономика.

  Трайна негативна оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на БТПП за нивото на образованието и прогнози за търсените специалисти.

  В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици - това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата. БТПП счита, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

   


Назад