Назад

БТПП одобрява по-строгите санцкии за крадците на фирми, но настоява за по-засилен контрол


 • Европа ТВ: БТПП одобрява по-строгите санцкии за крадците на фирми, но настоява за по-засилен контрол

  Българската търговско-промишлена палата привества одобрените от правителството промените в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за т.н. кражба на фирми. От организацията настояват да бъде засилена превенцията от този тип престъпления.
  Не само да се усложняват процедури и да се утежнява наказателната отговорност, а контролните органи да си вършат работата. Колкото повече наказани и осъдени има за кражба на фирми, толкова по-добра ще бъде превенцията на тези престъпления. Това каза пред камерата на Телевизия "Европа" председателят на БТПП Цветан Симеонов. Коментарът му е във връзка с приетите от правителството промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат пет пъти по-тежки санкции за кражба на фирми. Новите текстове предвиждат затвор от 1 до 10 години и възможност за конфискация на имуществото от това престъпление.

  Симеонов подчерта, че приетите от парламента през лятото промени в Търговския закон ще окажат своето влияние за разрешаването на този проблем. Припомняме, че чрез измененията се въведе по-сложна процедура при смяна на управители на дружествата, прехвърляване на фирмени дялове или на цели фирми, както и при разпореждане с недвижими фирмени имоти. Нотариусите, които уреждат процедурата, ще проверяват и повече обстоятелства от съдържанието на документите, които заверяват. Справки по регистър на недвижими имоти и други необходими бази данни ограничват до голяма степен възможнсотите за кражба на фирми. Според Симеонов трябва да измине известен период от време, за да разберем как ще сработят тези мерки. 

   


  Линк

Назад