Назад

Работодателски организации настояват за отказ от подкрепа на второ четене на промените в Кодекса на труда относно почивните дни


  • БТА: Работодателски организации настояват за отказ от подкрепа на второ четене на промените в Кодекса на труда относно почивните дни


               Работодателски организации настояват за оттегляне и отказ от подкрепа на второ гласуване в пленарна зала на промените в Кодекса на труда относно почивните дни. Това се казва в декларация до народните представители, подписана от  Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/,  Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско- промишлена палата /БТПП/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

              Работодателските организации посочват, че измененията в частта на предлаганата компенсация с допълнителни неработни дни на официални празници, отбелязвани в съботен и неделен ден, са в противоречие с Конституцията на Република България.

              Освен това не бил спазен Законът за нормативните актове, поради липсата на количествена оценка на въздействие за свързаната загуба на добавена стойност и БВП. Работодателите отбелязват, че законопроектът не е обсъждан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е в нарушение на Кодекса на труда и конвенции на Международната организация на труда за работното време и социалния диалог.

           


Назад