Назад

През 2017 г. БТПП очаква: Бум при заводите за части за колиКопирано от standartnews.com


 • Moнитор: Родният бизнес ще разчита на износа, европейският – на вътрешното потребление


  За 2016 г. почти половината от фирмите у нас очакват по-големи приходи от износ. Най-ниски са очакванията им за продажбите на вътрешния ни пазар, сочат данни от икономически европейски преглед за 2015 г. и очакванията за 2016 г., представени днес в БТПП В проучването са участвали 59 000 фирми, от които близо 500 български, работещи за износ.

  В останалите страни от ЕС очакват известно икономическо възстановяване през 2016 г.. Те разчитат повече на търсенето на вътрешния пазар. Там обаче се опасяват от мигрантите и нарушената сигурност, които ще попречат на по-сериозни инвестиции. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов при по-негативните очаквания в Европа, естествено се увеличават шансовете инвестиции да се насочат към България.

  Проучването сочи още, че 36% от българските компании планират да увеличат инвестициите за разширяване на дейността си, а 43 на сто очакват по-добър бизнес климат и по-висок икономически растеж. По-малко обаче са положителните очаквания за увеличаване на заетостта през 2016 г., което се обяснява с увеличението на осигуровките и увеличаването на минималната заплата. По тази причина по-голямата част от бизнеса в страната ще се радва, ако запазят числеността на служителите си, сочи проучването.

  „Най-големите притеснение на българския бизнес са свързани с цените на енергията и суровините”, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той посочи, че предлаганото 8-кратното увеличение на акциза на котелното гориво, ще стимулира контрабандата от съседни страни. „Скъпото гориво ще удари производството на хляб, оранжерийните ни зеленчуци ще стане неконкурентни на доставките извън ЕС, ще бъдат засегнати и общини”, добави той.

  Междувременно стана известно, че износът ни за деветмесечието на годишна база е отбелязал ръст от 9.2% и е достигнал 21,7 млрд. лв., сочат данни на НСИ.

   


  Линк

 • Dir.bg: БТПП остава оптимист за българската икономика БТПП остава оптимист за българската икономика


  Умерено оптимистични са очакванията на бизнеса в България за 2017 година. Независимо от политическата обстановка прогнозите за икономическия растеж са за около 3%. Фирмите са най-негативно настроени към наемането на нови хора, тъй като базата от тази година е висока. 
  Това са основните изводи от проучването за бизнес климата “Европейски икономически преглед 2017“. Изследването се провежда от 24 години от Европалати, като за България това е 18-то поредно проучване, което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извършва сред своите членове.    


  Линк

 • presstv.bg: БТПП: Политическата обстановка няма да повлияе на икономиката на страната

  Политическата обстановка няма да повлияе на икономиката на страната, заключението е на проучването за бизнес климата у нас и прогнозата за 2017 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). „Едва 5% от българския бизнес очаква влошаване на икономическата среда през 2017 г. България е малка страна и се надявам предстоящите предсрочни избори да не окажат негативно влияние върху икономиката. Смятам, че инвеститорите ще продължат да инвестират у нас“, заяви председателят Цветан Симеонов.
  Според него, най-голямото затруднение сред работодателите все още е намирането на квалифицирана работна ръка.


  „Някои от фирмите производството може да се наложи да съкращават работна ръка през 2017 г. поради автоматизация, но основният проблем си остава намирането на квалифициран персонал. България се класира на 9 място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнеса през 2017 г. сред страните в Европа“, каза Симеонов.
  cross.bg


  Линк

 • Dnes.bg: БТПП остава оптимист за българската икономика


  Умерено оптимистични са очакванията на бизнеса в България за 2017 година. Независимо от политическата обстановка прогнозите за икономическия растеж са за около 3%. Фирмите са най-негативно настроени към наемането на нови хора, тъй като базата от тази година е висока.

  Това са основните изводи от проучването за бизнес климата „Европейски икономически преглед 2017”. Изследването се провежда от 24 години от Европалати, като за България това е 18-то поредно проучване, което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извършва сред своите членове. Проучването на БТПП в България е направено на база 489 фирми, като 81% от тях търгуват в чужбина, предава Investor.bg.

  По отношение на новите инвестиции фирмите не очакват промяна, разчитат обаче на леко раздвижване на вътрешния пазар, който ще бъде стимулиран от ниските лихви по депозитите. Външните пазари остават основен двигател за бизнеса.

  Като цяло българският бизнес е по-реалистичен в очакванията си, оптимистичните прогнози отстъпват на заден план, особено по определени показатели, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов.

  Спадът на бизнес доверието в Европа се отразява и у нас, каза Симеонов, но отчете, че едва 5% от фирмите в Европа очакват влошаване на бизнес климата. При всяка една политическа конфигурация у нас не се очаква сериозно влошаване на този показател, каза той. И допълни, че разчита това да насърчи и инвеститорите към страната. По отношение на бизнес доверието най-големи оптимисти в Европа са Португалия, Сърбия и Ирландия, а песимисти са Гърция, Унгария и Латвия, сочи проучването. България е на девето място по очаквани позитивни перспективи за бизнес климата догодина в Европа.

  Що се отнася до приходите от продажби в България, фирмите са оптимистично настроени. Страната ни се нарежда на 14-то място сред европейските държави по оптимистични очаквания за приходите от местния пазар. Единствено Унгария е с негативни прогнози по този показател. Като цяло изследването показва 8% ръст на положителните очаквания за повишаването на оборотите.

  Износът остава двигател за растежа на българския бизнес. Секторът с най-добри перспективи е производството на автомобилни части у нас. Фирмите в България ще продължават да разчитат на експорта като източник на растеж, категоричен е Цветан Симеонов.

  Скромни в оптимистичните очаквания за инвестициите са българските предприемачи, посочи още председателят на БТПП. В Европа песимисти по този показател са Унгария и Австрия, а с добри прогнози са Румъния, Малта и Сърбия.

  Заетостта е показателят, по който българските мениджъри са най-песимистични. Увеличава се делът на фирмите, които ще съкращават работни места. Донякъде това се дължи на високата база от тази година, която донесе ръст на заетостта, а от друга страна, фирмите все повече се отварят към въвеждане на иновации и автоматизация на производството, което изисква по-малко работна ръка.

  Симеонов подчерта, че липсата на квалифицирани работници остава основна заплаха за българските фирми и затова търсенето на работна ръка ще остане активно.

  България е на 17-то място в проучването по очакване за ръст на заетостта. Оптимизъм в това отношение изразяват Румъния, Черна гора, Португалия. С по-негативни очаквания от България са Гърция, Италия, Унгария.

  Липсата на квалифицирана работна ръка е основната заплаха за българския бизнес и през следващата година, каза Симеонов.

  На следващо място от фирмите посочват условията за икономическа политика, цените на енергията и суровините, разходите за труд. Проучването показва обаче, че икономическите политики са на първо място в отговорите на фирмите в Европа като затруднение за правене на бизнес, а вътрешното търсене и липсата на подходяща работна ръка е проблем и там. Цветан Симеонов обаче отчете, че Brexit нито в България, нито в Европа не се смята за заплаха за бизнеса.


  Линк

 • Kross.bg: БТПП: Политическата обстановка няма да повлияе на икономиката на страната


  КРОСС/ Политическата обстановка няма да повлияе на икономиката на страната, заключението е на проучването за бизнес климата у нас и прогнозата за 2017 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). „Едва 5% от българския бизнес очаква влошаване на икономическата среда през 2017 г. България е малка страна и се надявам предстоящите предсрочни избори да не окажат негативно влияние върху икономиката. Смятам, че инвеститорите ще продължат да инвестират у нас", заяви председателят Цветан Симеонов.
  Според него, най-голямото затруднение сред работодателите все още е намирането на квалифицирана работна ръка.


  „Някои от фирмите производството може да се наложи да съкращават работна ръка през 2017 г. поради автоматизация, но основният проблем си остава намирането на квалифициран персонал. България се класира на 9 място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнеса през 2017 г. сред страните в Европа", каза Симеонов.


  Линк

 • News.bg: Липсата на квалифицирани кадри - проблем за близо 40 % от работодателите ни


  38 % от работодателите у нас посочват като основно затруднение липсата на квалифицирана работна ръка. Това показват резултатите от проучване на бизнес климата в Европа. Изследването у нас е проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Страната ни участва в него за 18-ти път.

  Европейският икономически преглед за 2017 г. е обхванал 25 държави в Европа и 50 000 фирми. У нас изследването е проведено чрез стандартизиран въпросник сред 489 фирми. Повечето от тях са осъществили продажбите си в чужбина през септември-октомври миналата година.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов уточни, че на следващо място като проблеми излизат условията на икономическа политика у нас, цените на енергията и суровините, разходите за труд, вътрешното търсене, условия за финансиране, търсене на външните пазари, влияние на референдума във Великобритания.

  Очакванията за следващата година са умерено-оптимистични. Може да се очаква около 3% икономически растеж. Заетостта е мястото, където фирмите са най-негативно настроени. 5% от тях очакват влошаване на бизнес климата през 2017 година. Износът си остава основен източник за печалби.

  Каквато и конфигурация на следващо правителство да има, тя не влияе на кръга на положителните очаквания, а те са с 1% по-високи. Негативните очаквания на бизнеса пък са с 3% по ниски, което е добре за България, изтъкна Симеонов. Ирландия, Португалия се очертават като оптимистите в Европа. Най-много песимисти има в Гърция, Унгария, Латвия. БТТП не разглежда като добра възможност излизане от ЕС. Сърбия също е сред оптимистите заради европейската перспектива, която е получила.

  "Бизнесът е ентусиазиран и е нормално да има по-високи очаквания", коментира още той.

  България е на 9-то място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнес климата през 2017 г. сред страните от Европа. За лекия спад на бизнес доверието през 2016 г. са отчетени важни фактори като Брекзита във Великобритания, но не е отчетено това, което се случи у нас и в Италия - смяна на правителства.

  По отношение на приходите от продажби в страната - в продължение на много години българският вътрешен пазар е бил неглижиран като фактор и не е представлявал интерес за фирмите. У нас се намаляват негативните виждания към вътрешния пазар на бизнеса. Повече от 8% са положителните очаквания на бизнеса. Вече ясно се разбира, че бизнесът в България може и ще разчита на приходите от продажба на вътрешния пазар. По отношение на приходите от продажби в чужбина те си остават основен двигател на българските фирми.

  Симеонов посочи, че бум правят производството на автомобилните части в България. Те разкриват нови работни места и показват амбициозни намерения и за следващата година.

  Португалия и Словения също показват високи резултати по отношение на очакванията за износ. Унгария с негативни резултати по отношение на продажбите в чужбина. България е по средата на 13-то място. В известна степен Турция също има добри очаквания, както и Гърция. Има много гръцки инвестиции в други страни и гръцката икономика тъй или иначе е насочена към експорт.

  По отношение на заетостта имаме по-малко оптимистични очаквания за увеличаване на заетостта, коментира Цветан Симеонов. По думите му са се увеличили тези, които няма да променят броя на заетите, но са се увеличили и тези, които ще съкращават работници. Следващата година също ще бъде година, в която много от фирмите се насочват към въвеждането на иновации в производството, като по този начин си решават проблемите с нискоквалифицираната работна ръка.

  Резултатите показват, че въвеждането на автоматизация на производството не променя необходимостта от търсенето на работна ръка си и това си остава важен проблем, към който трябва да бъдат насочени усилията на държавата. По отношение на чуждестранните инвестиции, за оптимистите у нас увеличението е съвсем скромно по-малко от 2%, песимистите също са малко. Най-големи оптимисти са Румъния, Малта и Сърбия, а Унгария е песимист.

   


  Линк

 • Econ.bg: Бизнесът в България очаква стабилен икономически ръст, но не смее да наема нови служители


  Въпреки политическата нестабилност бизнесът в България очаква около 3% икономически растеж през 2017 г. Повечето работодатели обаче нямат намерение да наемат нови служители, дори напротив - очертават се съкращения. Това са основните изводи от проучването на бизнес климата "„Европейски икономически преглед 2017”, представено в петък от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Изследването е обхванало 25 държави в Европа и 50 000 фирми. У нас изследването е проведено чрез стандартизиран въпросник сред 489 фирми. Повечето от тях са осъществили продажбите си в чужбина през септември-октомври миналата година.

  38% от работодателите у нас посочват като основно затруднение липсата на квалифицирана работна ръка. На следващо място като проблеми излизат условията на икономическа политика у нас, цените на енергията и суровините, разходите за труд, вътрешното търсене, условия за финансиране, търсене на външните пазари, влияние на референдума във Великобритания.

  Очакванията за следващата година са умерено-оптимистични. Може да се очаква около 3% икономически растеж. Заетостта е мястото, където фирмите са най-негативно настроени. 5% от тях очакват влошаване на бизнес климата през 2017 година. Износът остава основен източник за печалби.

  Каквато и конфигурация на следващо правителство да има, тя не влияе на кръга на положителните очаквания, а те са с 1% по-високи. Негативните очаквания на бизнеса пък са с 3% по ниски, което е добре за България, изтъкна председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  Ирландия, Португалия се очертават като оптимистите в Европа. Най-много песимисти има в Гърция, Унгария, Латвия. Сърбия също е сред оптимистите заради европейската перспектива, която е получила.

  България е на 9-то място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнес климата през 2017 г. сред страните от Европа. За лекия спад на бизнес доверието през 2016 г. са отчетени важни фактори като Брекзита във Великобритания, но не е отчетено това, което се случи у нас и в Италия - смяна на правителства.

  По отношение на заетостта имаме по-малко оптимистични очаквания за увеличаване на заетостта, коментира Цветан Симеонов. По думите му са се увеличили тези, които няма да променят броя на заетите, но са се увеличили и тези, които ще съкращават работници. Следващата година също ще бъде година, в която много от фирмите се насочват към въвеждането на иновации в производството, като по този начин си решават проблемите с нискоквалифицираната работна ръка.

   


  Линк

 • Класса.БГ: Родният бизнес шести в ЕС по оптимизъм за догодина


  Българските предприемачи са шести в ЕС и девети в Европа по оптимистични нагласи за следваща година сред 25 държави. Това сочи проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати за бизнес климата на Стария континент. По-добър бизнес климат за 2017 г. очакват 38% от анкетираните фирми, показват основни акценти от проучването за България. Резултатите за 2016 г. сочат, че за 37% условията на бизнес климата са били по-благоприятни в сравнение с 2015 г.

  Най-големи оптимисти в Европа са Ирландия, Португалия и Сърбия

  Най-високи - 43% са очакванията на предприемачите ни са за ръст на износа, като само 10% от тях са настроени песимистично.

  По-голямата част от работодателите - близо две трети, смятат да запазят числеността на служителите си. През изминаващата година 32% от фирмите са наели още персонал, при очаквани през миналата година 25%. За 2017 г. същият дял отговарят, че ще отворят още работни места.

  За догодина 58% от предприемачите планират да запазят инвестициите си на нивото от 2016 г. Други 12% ще ги намалят, но пък

  30% ръст планират да ги увеличат

  Липсата на квалифицирани кадри и през 2017 година се очаква да е сред най-големите пречки за работодателите. Условията на икономическата политика през 2017 г. също са сред очакваните водещи рискове, посочени от 36% от анкетираните.

  Според председателя на БТПП Цветан Симеонов, за да се реши проблемът с дефицита на квалифицираните кадри у нас трябва да се даде възможност за внос на работна сила от трети страни. „На първо място от Молдова, Украйна, Македония и Сърбия”, уточни той. По думите няма да е далеч времето, когато у нас ще идват да работят граждани от много високоразвити страни в света. Симеонов добави, че родната промишленост вече не може да разчита на конкурентно предимство, породено от ниски цени на енергията.


  Линк

 • Актуално.ком: Българският бизнес не е настроен да наема служители догодина


  И заради очакваната политическа нестабилност, повечето работодатели в България няма да наемат нови служители догодина. Това сочи проучването на бизнес климата "„Европейски икономически преглед 2017”, представено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). България е на девето място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнес климата през 2017 година сред страните от Европа. За лекия спад на бизнес доверието през 2016 година са отчетени важни фактори като Brexit, но не е отчетено това, което се случи у нас и в Италия - смяна на правителството. Ирландия, Португалия се очертават като оптимистите в Европа. Най-много песимисти има в Гърция, Унгария, Латвия. Какво точно очаква бизнесът в България от 2017 година - научете в Expert.bg 


  Линк

 • Инвестор.БГ: БТПП очаква 3% икономически ръст през 2017 г. независимо от политическата ситуация


  Умерено оптимистични са очакванията на бизнеса в България за 2017 година. Независимо от политическата обстановка прогнозите за икономическия растеж са за около 3%. Фирмите са най-негативно настроени към наемането на нови хора, тъй като базата от тази година е висока.

  Това са основните изводи от проучването за бизнес климата „Европейски икономически преглед 2017”. Изследването се провежда от 24 години от Европалати, като за България това е 18-то поредно проучване, което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извършва сред своите членове. Проучването на БТПП в България е направено на база 489 фирми, като 81% от тях търгуват в чужбина.

  По отношение на новите инвестиции фирмите не очакват промяна, разчитат обаче на леко раздвижване на вътрешния пазар, който ще бъде стимулиран от ниските лихви по депозитите. Външните пазари остават основен двигател за бизнеса.

  Като цяло българският бизнес е по-реалистичен в очакванията си, оптимистичните прогнози отстъпват на заден план, особено по определени показатели, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов.

  Спадът на бизнес доверието в Европа се отразява и у нас, каза Симеонов, но отчете, че едва 5% от фирмите в Европа очакват влошаване на бизнес климата. При всяка една политическа конфигурация у нас не се очаква сериозно влошаване на този показател, каза той. И допълни, че разчита това да насърчи и инвеститорите към страната. По отношение на бизнес доверието най-големи оптимисти в Европа са Португалия, Сърбия и Ирландия, а песимисти са Гърция, Унгария и Латвия, сочи проучването. България е на девето място по очаквани позитивни перспективи за бизнес климата догодина в Европа.

  Що се отнася до приходите от продажби в България, фирмите са оптимистично настроени. Страната ни се нарежда на 14-то място сред европейските държави по оптимистични очаквания за приходите от местния пазар. Единствено Унгария е с негативни прогнози по този показател. Като цяло изследването показва 8% ръст на положителните очаквания за повишаването на оборотите.

  Износът остава двигател за растежа на българския бизнес. Секторът с най-добри перспективи е производството на автомобилни части у нас. Фирмите в България ще продължават да разчитат на експорта като източник на растеж, категоричен е Цветан Симеонов.

  Скромни в оптимистичните очаквания за инвестициите са българските предприемачи, посочи още председателят на БТПП. В Европа песимисти по този показател са Унгария и Австрия, а с добри прогнози са Румъния, Малта и Сърбия.

  Заетостта е показателят, по който българските мениджъри са най-песимистични. Увеличава се делът на фирмите, които ще съкращават работни места. Донякъде това се дължи на високата база от тази година, която донесе ръст на заетостта, а от друга страна, фирмите все повече се отварят към въвеждане на иновации и автоматизация на производството, което изисква по-малко работна ръка.

  Симеонов подчерта, че липсата на квалифицирани работници остава основна заплаха за българските фирми и затова търсенето на работна ръка ще остане активно.

  България е на 17-то място в проучването по очакване за ръст на заетостта. Оптимизъм в това отношение изразяват Румъния, Черна гора, Португалия. С по-негативни очаквания от България са Гърция, Италия, Унгария.

  Липсата на квалифицирана работна ръка е основната заплаха за българския бизнес и през следващата година, каза Симеонов.

  На следващо място от фирмите посочват условията за икономическа политика, цените на енергията и суровините, разходите за труд. Проучването показва обаче, че икономическите политики са на първо място в отговорите на фирмите в Европа като затруднение за правене на бизнес, а вътрешното търсене и липсата на подходяща работна ръка е проблем и там. Цветан Симеонов обаче отчете, че Brexit нито в България, нито в Европа не се смята за заплаха за бизнеса.


  Линк

 • БТА: Членове на БТПП са умерено позитивни за развитието на икономиката през 2017 г.


  София, 16 декември /Екатерина Тотева, БТА/

               Умерено позитивни очаквания за развитието на икономиката за 2017 година, близък икономически растеж до нивата на 2016 година, но и известна доза предпазливост - така може да се обобщи перспективата за следващата година според членовете на Българската търговско-промишлена палата. Данните са от проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати за бизнес климата в Европа от септември сред близо 50 000 фирми от 25 държави, представено днес пред журналисти.  В България БТПП организира анкетирането на 489 фирми, повечето от които осъществяват продажби и в чужбина (81 на сто).

             По-добър бизнес климат за 2017 година очакват 38 на сто от анкетираните фирми, показват основни акценти от проучването за България. Резултатите за 2016 година показват, че за 37 на сто условията на бизнес климата са били по-благоприятни в сравнение с 2015 година; България се намира на 6-то място сред страните от ЕС по отношение на оптимистични очаквания за бизнес климата (т.е. може да очакваме да сме 6-ти по икономически ръст) през 2017 година и на 9-то място сред общо включените в проучването 25 европейски държави.

                Възможно е леко оживление на вътрешния пазар, като в проучването се вижда ръст на позитивните очаквания за приходите през 2017 г. спрямо предходни години. Въпреки това продължава да бъде по-голям делът на фирмите, разчитащи ще постигнат по-високи продажби навън (43 на сто), в сравнение с тези които очакват ръст на оборотите на българския пазар (36 на сто).

               Преобладаващата част от работодателите (65 на сто) смятат, че ще запазят числеността на служителите си. През 2016 година близо една трета от фирмите са увеличили работните места, докато за 2017 година по-малко от една четвърт от анкетираните прогнозират, че ще наемат допълнително персонал.

              По отношение на инвестициите - по-скоро не се очаква сериозно раздвижване - 58 на сто смятат, че ще запазят нивото им през 2017 г., спад в инвестициите очакват 12 на сто, а ръст 30 на сто.

              Липсата на квалифицирани кадри и през 2017 година се очаква да е сред най-големите пречки за работодателите. Условията на икономическата политика през 2017 година също са сред очакваните водещи затруднения, посочени от 36 на сто от анкетираните. Покачването на цените на електроенергията за индустрията (в края на 2015 г. с поскъпването на такса задължение към обществото) предопределя, че и през следващата година цената на електричеството ще бъде едно от водещите затруднения за бизнеса.


 • Сега: Само 5% от фирмите са песимисти за 2017 година


  Изненадващ оптимизъм демонстрират българските фирми на фона на политическата нестабилност в края на годината. Само 5% от тях прогнозират влошаване на бизнес климата през 2017 г. Каквато и да бъде политическата конфигурация, не се очаква влошаване на прогнозите. Надявам се това да насърчи инвестициите, съобщи вчера председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той представи годишното проучване на Европалати за очакванията на бизнеса за 2017 г., в което България е представена за 18-и път.

  Страната ни се намира на 6-о място сред представените в проучването 25 европейски страни по отношение на оптимистични очаквания за бизнес климата през 2017 г. С най-добри очаквания са фирмите в Ирландия, Португалия и Сърбия, а най-черногледи са колегите им в Гърция, Унгария и Латвия.

  Мениджърите прогнозират и ръст на приходите от продажби. Нещо повече - очакванията им са с около 10% по-високи, отколкото тези за отиващата си 2016 г. Докато по това време миналата година 27.4% от тях са прогнозирали ръст в приходите си, то сега тези, които очакват по-големи постъпления през 2017 г., вече са 35.8 на сто. "България е на 14-а позиция по оптимизъм за приходите от местния пазар през 2017 г., а единствената държава с преобладаващи негативни очаквания е Унгария", обясни Симеонов.

  В същото време най-малък дял на положителни очаквания има при заетостта и инвестициите. Повечето от работодателите (65%) смятат, че ще запазят числеността на служителите си. През 2016 г. близо 1/3 от фирмите са увеличили работните места, докато за 2017 година по-малко от 1/4 от анкетираните прогнозират, че ще наемат допълнително персонал, показва анкетата. Но около 12.4% от фирмите смятат, че може да се стигне и до съкращения.

  Интересното е, че това не е резултат от свиването на дейността и не се дължи на финансови проблеми. "Проблемът с липсата на квалифициран персонал е огромен, но причината за евентуалните съкращения е друга. Най-често става дума за инвестиции в умни машини, автоматизация на производствата, което логично се отразява и на нуждата да се наемат хора", обясни шефът на БТПП.  СПАД

  Повече инвестиции планират през 2017 г. една трета от запитаните фирми. В същото време около 60% от тях са на мнение, че обемът на производството им ще се запази и няма да има сериозно раздвижване. Други 12% смятат, че нивото на вложенията им ще спадне. С най-добри перспективи за развитие през идната година е производството на автомобилни части, което Симеонов определи като "истински бум". В този сектор предстои да се наемат "все нови и нови хора". 2017-а ще бъде и годината на хранително-вкусовата промишленост, изтъкват експертите.

  Снимка: Архив на "Сега"
  Глад за работници в заводите за производство на авточасти очакват от БТПП през 2017 г.

   


  Линк

 • Труд: Бизнесът ще съкращава работници


  Увеличава се делът на фирмите, които ще съкращават работни места през следващата година, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата сред нейните членове.

  Бизнесът очаква ръст на икономиката от 3% догодина независимо от политическата обстановка.

  Като цяло фирмите са по-реалистични в очакванията си, оптимистичните прогнози отстъпват, коментира председателят на палатата Цветан Симеонов.


  Линк

 • Стандарт: През 2017 г. БТПП очаква: Бум при заводите за части за коли


  Леко раздвижване на вътрешния пазар през 2017 г., очакват членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов при представяне на проучване за бизнес климата "Европейски икономически преглед 2017". Една от причините за това раздвижване е спадът на лихвите по банковите депозити, обясни той.


  Но все пак износът ще си остане основен двигател за фирмите и шансът за големи печалби ще бъде от продажби в чужбина. Според проучването, Португалия и Словения са сред страните, които също отчитат високи резултати по отношение на очакванията за износ. Цветан Симеонов подчерта, че един от секторите с най-добра перспектива у нас е производството на автомобилни части. Там се разкриват нови работни места и тези фирми показват амбициозни намерения и за следващата година.


  Икономическият растеж за 2017 г. ще бъде около 3%, т.е. близък до този за 2016 г., смята бизнесът. Като цяло експертите от БТПП имат умерено позитивни очаквания за развитието на икономиката за следващата година.
  По-негативни са прогнозите по отношение на заетостта. Увеличават се компаниите, които няма да променят броя на заетите, но има увеличение и при тези, които ще съкращават работници. В същото време 38% от работодателите у нас посочват като основно затруднение липсата на квалифицирана работна ръка.


  Цветан Симеонов уточни, че въпреки нестабилната политическа ситуация в момента, каквато и конфигурация на следващо правителство да има, това няма да повлияе на положителните очаквания и прогнози. Европейският икономически преглед за 2017 г. е обхванал 25 държави в Европа и 50 000 фирми. У нас изследването е проведено чрез стандартизиран въпросник сред 489 компании.

   

   


  Линк

Назад