Назад

Европейска идея за налагане на данък "Роботи"


 • Европейска идея за налагане на данък "Роботи"


  Готов ли е българският бизнес да плаща данък "Роботи"?

  Идеята на група евродепутати циркулира от няколко месеца. Само след двайсетина дни ще бъде подложена и на гласуване в Европарламента. 

  Мотивът е, че замяната на работници с интелигентни машини би увеличила печалбите за сметка на висока безработица. Затова се предлага компаниите да декларират какви са финансовите им ползи от внедряването на роботи и да плащат съответен данък, а назначилите роботи да правят отчисления в системата за социално осигуряване, защото се предвижда човекоподобните машини да бъдат третирани като "електронни лица". 

  Българският бизнес приема идеята с насмешка. 

  Венцислав Славков счита, че подобни теми могат да бъдат обсъждани след 20-30 години. 

  Дотогава Европа не трябва да поставя пречки пред развитието на висококвалифицирания труд,  става ясно от думите на Божидар Данев. За да няма негативни последици за европейските граждани.

  И Цветан Симеонов, председател на БТПП, сравнява идеята със станалото популярно във Франция и Великобритания движение от 19-ти век срещу машините. Цветан Симеонов е сигурен, че данъкът върху роботите би попречил за развитие на икономиката на знанието. И би довел до много сътресения от типа на Бризит.

  Още европейски новини: 

  www.euranetplus-inside.eu


  Линк

Назад