Назад

БТПП: Искаме стабилност на управлението


 • БТПП против отмяната на плоския данък

  БТПП участва в заседание на Комисията по бюджет и финанси, в рамките на което се разгледаха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази категоричното несъгласие от страна на бизнеса относно опита между първо и второ четене на законопроекта да се приеме въвеждане на прогресивно подоходно облагане, тоест изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Основен аргумент за отхвърляне на цитираното предложение е липсата на разглеждане на предложената промяна на първо четене в комисия и в пленарна зала. „На първо четене нито в комисия, нито в пленарна зала е разглеждано това предложение за промяна на Закона за данъците върху доходите на физически лица. На следващо място няма оценка на въздействието, тоест планираните увеличени приходи в бюджета изобщо не е ясно в какъв размер ще са“, категоричен е Васил Тодоров. Беше посочено, че предложението е внесено на 14.11.2016 г. и няма възможност практически за провеждането на дебат. Освен това предложението не касае усъвършенстване на данъчното законодателство, а явно цели промяна на самата данъчна система - от плосък данък към прогресивен. Подобно нещо изисква значителен и продължителен обществен дебат. Друг аргумент в сегашната политическа обстановка е, че при подадената оставка на правителството и вероятност парламентът да работи още 2-3 месеца, то последният няма легитимация да приема значителни изменения на данъчните закони. „Който и...

  Линк

 • БТПП: Искаме стабилност на управлението


  Специален призив за стабилност в управлението и приемственост при предаването на властта отправи в четвъртък Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Тя приветства готовността на президента Росен Плевнелиев да осигури гладко предаване на властта на Румен Радев.

  "Приветстваме и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на Президента, което би трябвало да даде пълна яснота за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори", посочва председателят на палатата Цветан Симеонов.

  Палата се надява, че ще се сформира "компетентно и дейно" служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори.

  "Разчитаме, че работата на Народното събрание, особено в частта за приемането на бюджета няма да се отклони от приетата вече рамка. Не желаем да бъдат допуснати отклонения, които ще попречат на тези, които са спечелили доверието на избирателите да го реформират (бюджета) в съответствие с приоритетите, заради които са получили подкрепата на избирателите", посочват от БТПП.

  Палатата се надява да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението и в икономиката на страната.


  Линк

Назад