Назад

300 лв. пенсия и отмяна на десятъка струват 3 млрд.


 • БТПП против отмяната на плоския данък


  БТПП участва в заседание на Комисията по бюджет и финанси, в рамките на което се разгледаха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

  Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази категоричното несъгласие от страна на бизнеса относно опита между първо и второ четене на законопроекта да се приеме въвеждане на прогресивно подоходно облагане, тоест изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

  Основен аргумент за отхвърляне на цитираното предложение е липсата на разглеждане на предложената промяна на първо четене в комисия и в пленарна зала. „На първо четене нито в комисия, нито в пленарна зала е разглеждано това предложение за промяна на Закона за данъците върху доходите на физически лица. На следващо място няма оценка на въздействието, тоест планираните увеличени приходи в бюджета изобщо не е ясно в какъв размер ще са“, категоричен е Васил Тодоров. Беше посочено, че предложението е внесено на 14.11.2016 г. и няма възможност практически за провеждането на дебат. Освен това предложението не касае усъвършенстване на данъчното законодателство, а явно цели промяна на самата данъчна система - от плосък данък към прогресивен. Подобно нещо изисква значителен и продължителен обществен дебат.

  Друг аргумент в сегашната политическа обстановка е, че при подадената оставка на правителството и вероятност парламентът да работи още 2-3 месеца, то последният няма легитимация да приема значителни изменения на данъчните закони.

  „Който иска да промени данъчната система, да го опише в една политическа платформа, да се яви с нея на предстоящите предсрочни парламентарни избори, и когато ги спечели - да сформира правителство и представи своите предложения в новия парламент за обсъждане“, заключи Васил Тодоров.

   


  Линк

 • БТПП участва в заседание на Комисията по бюджет и финанси

  БТПП участва в заседание на Комисията по бюджет и финанси

  БТПП изрази категорично несъгласие с предложението на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане. БТПП участва в заседание на Комисията по бюджет и финанси, в рамките на което се разгледаха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази категоричното несъгласие от страна на бизнеса относно опита между първо и второ четене на законопроекта да се приеме въвеждане на прогресивно подоходно облагане, тоест изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Основен аргумент за отхвърляне на цитираното предложение е липсата на разглеждане на предложената промяна на първо четене в комисия и в пленарна зала. „На първо четене нито в комисия, нито в пленарна зала е разглеждано това предложение за промяна на Закона за данъците върху доходите на физически лица. На следващо място няма оценка на въздействието, тоест планираните увеличени приходи в бюджета изобщо не е ясно в какъв размер ще са“, категоричен е Васил Тодоров. Беше посочено, че предложението е внесено на 14.11.2016 г. и няма възможност практически за провеждането на дебат. Освен това предложението не касае усъвършенстване на данъчното законодателство, а явно цели промяна на самата данъчна система - от плосък данък към прогресивен. Подобно нещо изисква значителен и продължителен обществен дебат.

   


  Линк

 • 300 лв. пенсия и отмяна на десятъка струват 3 млрд.


  Близо 3 млрд. ще струват на бюджета изпълнението на ултиматумите, поставени от БСП и патриотите. Условието на социалистите да подкрепят разчетите в хазната за 2017 г.  е отмяна на плоския данък, а на националистите - 300 лв. минимална пенсия. Това обясни финансовият министър в оставка Владислав Горанов след последното заседание на правителството вчера.

  1,5 млрд. лв. годишно ще струва вдигането на минималната пенсия от 157.44 лв. на 300 лв. В тези разходи не влизат пропорционалното увеличение на останалите пенсии, обясни Горанов. В момента средната пенсия за страната е около тази сума. За 2017 г. е предвидено да е 341 лв.

  1,236 млрд. лв. пък ще са загубите, ако бъде отменен плоският данък и се върнем към скала на прогресивно облагане, както иска БСП, каза още Горанов.

  Популизмът вече взема страховит връх, ще счупите държавата, каза и премиерът в оставка Бойко Борисов пред депутатите. Той опроверга думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който преди ден заяви, че ГЕРБ не са обсъдили бюджета с тях, за да искат подкрепата им. "Водили сме разговори с патриотите, те категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета. В един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство", каза още лидерът на ГЕРБ.

  Няма развита европейска държава, която да прилага плоския данък, мотивираха предложението си в бюджетната комисия социалистите Румен Гечев и Георги Търновалийски. Според Гечев  прогресивно облагане ще донесе по-големи приходи в бюджета. Социалистите предлагат минималната работна заплата, която сега е 420 лв., а от 1 януари трябва да стане 460 лв., да не се облага. Доходите до 1000 лв. да са с 10% налог, от 1000 до 2000 - с 15%, а между 2000 и 5000 лв. - с 20 на сто. БСП иска още заплатите над 5000 лв. да се с 25% данък, а над 10 000 - с 27 на сто. Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) каза, че е твърдо против отпадането на плоския данък и това не би било добре за бизнеса.

  След бурни дебати бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението на ДПС.

  Последната дума обаче е на депутатите в пленарна зала. Очаква се бюджетът да влезе на първо четене до края на седмицата.


  Линк

Назад