Назад

Работодателите се разтревожиха от сигналите на политическите партии


 • Работодателите призовават политическите сили да не изпадат в популизъм


  Национално представителните организации на работодателите декларират, че искат стабилност и призовават политическите сили да не изпадат в популизъм. Президентските избори не са избори за Народно събрание, се напомня в обръщението им до политическите сили, държавните институции и гражданите, получено в БТА.

  Работодателите изразяват надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

  Проведените избори за президент на България доведоха до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори, пише още в обръщението. Работодателските организации приветстват намеренията на президента Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент Румен Радев.

  "Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход", пише в обръщението на бизнеса.

  Деловите среди приветстват и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на президента, което би трябвало да даде пълна яснота за техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

  Бизнесът настоява администрацията да продължи да работи.

  Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем, настояват в обръщението си деловите среди.


  Линк

 • Бюджетът става жертва на предизборни сметки


  Бурно дебатираният през последните няколко дни проект на бюджет за следващата година най-вероятно няма да мине на първо четене в пленарната зала. Засега заявки, че няма да го подкрепят, са дали БСП, ДПС, АБВ, ултиматум поставиха и патриотите. Предвид увеличаващите се популистки искания за повече разходи и отмяна на плоския данък обаче отхвърлянето на проекта изглежда по-добрият вариант. При подобно развитие държавата ще работи по фискалната рамка от предходната година, като разходите трябва да са не по-големи от размера им за същия период на предходната година. Така се гарантира, че служебния кабинет няма да прави дефицити и да вкара държавата в бюджетна криза.

  Искания от всички страни

  Различните политически сили поставиха различни ултиматуми, за да подкрепят бюджет 2017 г. Патриотичният фронт търси подкрепа за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. (при 160 лв. в момента), от АБВ започнаха да говорят за безплатни детски градини, от едното крило в БСП - за диференциран ДДС за детските храни и стоки и за отмяна на плоското подоходно облагане. Загубите за бюджета само от искането на левицата за въвеждане на диференциран данък общ доход и на патриотите за двоен ръст на пенсиите са в размер на 2.7 млрд. лв., стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов.

  "Имам последна молба към вас. Бюджетът на една държава отразява приоритетите на правителството. Популизмът взима страховит връх. Ако много от предложенията, които чух в комисиите, станат факт в този бюджет, искам много ясно да стане, че бюджетът ще губи по 3 млрд. и ще счупите държавата накрая", заяви премиерът Бойко Борисов при гласуването на оставката на правителството му в парламента.

  След като стана ясно, че идеята за отмяна на плоския данък на БСП няма да срещне подкрепа, председателят на БСП Корнелия Нинова заяви: "Утре ще изтеглим нашите предложения по бюджета за 2017 г. и ще ги реализираме, когато спечелим парламентарни избори и управляваме държавата. Тогава ще си провеждаме тези политики".

  Бизнесът призова политиците за стабилност 

  Най-големите работодателски организации призоваха политическите сили да не изпадат в популизъм и заявиха, че за бизнеса и държавата най-важна е стабилността. "Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация. Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем", се посочва в общо съобщение на КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.


  Линк

 • Работодателите искат партиите да не изпадат в популизъм за бюджета


  Осигурете приемственост в работата на изпълнителната власт, зоват КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП

  "Искаме стабилност, политическите сили да не изпадат в популизъм". С този призив към партиите и държавните институции излязоха вчера трите национално представителни организации на работодателите у нас - КРИБ, АИКБ и БСК. В обръщение, адресирано и до гражданите, те изразяват "надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президенти, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация".

  Проведените избори за президент на Република България доведоха до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори.

  Национално представителните работодателски организации приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент - г-н Румен Радев, констатират най-големите работодатели. И заявяват: "Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход".

  КРИБ, АИКБ и БСК приветстват своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на президента, което би трябвало да даде пълна яснота за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

  "Президентските избори не са избори за Народно събрание. Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация", заявяват работодателите. Бизнесът настоява да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем.

  За приемственост във властта, стабилност в управлението, а от там и в икономиката на страната, призова вчера в декларация и БТПП. "Разчитаме, че работата на Народното събрание, особено в частта за приемането на бюджета няма да се отклони от приетата вече рамка. Не желаем да бъдат допуснати отклонения, които ще попречат на тези, които са спечелили доверието на избирателите да го реформират (бюджета) в съответствие с приоритетите, заради които са получили подкрепата на избирателите", обяви БТПП.


  Линк

 • Работодателите се разтревожиха от сигналите на политическите партии


  Национално представителните работодателски организации излязоха с отворено писмо до всички държавни институции във връзка със създалата се политически ситуация след проведените избори за президент и подадената оставка на правителството.

  Работодатилите приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент - г-н Румен Радев и призовават политическите сили да направят същото.

  Според АИКБ, БСК и КРИБ президентът своевременно е сезирал Конституционния съд за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат и предсрочни парламентарни избори.

  Изразяваме надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

  "Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм", посочват работодателите и изискват администрацията да продължи да работи, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация.

  От БТПП също излязоха с отворено писмо до институциите и политическите партии в България.

  В него се изказват същите тези и надежди както на организациите АИКБ, БСК и КРИБ.

  От БТПП изразяват надежда, че ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България да защити репутацията си на устойчива демокрация.

  "Разчитаме, че работата на Народното събрание, особено в частта за приемането на бюджета няма да се отклони от приетата вече рамка. Не желаем да бъдат допуснати отклонения, които ще попречат на тези, които са спечелили доверието на избирателите да го реформират (бюджета) в съответствие с приоритетите, заради които са получили подкрепата на избирателите", посочват от БТТП.

   


  Линк

Назад