Назад

Конституционните неясноти дават възможност за маневри по Бюджет 2017


 • Конституционните неясноти дават възможност за маневри по Бюджет 2017


  Възможни са много маневри за бюджета за 2017 г., тъй като са налице доста конституционни неясноти. Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria в отговор на въпрос за бъдещето на внесения в парламента проектобюджет от кабинета на Борисов при очакваната оставка на правителството. По думите му българските политици максимално ще се възползват от тези неясноти, които са породени от конституционната криза.

  Синдикалистът допуска, че можем да влезем в следващата година и без бюджет, а такъв сценарий е притеснителен според него. 

  За председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов сегашният проект за бюджет не е катастрофа. Важно е да се запазят макроикономическите показатели на страната - ниският държавен дълг, ниските данъци, нивото на преразпределителната роля през бюджета. За бизнеса е важно да има доверие в българската икономическа среда, посочи Симеонов и допълни, че най-добрият подход в момента е да се произнесат конституционалисти, за да не се губи време и енергия в излишни ходове, що се отнася до бюджета.

  За Димитър Манолов е повече от ясно, че оставката на кабинета на Бойко Борисов е най-доброто решение за всички на политическата сцена. От друга гледна точка обаче винаги при предсрочни избори нещата не са добри и този акт води до по-тежки или по-леки сътресения. В крайна сметка изходът е добър. "Необходима е нова управленческа енергия", заяви президентът на КТ "Подкрепа".

  С провеждането на външна политика президентът може да допринесе много за бизнеса, за формирането на по-силна и ясна позиция по отношение на икономизирането на българската дипломация, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  "Българските дипломати зад граница трябва да знаят, че свърши времето на чистата дипломация и те трябва да се ангажират с успеха на българския бизнес зад граница", посочи той.

  Президентът трябва да играе ролята на обществен стратег – да посочва дневния ред и начините, по които той да бъде изпълняван, смята Димитър Манолов.

  Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


Назад