Назад

Кои сектори подмина Бюджет 2017


 • Кои сектори подмина Бюджет 2017


  Няма изненади в Бюджет 2017. Около това мнение се обединиха Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Васил Тодоров от БТПП в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

  "Социалните разходи като гарантиран минимален доход и минимално обезщетение за безработица се запазват същите за поредна година, което показва липса на прогрес във философията на бюджета", подчерта Григорова. По думите й някои сектори като БАН, НКЖИ  и Култура имат нужда от допълнително финансиране, което не е предвидено. 

  Тя акцентира, че отсъства оценка на това до колко и как споразумението с Канада  ще се отрази на българския бюджет. "Има доклад на ЕП за подобното споразумение със САЩ, където е упоменато, че малките държави членки като Малта, Литва и България ще изпитат натиск върху социалните си системи в следствие на споразумението", обясни експертът.

  Тодоров открои като положителен факта, че няма да има увеличение на данъците и, че се повишават приходите в резултат на борбата срещу контрабандата

  "По отношение на образованието имаме сериозни забележки. Трябва да се работи за привличане на учители в образованието, запазване на сегашните кадри, улесняване на достъпа до образование.", подчерта той.

  Тодоров изрази надежда, че работодателските организации ще успеят да договорят със синдикатитемеханизъм за определянето на минималната работна заплата, като подчерта, че тя трябва да се съобразява с производителността на труда.

  "Първо минималната работна заплата трябва да се увеличи 2 пъти и оттам нататък можем да сравняваме ръста на двете величини", отговори Григорова. 


  Линк

Назад