Назад

Хр. Дечев: Електроните декларации ще затруднят малките фирми


 • А. Карастоянов: Ако CETA и ТПТИ станат факт, българският износ ще се увеличи


  Ако Европейският съюз подпише  споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ -  CETA и ТПТИ, износът на  България към тези пазари ще се увеличи с 20 – 30%. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Карастоянов от Българо-американския търговско-икономически съвет към БТПП.

  Според него туризмът, винопроизводството, производството на мед и етерични масла, както и софтуерната индустрия са основните сектори, които ще привлекат канадски инвестиции в България. По думите му инвестициите от Европа към Канада са двойно по-малко, отколкото тези от Канада към Европа.

  "Поведението на Валония практически е пукнатина в единството на ЕС. Егоизмът на френскоговорящите от Южна Белгия се показа в момент, когато всички страни от ЕС са готови да подпишат това споразумение", каза Карастоянов по повод позицията на белгийската провинция, заради която подписването на CETA бе блокирано.

  Според него споразумението с Канада е пробен камък за ТПТИ. "Канада не е толкова агресивен търговски партньор. Едно такова споразумение ще ни позволи да видим дали не грешим някъде. Всяка една територия на свободна търговия дава шанс на предприемчивите хора, а ние, българите, сме предприемчиви", каза той.

   


  Линк

 • Хр. Дечев: Електроните декларации ще затруднят малките фирми


  От 2017 година фирмите ще трябва да подават декларациите си по електронен път. Промяната все още не е гласувана, но се очаква тя да влезе в сила още от следващата кампания на НАП. И докато данъчните смятат, че по този начин се облекчава работата на фирмите, то бизнесът е на мнение, че собствениците на малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица и др. ще бъдат затруднени. По темата Татяна Димитрова потърси за коментар председателят на УС на Търговско-промишлената палата в Шумен Христо Дечев.

   


  Линк

Назад