Назад

БТПП - европейски форум - стандарт


  • БТПП - европейски форум - стандарт


    София, 18 октомври /Десислава Пеева, БТА/

    Европейски GS1 регионален форум 2016 за първи път се организира в София. Това съобщи Българската търговско-промишлена палата. Форумът ще продължи до 21 октомври, в хотел "Балкан" и в него участват представители на 47 национални организации GS1 от Европа и Азия.

    Организацията GS1 има един фундаментален стандарт, включващ уникална идентификация и маркиране с баркод на стоки и услуги, върху който са изградени множество от стандарти, имащи за цел да обслужат нуждите на различните сектори на индустрията за постигане на по-голяма ефективност, намаляване на разходите и по-добро управление на процесите.

    Проектът "Imagine", който е бил представен днес на форума, има за цел да се внедрят стандартите в болниците в световен мащаб. По думите на Улрике Крейза, директор на направление "Здравеопазване" в Глобалния офис на GS1, маркирането със стандартен баркод на лекарства, медицински инструменти, медицински изделия и др., трябва да навлезе в болниците, така както всеки продукт, продаван в търговските вериги е маркиран с баркод. Той е посочил изводи от доклад, според които използването на единен световен стандарт в здравеопазването би имало значителни ползи за безопасността на пациентите и намаляването на разходите по веригата за снабдяване. Основни предизвикателства пред болниците са липсата на проследимост на медицинските продукти и високите разходи поради не добро управление на наличностите и сроковете на годност. 


Назад