Назад

Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса


 • 46 на сто от фирмите ни са притискани за подкуп


  46 на сто от фирмите у нас са били подложени на натиск за подкуп от държавната структура, 48 не съобщават за такъв натиск, а 6% отказват да отговорят. Това са резултатите от проведено анкетно електронно допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 78% от анкетираните смятат, че корупцията в публичните институции е най-сериозната пречка за бизнеса у нас, 20% отговарят, че рушветчийството не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите. 96 на сто определят корупцията в държавната и общинска администрация като най-голяма. Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%.

  В неправителствения сектор е 4 на сто. Обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо. Политическите назначения в администрацията, непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните. Резултатите от допитването показват три водещи начина за ограничаване на корупционните практики - въвеждане на електронно правителство, реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост и по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията. Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие срещу корупцията. В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това. Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива.
   


  Линк

 • Бизнесът: Държавните и общински администрации – най-корумпирани


  Проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че корупцията е най- голяма в държавната и в общинските администрации.

  Почти всички фирми, които са участвали в допитването - 96 на сто, твърдят, че именно в публичните институции са се сблъскали най-сериозно и най-често с този проблем. Само 4 от 100 компании твърдят, че даването и искането на подкупи е най-голямо в неправителствения сектор.

  И още данни -  всеки втори бизнесмен заявява, че му е оказван натиск. За 78% от запитаните именно корупцията е най-сериозната пречка пред бизнеса и инвестициите у нас. 20 на сто не смятат, че даването на пари под масата е голям проблем за бизнеса, а само 2% мислят, че нивото на корупцията в България е ниско.

   

   


  Линк

 • Корупцията в публичните институции била сред най-сериозните пречки пред бизнеса

  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено в студиото на "Тази сутрин" от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. "Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже "да" или "не" без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. "Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията."

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция. 


  Линк

 • Корупцията остава най-сериозната пречка пред бизнеса


  Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на 78% от анкетираните в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено в периода 20 - 27 септември тази година сред членовете на палата, които наброяват 53 хиляди фирми и сдружения. Организацията не уточнява обаче колко от тях са се включили в допитването. Според 20% от анкетираните корупцията не е проблем за бизнеса, а 2% дори смятат, че корупцията е ниска и не затруднява фирмите. Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години 48% отговарят отрицателно, 46% посочват, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

  Къде са най-корумпирани

  Според 96% от фирмите най-много корупция у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че корупцията е най-голяма в неправителствения сектор. Обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че нивото на корупция е най-високо. Според анкетираните непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, показва още проучването.

  Какви мерки са възможни

  Резултатите от допитването показват кои са основните начини за ограничаване на корупционните практики. Според фирмите това са въвеждане на електронно правителство, което да осигури прозрачност на работата на администрацията, реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост, по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Други начини да се ограничи корупцията са въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби. Анкетиращите препоръчват също проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията. В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Според мениджърите на фирмите справянето с корупцията ще бъде много трудно, защото са необходими дълбоки промени на всички нива. "Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени", коментират от организацията.

  Онлайн сигнали

  На сайта на БТПП вече работи и нов онлайн раздел, чрез който могат да се подават сигнали за корупция. Той е създаден, тъй като 90% от анкетираните фирми са заявили желанието си организацията да предлага възможност за сигнали за корупционни практики. Те могат да се подават от търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел. От БТПП поемат ангажимент да ги предоставят на съответните компетентни органи и да проследят легитимността на подателя. От търговската палата се ангажират да не дават информация за подателя на сигналите, но ако те са анонимни, ще се разглеждат на последно място.

   


  Линк

 • БТПП активира раздел към сайта си: Сигнали за корупция - твоят сигнал има значение


  Сигнали за корупция

  Палатата проведе допитване по електронен път, в периода 20-27 септември 2016, за да проучи мнението на своите членовете за корупцията. 90% от анкетираните изявиха желанието си БТПП да предлага възможност за сигнали за корупционни практики.

  Сигнали могат да подават Търговски дружества (ТД) или Юридически лица (ЮЛ) с нестопанска цел ТУК...

  Резултатите от анкетно проучване на БТПП: "Корупцията-пречка пред бизнеса" можете да прочетете на http://www.bcci.bg/news/10755


  Линк

 • Корупцията в България достигна връхна точка! 80% от фирмите признаха, че са били подкупвани!


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от чиновници, разкрива проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

  Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов. 

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Според БТПП, решението е въвеждане на електронно управление, което ще ограничи преките контакти и искането на рушвети. 

  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. 
   

  По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. 

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Експерт: Корупцията е на нива, непоносими за бизнеса


  "Беше обявено като очакване да поднесем потресаващи данни за корупцията. Тя продължава да битува в българската среда и икономика, което за нас е неприемливо. Има корпуция и за съжаление все още нивата са на равнище, които не са поносими за бизнеса." Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  "Това е просто непоносимо. Проучването е направено между фирми, които ще станат обект проучване и догодина, за да може да имаме сравнимост. На най-високо равнище рушветите не са ежедневна практика. На второ и трето равнище се движат тези предложения.", обясни още експертът. "Цифрите са тревожни. Само два процента не са били обект на корупционни практики. Никой не може да оцени сумите, които се дават рушвети, защото и двете страни са заинтересовани да се запази пълна секретност", поясни Цветан Симеонов. По думите му цифрите  показват, че корупцията е в най-големи мащаби в областта на обществените поръчки, съдебната система и сферата на образованието. Държавната администрация и общинската администрация се състезават къде има по-голяма корупция. Това са зашеметяващи цифри за страна-членка на Европейския съюз.
   


  Линк

 • БЪЛГАРИЯ В ЖЕЛЯЗНАТА ХВАТКА НА КОРУПЦИЯТА! ДАННИТЕ СА УМОПОМРАЧИТЕЛНИ! СНИМКИ


  "Беше обявено като очакване да поднесем потресаващи данни за корупцията. Тя продължава да битува в българската среда и икономика, което за нас е неприемливо.

  Има корупция и за съжаление все още нивата са на равнище, които не са поносими за бизнеса."

  Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов."Това е просто непоносимо. Проучването е направено между фирми, които ще станат обект проучване и догодина, за да може да имаме сравнимост.

  На най-високо равнище рушветите не са ежедневна практика. На второ и трето равнище се движат тези предложения.", обясни още експертът.

  "Цифрите са тревожни. Само два процента не са били обект на корупционни практики. Никой не може да оцени сумите, които се дават рушвети, защото и двете страни са заинтересовани да се запази пълна секретност", поясни Цветан Симеонов.

   "Държавната администрация и общинската администрация се състезават къде има по-голяма корупция. Това са зашеметяващи цифри за страна-членка на Европейския съюз", заяви председателят на БТПП.


  Линк

 • Цветан Симеонов: Само 2% не са били обект на корупционни практики


  Беше обявено като очакване да поднесем потресаващи данни за корупцията. Тя продължава да битува в българската среда и икономика, което за нас е неприемливо. Има корупция и за съжаление все още нивата са на равнище, които не са поносими за бизнеса.“ Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.“Това е просто непоносимо. Проучването е направено между фирми, които ще станат обект проучване и догодина, за да може да имаме сравнимост.

  На най-високо равнище рушветите не са ежедневна практика. На второ и трето равнище се движат тези предложения.“, обясни още експертът.

  „Цифрите са тревожни. Само два процента не са били обект на корупционни практики. Никой не може да оцени сумите, които се дават рушвети, защото и двете страни са заинтересовани да се запази пълна секретност“, поясни Цветан Симеонов.

   „Държавната администрация и общинската администрация се състезават къде има по-голяма корупция. Това са зашеметяващи цифри за страна-членка на Европейския съюз“, заяви председателят на БТПП.


  Линк

 • Корупцията в държавните институции - най-големият проблем пред бизнеса у нас


  Корупцията в рамките на държавните институции е най-големият проблем пред бизнеса и инвестициите у нас, заключва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Проучването е проведено по електронен път в края на септември.

  46% от фирмите у нас са признали, че им е бил оказван корупционен натиск. В същото време 80% от анкетираните казват, че корупцията се явява пречка за тях, а за всяка пета фирма корупционните практики не представляват проблем. Според 96% от фирмите най-много корупция има у нас в държавната и в общинската администрация. Едва 4 на сто посочват, че най-голяма е корупцията в неправителствения сектор.

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи председателят на БТПП Цветан  Симеонов, цитиран от Investor.bg.

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, добави той.

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали данните са верни.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Българската търговско-промишлена палата проведе социологическо проучване сред фирмите по темата: "Корупция"


  Проучване на Българската търговско-промишлена палата, проведено по електронен път в края на септември поставя корупцията сред публичните институции, като най-сериозният проблем пред бизнеса и инвестициите у нас. Според получените данни, 46% от анкетираните фирми признават за оказван корупционен натиск върху тях. Близо 80 процента твърдят, че корупцията им пречи, а за всяка пета фирма корупционните практики не са проблем. Според 96 процента от фирмите най-много корупция има у нас в държавната и в общинската администрация.

  Едва четири на сто посочват, че най голяма е корупцията в неправителствения сектор. Обществените поръчки, съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на палатата твърдят, че нивото на корупцията е най-високо. Политическите назначения в администрацията и непълнотата на законодателството са двата основни фактора, които провокират развитието на корупционните практики, според анкетираните, които виждат възможностите за ограничаване на корупцията във въвеждането на електронно правителство, реформата в съдебната система и по-добър контрол върху институциите.


  Линк

 • Най- много корупционни практики при обществените поръчки Копирано от: http://www.zarata.org


  Проучване на БТПП показва, че ширещата се корупция в администрацията е основната спирачка за правене на бизнес в България. Това обяви председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ. Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения“, обясни Симеонов. Според него най-често до искания за рушвет се стига най-вече когато законът дава право на чиновник да каже „да” или „не” без ясни правила.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, категоричен е Симеонов.  Секторът на обществените поръчки е с най-голям дял по корупционни практики. Явно има начин да се нагласи предварително победителя, поради лошото законодателство, смята той. 


  Линк

 • Корупцията най-сериозната пречка пред бизнеса


  Публикувано във факти.бг:

  На страницата на БТПП заработи раздела "Сигнали за корупция" - твоят сигнал има значение, тъй като 90% от анкетираните изявиха желанието си БТПП да предлага възможност за сигнали за корупционни практики. 

  Сигнали могат да подават Търговски дружества (ТД) или Юридически лица (ЮЛ) с нестопанска цел.

  БТПП проведе анкетно допитване, за да проучи мнението на своите членовете за един от сериозните икономическите и обществени проблеми у нас – корупцията. Проучването е осъществено по електронен път, в периода 20-27 септември 2016 година. 

  Резултатите от анкетата на БТПП показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

  Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.


  Линк

 • Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса


  /КРОСС/ Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено в в сутрешния блок на бТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията."

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Проучване: Корупция пречи на българския бизнес


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

  Проучването бе представено в частната телевизия бТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена.

  Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения, посочи той.  

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Корупция пречи на българския бизнес


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). То бе представено в частната телевизия БТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието си в проучването с аргумента, че не искат да коментират подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второто и третото ниво са каналът за отправяне на подобен род предложения, посочи Симеонов.

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава възможности на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, смята той.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря моментът това да се направи или да си признаем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително кой са е победителят.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

  Източник : kafene.net


  Линк

 • На 80% от българските компании е искан подкуп от администрацията


  Близо 80% от българските компании посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Това показва проучване, извършено от Българската търговско промишлена палата (БТПП) в периода от 20 – 27 септември, представено в студиото на БиТиВи от председателя й Цветан Симеонов.

  Според получените данни корупцията в държавната администрация се определя на 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. Цифрата е зашеметяваща за страна членка на Европейския съюз, заяви Цветан Симеонов.

  46 на сто от компаниите признават, че са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са, показват още данните. Симеонов уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. Ширещата се корупция в администрацията обаче сериозно ограничава възможностите на българските компании, смятат от БТПП.

  Според палатата самата корупция не е разпространена толкова на най-високите нива на държавната администрация, а най-високото й равнище и ежедневна практика е на второ и трето ниво.

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки – 46%. Следва съдебната система с 21%, здравеопазването – с 17%, а другите сфери събират 16%.

  Анкетираните посочват три основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики: политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка. По думите на Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя при една обществена поръчка. Колкото повече законът дава на чиновника правото да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, обясни Симеонов по отношение на регулаторните режими.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира фактора на субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  Освен въвеждането на електронно правителство, БТПП настоява за провеждане на реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост и по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Също така положително въздействие би имало и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията.

  В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени, обобщи Цветан Симеонов.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Корупцията в България достигна връхна точка! 80% от фирмите признаха, че са били подкупвани!


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от чиновници, разкрива проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

  Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да“ или „не“ без ясни правила има база за корупция“, коментира Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Според БТПП, решението е въвеждане на електронно управление, което ще ограничи преките контакти и искането на рушвети.

  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията“, подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки.

  По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят“. 

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

  bnews.bg

   

  Линк

 • От всяка втора фирма в България искан рушвет


  Близо половината от фирмите са получавали искане за подкуп, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), извършено в края на септември и представено по bTV. 46% от компаниите признават, че са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48% – не са, показват още данните в най-корумпираната по европейските показатели държава на ЕС.

  Близо 80% от българските компании посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Според шефа на БТПП Цветан Симеонов някои фирми са отказали участие в анкетата с аргумента, че не искат да говорят по тези теми.

  Според получените данни корупцията в държавната администрация се определя на 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4%.

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки – 46%, следва съдебната система с 21%, здравеопазването – с 17%, а другите сфери събират 16%.

  Анкетираните посочват три основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики: политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка.

  По думите на Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя при една обществена поръчка.

  Колкото повече законът дава на чиновника правото да каже „да“ или „не“ без ясни правила, има база за корупция, обясни Симеонов по отношение на регулаторните режими.

  Според БТПП решението е въвеждане на е-правителство, за да елиминира фактора на субективния държавен чиновник. Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията, заяви Симеонов.

  Освен въвеждането на електронно правителство, БТПП настоява за провеждане на реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост и по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Също така положително въздействие би имало и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията. В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление.

  На сайта на БТПП вече има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Рушветът – желан от държавните чиновници


  Проучване на БТПП показва, че ширещата се корупция в администрацията е основната спирачка за правене на бизнес в България, заяви председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не била толкова разпространена, както надолу в чиновническата йерархия.

  "Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", обясни Симеонов.

  Според него най-често до искания за рушвет се стига най-вече когато законът дава право на чиновник да каже „да” или „не” без ясни правила.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.

  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, категоричен е Симеонов.

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  В Бургас при много обществени поръчки не се разкри нито една свързана с корупция, което не е реално на фона на данните изнесени от това проучване, което показва добре смазана верига, която свързва държавните чиновници от различни органи и липсата на ефективно правосъдие ...

  Нашите местни чиновници се борят с корупцията с билбордове и заклинания против нея, но гражданите виждат как се строи, кой строи и кой богатее, както и новите лъскави придобивки на властниците.


  Линк

 • От почти половината фирми у нас е искан подкуп


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от държавна структура.
   
  Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

  Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. 

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов. 

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Според БТПП, решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.
  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. 

  По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. 

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

  Линк

 • Корупцията сред публичните институции е най-сериозният проблем пред бизнеса


  46% от фирмите у нас са получавали искане за подкуп от държавна структура

  Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите. Това показва проучване на Българската търговско промишлена палата.

  На въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% от анкетираните отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

  Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо.

  Политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

  Резултатите от допитването показват три водещите начини за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията, са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие срещу корупцията.

  В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени.

   


  Линк

 • Само 2% от фирмите не виждат проблем с корупцията


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от чиновници, разкрива проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

  Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов. 

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Според БТПП, решението е въвеждане на електронно управление, което ще ограничи преките контакти и искането на рушвети. 
  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. 

  По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. 

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • На половината фирми у нас е искан подкуп, сочи проучване на БТПП


  Близо половината от фирмите у нас са ставали жертва на корупцията. Това показва изследване, направено от Българската търговско-промишлена палата.
   
  На въпроса „Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура“, 48% казват „не“, но 46 на сто от запитаните отговарят положително.

  6% от фирмите не са пожелали да отговорят.

  Къде има най-много корупция?

  Според 96% от фирмите най-много корупция у нас има в държавната и общинската администрация. И по-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че се искат най-често подкупу

  Много от родните компании отказали да участват в проучването

  Това съобщи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Всички участници са заявили, че не са подавали сигнал за искания им подкуп, което било знак, че не очакват особени последствия ако сезират органите на реда.

  Никой не е пожелал и да каже какви суми са му искани, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване.

  Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство – 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците – 47%, законодателна дейност – 43% и гражданско общество.


  Линк

 • Подкуп е искан от половината фирми у нас


  В администрацията се шири значителна корупция и това ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено от председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

  Според допитването, 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

   

   


  Линк

 • Проучване: Държавни чиновници масово си искат рушвет


  Ширещата се корупция в администрацията е основната спирачка за правене на бизнес в България. Това показва проучване на БТПП, обяви председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не била толкова разпространена, както надолу в чиновническата йерархия.

  "Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", обясни Симеонов.

  Според него най-често до искания за рушвет се стига най-вече когато законът дава право на чиновник да каже „да” или „не” без ясни правила.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.

  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, категоричен е Симеонов.

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.


  Линк

 • Проучване на БТПП за корупцията


  Резултатите от анкетата на БТПП показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

  На въпрос дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

  Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо.

  Политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

  Резултатите от допитването показват три водещите начини за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията, са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие срещу корупцията.

  В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени.

   


  Линк

 • 46% от фирмите у нас са получавали искане за подкуп от държавна структура


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено пред bTV от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена.

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи Симеонов. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, добави той.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Според председателя на Палатата решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Шокиращо! Чиновниците се надпреварват кой да е по-корумпиран! Най-много рушвети взимат за обществени поръчки и в съдебната власт


  На сайта на Българската търговско-промишлена палата вече има раздел, където всеки може да подаде сигнал за корупция. Това обяви  Цветан Симеонов, председател на Българската търговвско-промишлена палата, който коментира нивата на корупция у нас.

   

  Има корупция, но при проведеното изследване фирмите на много отговори казват, че не искат да отговорят, посочи той. 

   

  Държавната администрация се състезава колко по-голяма корупция да има. Където нещата зависят от нея, там има корупция, посочи още Симеонов. 

   

  За българския бизнес номер едно е електронното правителство. Много години вече много милиони са похарчени, но резултатът е почти нулев. Вече е назрял моментът или да се направи такова правителство или да си кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията, според председателя на БТПП, който се опира на специално проучване. 

   

  Къде корупцията е най-голяма? Проучването сочи, че обществените поръчки водят в класациятас 46%, там корупционните практики са много и това е в резултат на лошото законодателство. На следващо място е съдебната система с 21%- там корупцията върви на доста високо ниво и ние се чудим на решения, които са необясними и за студент трети курс, посочва Цветан Симеонов, председател на БТПП. На трето място, със 17 на сто е здравеопазването, става ясно от данните. 

   

  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Симеонов уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

   

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

   

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

   

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

   

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

   


  Линк

 • Чиновниците се надпреварват кой да е по-корумпиран! Най-много рушвети взимат за обществени поръчки и в съдебната власт


  На сайта на Българската търговско-промишлена палата вече има раздел, където всеки може да подаде сигнал за корупция. Това обяви  Цветан Симеонов, председател на Българската търговвско-промишлена палата, който коментира нивата на корупция у нас, пише Пик. 

  Има корупция, но при проведеното изследване фирмите на много отговори казват, че не искат да отговорят, посочи той. 

  Държавната администрация се състезава колко по-голяма корупция да има. Където нещата зависят от нея, там има корупция, посочи още Симеонов. 

  За българския бизнес номер едно е електронното правителство. Много години вече много милиони са похарчени, но резултатът е почти нулев. Вече е назрял моментът или да се направи такова правителство или да си кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията, според председателя на БТПП, който се опира на специално проучване. 

  Къде корупцията е най-голяма? Проучването сочи, че обществените поръчки водят в класациятас 46%, там корупционните практики са много и това е в резултат на лошото законодателство. На следващо място е съдебната система с 21%- там корупцията върви на доста високо ниво и ние се чудим на решения, които са необясними и за студент трети курс, посочва Цветан Симеонов, председател на БТПП. На трето място, със 17 на сто е здравеопазването, става ясно от данните. 


  Линк

 • 46% от фирмите са получавали искане за подкуп


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от държавна структура.
  Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

  Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. 

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов. 

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Според БТПП, решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.
  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. 

  По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. 

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

  Линк

 • БТПП: Корупцията сред публичните институции е най-сериозният проблем пред бизнеса и инвестициите


  Корупцията сред публичните институции е най-сериозният проблем пред бизнеса и инвестициите у нас. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, проведено по електронен път, в края на септември. 46% от анкетираните фирми признават за оказван корупционен натиск върху тях.

  Близо 80 процента от анкетираните твърдят, че корупцията им пречи, а за всяка пета фирма корупционните практики сне са проблем. Според 96 процента от фирмите най-много корупция има у нас в държавната и в общинската администрация. И само 4 на сто посочват, че най-голяма е корупцията в неправителствения сектор.

  Обществените поръчки, съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на палатата твърдят, че нивото на корупцията е най-високо.

  Политическите назначения в администрацията и непълнотата на законодателството са двата основни фактора, които провокират развитието на корупционните практики, според анкетираните. Като възможности за ограничаване на корупцията, бизнесът посочва въвеждането на електронно правителство, реформата в съдебната система и по добър контрол върху институциите.


  Линк

 • На половината български бизнесмени е искан подкуп


  46% от фирмите у нас казват "да" на въпроса "Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура". 48% казват "не". Това е част от изследване, направено от Българската търговско-промишлена палата, съобщи председателят й Цветан Симеонов. Голям брой компании са отказали да участват в проучването. Но и малкото фирми, които отговарят, казват, че нямат желание да съобщават за корупция. Това е сигнал, че са разочаровани от последствията при подаването на такъв сигнал, обясни Симеонов.

  Според 78% корупцията е сериозна пречка в бизнеса. Затова БТПП е създала раздел на сайта си за сигнали за корупция. Никой не казва за какви суми става въпрос, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване. Изследването обявено по бТВ показва още, че корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%. Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство - 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците - 47%, законодателна дейност - 43% и гражданско общество. Корупцията е най-голяма при обществените поръчки - това е мнението на 46% от анкетираните. 21% са на мнение, че тя е най-голяма в съдената система.


  Линк

 • Експерт с шокиращи данни за корупцията в България! Ето къде се дават най-много рушвети (СТАТИСТИКА)


  "Беше обявено като очакване да поднесем потресаващи данни за корупцията. Тя продължава да битува в българската среда и икономика, което за нас е неприемливо. Има корпуция и за съжаление все още нивата са на равнище, които не са поносими за бизнеса." Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  "Това е просто непоносимо. Проучването е направено между фирми, които ще станат обект проучване и догодина, за да може да имаме сравнимост. 

  На най-високо равнище рушветите не са ежедневна практика. На второ и трето равнище се движат тези предложения.", обясни още експертът.

  "Цифрите са тревожни. Само два процента не са били обект на корупционни практики. Никой не може да оцени сумите, които се дават рушвети, защото и двете страни са заинтересовани да се запази пълна секретност", поясни Цветан Симеонов.

  "Държавната администрация и общинската администрация се състезават къде има по-голяма корупция. Това са зашеметяващи цифри за страна-членка на Европейския съюз", заяви председателят на БТПП.

   


 • Корупцията пречи според 80% от българските компании


  Близо 80% от българските компании посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Това показва проучване, извършено отБългарската търговско промишлена палата (БТПП) в периода от 20 – 27 септември, представено в студиото на БиТиВи от председателя й Цветан Симеонов.

  Според получените данни корупцията в държавната администрация се определя на 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Цифрата е зашеметяваща за страна членка на Европейския съюз, заяви Цветан Симеонов.

  46 на сто от компаниите признават, че са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са, показват още данните.

  Симеонов уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. Ширещата се корупция в администрацията обаче сериозно ограничава възможностите на българските компании, смятат от БТПП.

  Според палатата самата корупция не е разпространена толкова на най-високите нива на държавната администрация, а най-високото й равнище и ежедневна практика е на второ и трето ниво.

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки – 46%. Следва съдебната система с 21%здравеопазването – с 17%, а другите сфери събират 16%.

  Анкетираните посочват три основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики: политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка.

  По думите на Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя при една обществена поръчка.

  Колкото повече законът дава на чиновника правото да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, обясни Симеонов по отношение на регулаторните режими.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира фактора на субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  Освен въвеждането на електронно правителство, БТПП настоява за провеждане на реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост и по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Също така положително въздействие би имало и въвеждането на принципа намълчаливото съгласие в администрацията.

  В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление.

  Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени, обобщи Цветан Симеонов.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


 • Българският бизнес масово подложен на корупционен натиск


  46 на сто от българските компании (почти всяка втора фирма) са получавали искане за подкуп от държавна структура. Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. 

  Възможно е нивата на корупционен натиск да са още по-високи, тъй като някои от компании са отказали да участват в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми, поясни Симеонов. 

   

  Само 2% от участниците в анкетата посочват, че никога не са били обект на натиск за рушвет. Корупцията  в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто, сочат данни от анкетата. 

  Масовата практика да се искат подкупи е най-вече на второ и трето ниво в държавната администрация, в най-високите етажи корупцията не е толкова разпространена, става ясно още от проучването.

   

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника възможност да каже „да" или „не" без ясни правила, толкова повече има база за корупция", коментира Симеонов. Според него, с най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. До голяма степен причина за такива резултати е и лошото законодателство, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

   

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

  Според БТПП, решението за пресичане на такива практики е въвеждане на електронно правителство, за да се елиминира субективното влияние на държавния чиновник. Бизнесът ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните, поясни председателят на БТПП. 

  „Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов.

  В сайта на БТПП вече има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • На фирмите масово им е искан подкуп


  46% от фирмите у нас споделят, че им е искан  подкуп при услуга от държавна или общинска структура. Останалите 48 на сто от българския бизнес споделя, че не се е сблъсквал с такъв проблем. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата, съобщи председателят й Цветан Симеонов пред бТВ. Констатирано е разочарование при бизнеса, че при подаването на сигнал за корупция, предприетите действия са минимални.

  Според 78% от анкетираните корупцията е сериозна пречка в бизнеса. Затова БТПП е създала раздел на сайта си за сигнали за корупция. "Никой не казва за какви суми става въпрос, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване", обясниха от БТПП. Междувременно става ясно, че корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%. Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство и съдебната реформа.


  Линк

 • Изследване на БТПП: 49% се оплакват от корупция в държавната администрация


  46% от фирмите у нас казват "да" на въпроса "Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура". 48% казват "не". Това е част от изследване, направено от Българската търговско-промишлена палата, съобщи председателят й Цветан Симеонов пред Би Ти Ви. Голям брой компании са отказали да участват в проучването. Но и малкото фирми, които отговарят, казват, че нямат желание да съобщават за корупция. Това е сигнал, че са разочаровани от последствията при подаването на такъв сигнал, обясни Симеонов. Според 78% корупцията е сериозна пречка в бизнеса.

  Затова БТПП е създала раздел на сайта си за сигнали за корупция Никой не казва за какви суми става въпрос, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване. Изследването показва още, че корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%. Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство - 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците - 47%, законодателна дейност - 43% и гражданско общество. Корупцията е най-голяма при обществените поръчки - това е мнението на 46% от анкетираните. 21% са на мнение, че тя е най-голяма в съдената система.
   


  Линк

 • Бизнесът писна: Най-много корупция - в обществените поръчки


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено по БТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

   

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

   

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.” Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

   

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

   


  Линк

 • Корупцията в институциите е сред най-сериозните пречки пред бизнеса


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, представено от председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48% не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, обясни Симеонов. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, уточни той.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор било 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията”.

  С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Корупцията най-сериозната пречка пред бизнеса


  На страницата на БТПП заработи раздела "Сигнали за корупция" - твоят сигнал има значение, тъй като 90% от анкетираните изявиха желанието си БТПП да предлага възможност за сигнали за корупционни практики. 

  Сигнали могат да подават Търговски дружества (ТД) или Юридически лица (ЮЛ) с нестопанска цел.

  БТПП проведе анкетно допитване, за да проучи мнението на своите членовете за един от сериозните икономическите и обществени проблеми у нас – корупцията. Проучването е осъществено по електронен път, в периода 20-27 септември 2016 година. 

  Резултатите от анкетата на БТПП показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Това е мнението на преобладаващата част от анкетираните – 78%. 20% от анкетираните отговарят, че корупцията не е голям проблем за бизнеса, а според 2% нивото на корупция е ниско и не затруднява фирмите.

  Конкретно на въпроса дали им е оказван натиск за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура през последните години – 48% отговарят отрицателно, 46% съобщават, че е имало натиск върху тях, а останалите 6% не желаят да отговорят.

  Според 96% от фирмите най-много корупцията у нас има в държавната и общинската администрация, като само 4% считат, че е най-голяма корупцията в неправителствения сектор. По-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че там нивото на корупция е най-високо.

  Политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка са двата основни фактори, които провокират развитието на корупционни практики, според анкетираните.

  Резултатите от допитването показват три водещите начини за ограничаване на корупционните практики: въвеждане на електронно правителство (в т.ч. прозрачност на работата на администрацията); реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост; по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

  Въвеждане на мълчаливото съгласие, ефикасност на съдебните производства, завършващи с осъдени лица, много високи парични глоби, проучване на практиките от Румъния за справяне с корупцията, са част от конкретните предложения, които членовете на БТПП предлагат за противодействие срещу корупцията.

  В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

  Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление. Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени.

   


  Линк

 • Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено от председателя на организацията Цветан Симеонов пред БТВ.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.


  Линк

 • Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса


  Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено в студиото на „Тази сутрин” от председателя на организацията Цветан Симеонов.

  Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

  На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

  Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

  Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

  Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.”

  Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

  Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

  От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

  Видеоматериала може да гледате ТУК.


  Линк

Назад