Назад

Срокът за проекти по плана "Юнкер" може да бъде удължен


 • Срокът за проекти по плана "Юнкер" може да бъде удължен


  Срокът за подаването на проекти по плана "Юнкер" може да бъде удължен до 2020 година. Фондът заработи през 2015 г., крайният му срок е юли 2018 г., но вървят разговори този краен срок да бъде изместен напред във времето, съобщи зам.-управителят му Илияна Цанова по време на дискусия в търговско -промишлената палата. Тя насърчи българския бизнес да участва в инициативата, но изтъкна, че водещите проблеми пред инвеститорите - български или чуждестранни, са недостатъчната събираемост на данъците, сивата икономика, контролът на обществените поръчки и т.н.

  Цанова даде за пример няколко успешни проекта. Първият от тях е гръцка фирма с одобрено финансиране от 31 млн. евро за иновация, свързана с месопроизводството. Компанията изтегляла животинската мазнина от колбасите и я заменяла със зехтин. Това обаче е един от "малките проекти". Около 125 млн. евро е получил френски кооператив на млекопреработвателите, за да увеличат производството си, да отговорят на изискванията и да изнасят продукцията си към Китай. Отделно от това френска община е получила "да" за транш от 100 млн. евро за саниране на жилища.

  "Контролът във Франция беше затегнат сериозно, след като преди няколко години хиляди деца бяха натровени със сухо мляко", припомни Цанова. По думите й сдружението, получило пари от фонда, е много голямо и държи 11% от целия пазар на млечни продукти във Франция. Британска фирма е била одобрена за транш от почти 500 млн. евро, за да подмени всички измервателни уреди за отчитане на ток, вода и газ.

  Въпреки добрите европейски примери и милионите по плана "Юнкер" България не е от най-дейните държави. Мащабни родни проекти все още няма, а интересът е съсредоточен единствено към кандидатстването за евтини кредити от страна на малкия и среден бизнес.


  Линк

Назад