Назад

Фирмите от София имат 10 пъти повече приходи от тези във Видин


 • За 18-а поредна година: Топ 100 на фирмите у нас


   Българската търговско-промишлена палата обяви 18-о издание на своята класация ТОП 100. Класацията е направена сред над 6 хиляди фирми - които произвеждат близо 85 на сто от БВП за 2015 г. - по методология, базирана на данни от годишните финансови отчети на компаниите.

  Увеличение от 125% на приходите от продажби през 2015 г. спрямо 2014 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми показва класацията.

  Повече от половината от най-бързо растящите 100 фирми са от сферата на търговията (32%) и от строителния бранш (25%).

   Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти.

  С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 г. спрямо 2014 г. в индустрията са основно във фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване

  . Това традиционно са сектори, ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните такива.

  Добри резултати от нарастване на приходите и още по-добри при ръста на печалбата. 7 пъти увеличение на печалбата през 2015 г. спрямо 2014 г. показват резултатите от първите 50 фирми, класирани по най-голямо увеличение на финансовия резултат.

  Осреднената им печалба е 9.4 млн. лв. през 2015 г. спрямо 1.2 млн.лв. през 2014 г.

  Най-големите фирми от Югозападния район правят 10 пъти повече приходи от тези в Северозападния район.

  Това се наблюдава в класирането по региони, което представя 10-те фирми с максимални приходи от продажби и печалба. На второ място като район, при които са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Североизточния.

  Причината е една – неговата структурна специализация в химическата индустрия, а фирмите от нея имат стабилни приходи и изнасят своята продукция в цял свят. Вижте още данни от класацията:

  Топ 10 на фирмите с най-голям ръст на приходите: Родопи Ланд ЕООД заема челната позиция в подреждането. Приходите на компанията за 2015 г. растат със 748% до 2.8 млн. лв. Втората и трета позиция са за Биосистем – 23 от Елин Пелин и Крит ЕООД, чийто ръст за миналата година е от 555 и 471 на сто. В челото на класацията са още Никстар Груп (463%), Пауталия Стил ЕООД (373%), Уан Нетуърк Сървисес (353%), Иновекс Машинъри (337%), Европетрол 1 (333%), както и Дамасцена и Хидроремонт ИГ, отчели повишение в постъпленията си от 276 и 267 на сто. Общо 73 от компаниите в класацията имат с над 100% по-високи приходи за 2015 г. спрямо година по-рано.

  Топ 10 на фирмите с най-висока печалба на 100 лв. капитал: Подреждането се оглавява от България – Текс, успяла да постигне 642 лв. печалба на 100 лв. капитал. Общо 16 са компаниите у нас с над 100 лв. печалба спрямо собствения им капитал. В челото на подреждането са още Интер Карс България, Метал Амбалаж, Сантинелли 2007, Велпа, Дейзи Тех, Фарам 1986, Марвик Пъстрогор, Бизнес имот консулт и Резиденшъл Парк София.

  Топ 10 на фирмите по печалба на 100 лв. приходи от продажби: Класацията се оглавява от Дамасцена ЕООД с 68.56 лв. печалба на всеки 100 лв. приход. Висок марж се отчита и при Бизнес Иновационен център – Изот (54.84 лв.), публичната компания Булгартабак (52.98 лв.), ТПК Осогово (52.23 лв.), Коман България (52.06 лв.) и Руно Казанлък (49.01 лв.). В топ 10 попадат още Джаймекс ЕООД, Ватербилд, Бултем и Инвестстрой Билд.

  Топ 10 на фирмите по изменение на печалбата за 2015 г.: Порше Интер Ауто БГ и Пътперфект-Т са реализирали най-висок ръст на печалбата си за изминалата година спрямо 2014 г. Повишението им е от 2620 и 1855%, докато при Булгартабак Холдинг и Пиринстройинженеринг е от 1792 и 1000%. В топ 10 попадат още Рувекс, Ай Би Ем Глобъл Деливъри Сентър, Мат ООД, Тюрк Телеком, Пиерик Груп и Лактима ЕАД. Съответно на 12-а и 13-а позиция са бившите публични компании Оргахим и Каолин, обявили печалби от 1.6 млн. лв. и 15.69 млн. лв., което е с над 700% повече спрямо 2014 г.


  Линк

 • Икономиката расте, но регионалните дисбаланси остават


  По-голям от планирания ръст на икономиката показва проучване на Българската търговско-промишлена палата.

  Водещите фирми у нас имат сериозни сериозни печалби, става ясно още от него.

  Изследвани са над 6 хиляди фирми, които движат 85 на сто от икономиката.

  Компаниите в Топ 50 отчитат седемкратен ръст в печалбите от продажби. Най-голямата печалба е 33 милиона лева.

  С най-висок ръст на печалбите са търговията и строителството.

  Най-големите фирми в Югозападния район правят 10 пъти повече приходи от тези в Северозапада.


  Линк

 • 125% ръст на приходите на 100-те най-бързо растящи фирми отчита БТПП

   

  Ръст от 125 на сто на приходите от продажби през 2015 г. спрямо 2014 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми в България отчита изследване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Това съобщи на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  Класацията Топ 100 е направена сред над 6000 фирми, които произвеждат близо 85 на сто от БВП за 2015 г., по методология, базирана на данни от годишните финансови отчети на компаниите. 

  Повече от половината от най-бързо развиващите се фирми са от търговията и строителството, като за добрите резултати в последния сектор допринасят публичните проекти.

  С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 спрямо 2014 г. в индустрията са фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване.
  Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 спрямо 2014 г. показват резултатите на първите 50 фирми, класирани по най-голямо увеличение на финансовия резултат. Средно печалбата е била 9,4 млн. лева спрямо 1,2 млн. лева през 2014 година.

  Най-големите фирми от Югозападния регион правят десет пъти повече приходи от тези в Северозападния, според класирането по региони, което представя десетте фирми с максимални приходи от продажби и печалба. Североизточният е на второ място като район, където са концентрирани фирмите с най-големи обороти.

  В отговор на въпрос председателят на палата посочи, че няма регламентирана форма за преразглеждане на представителността на Съюза за стопанска инициатива и съобщи, че палатата подготвя предложения по темата, както и за промяна в критериите за легитимност.

  Цветан Симеонов казва, че очаква ръст на инвестициите в България и добави, че даже компании, които са в затруднение в Турция и в Гърция, възнамеряват да увеличат вложенията си или да направят нови заради добрите условия за бизнес у нас. Той напомни за искането на бизнеса да има съвместни гранични и митнически проверки с Турция, което би облекчило бизнеса и намалило сивия сектор.

  По думите на председателя на БТПП с парите от излишъка в бюджета трябва да се погасяват дългове, а по отношение на новия бюджет бизнесът би го подкрепил, ако той е балансиран.

  Източник: БТА


  Линк

 • Изследване отчита увеличение със 125 на сто на приходите от продажби през 2015 г. на първите сто най-бързо растящи фирми


  Класацията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ "ТОП 100" отчита увеличение със 125 на сто на приходите от продажби през 2015 спрямо 2014 г. на първите сто най-бързо растящи фирми, съобщи на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  Класацията е направена сред над 6 хиляди фирми - които произвеждат близо 85 на сто от БВП за 2015 г. - по методология, базирана на данни от годишните финансови отчети на компаниите.

  Повече от половината от най-бързо развиващите се фирми са от търговията и строителството, като за добрите резултати в последния сектор допринасят публичните проекти.

  С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 спрямо 2014 г.  в индустрията са фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване.

  Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 спрямо 2014 г. показват резултатите на първите 50 фирми, класирани по най-голямо увеличение на финансовия резултат. Средно печалбата е била 9,4 млн. лева спрямо 1,2 млн. лева през 2014 година.

  Най-големите фирми от Югозападния регион правят десет пъти повече приходи от тези в Северозападния според класирането по региони, което представя десетте фирми с максимални приходи от продажби и печалба. Североизточният е на второ място като район, където са концентрирани фирмите с най-големи обороти.

  В отговор на въпрос председателят на палата посочи, че няма регламентирана форма за преразглеждане на представителността на Съюза за стопанска инициатива и съобщи, че палатата подготвя предложения по темата, както и за промяна в критериите за легитимност.

  Цветан Симеонов каза, че очаква ръст на инвестициите в България и добави, че даже компании, които са в затруднение в Турция и в Гърция, възнамеряват да увеличат вложенията си или да направят нови заради добрите условия за бизнес у нас. Той напомни за искането на бизнеса да има съвместни гранични и митнически проверки с Турция, което би облекчило бизнеса и намалило сивия сектор.

  По думите на председателя на БТПП с парите от излишъка в бюджета трябва да се погасяват дългове, а по отношение на новия бюджет бизнесът би го подкрепил, ако той е балансиран.


  Линк

 • Топ фирмите в България със 125% годишен ръст на приходите от продажби


    Печалбите на водещите фирми в България се увеличават значително, а растежът на икономиката е по-голям от очакванията. Тези оптимистични данни представиха днес от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организацията презентира 18-тата си годишна класация на 100-те водещи фирми у нас.

  През 2015 спрямо предходната година фирмите в подреждането бележат 125% среден ръст на приходите от продажби. Общите приходи са около 1,5 млрд. лева, като най-добре се представят предприятията от сферите на търговията и строителството – те имат по около 30% увеличение, докато при тези от селското стопанство то е едва 5 на сто. Оказва се, че на 100 лева вложени собствени средства една фирма отчита средно по 85 лв. печалба. На 100 лева реализирани приходи от продажби пък печалбата е 35 лв.

  Първите 50 дружества, класирани по изменение на печалбата, имат ръст на спечеленото с цели 646% за година. Средната заработена сума на предприятие е 9,4 млн. лева, а най-добре представилата се фирма е прибрала 33 млн. лева. Най-много фирми в 50-ицата има отново от търговията и строителството, а на трето място (12%) са производителите на храни и напитки.

  Неизненадващо с най-добро развитие могат да се похвалят предприятията от Югозападния регион – техните приходи са 10 пъти по-високи от тези на „колегите“ им от Северозапада.

   "Бизнесът се справя с предизвикателствата, а един от основните проблеми – липсата на квалифицирани мениджъри, започва да се разрешава. Предоставяме добри условия. Много турски и гръцки компании, които са в затруднение в страните си, сега планират да направят нови инвестиции в България“, заяви Цветан Симеонов, председател на Палатата.

  Относно сагата около данък „уикенд“ и одобрените от бюджетната комисия законови промени, които планират въвеждане със задна дата на 10% налог върху разходите за лично ползване на фирмени активи, Симеонов коментира, че това може да се отрази негативно на имиджа на страната. „Всички тези спорове, има ли обратно действие – всичко това стига до ушите на анализаторите и на инвеститорите. Бъдете сигурни, че ще ни дръпне назад в международните икономически класации, ако по този начин се въвеждат допълнителни тежести за бизнеса“, заяви той.

  Колко е растежът на българската икономика за година и как Симеонов коментира новата работодателска организация на бившия министър Мирослав Найденов, разгневила лидера на КРИБ Кирил Домусчиев, прочетете в Expert.bg. 


  Линк

 • Водещите фирми в България се представят все по-добре


  Водещите фирми в България са реализирали по-високи приходи и печалби през 2015 г. в сравнение с предходната 2014 г. Това показва, че бизнесът се представя все по-добре, коментира председателят на на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представянето на класацията на Палатата ТОП 100 за миналата година.

  Класацията се прави за 18-ти пореден път и обхваща 6 380 фирми, които произвеждат близо 85% от БВП на страната за 2015 г.

  Председателят на Палатата уточни, че класацията се прави на базата на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите. Участват нефинансови предприятия, приключили 2015 г. с печалба и с приходи от продажби над 100 хил. лв., което изключва микропредприятията.

  Данните показват, че първите 100 фирми отчитат увеличение повече от два пъти на приходите от продажби през 2015 г. спрямо предходната година. Общо приходите от продажби на фирмите в подреждането възлизат на 1,5 млрд.лв. през 2015 г. и 682 млн. лв. през 2014 г. Осреднената печалба за 100-те фирми е в размер на 1,3 млн.лв. за 2015 г., като постигнатата максимална печалба е в размер на 18 млн. лв.

  Повече от половината от най-бързо растящите 100 фирми са от сферата на търговията (32%) и от строителния бранш (25%). Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти, коментират анализаторите, изготвили класацията.

  С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 г. в индустрията са основно фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Това традиционно са сектори, ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкуренти позиции, каза Цветан Симеонов.

  Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 г. спрямо предходната година показват резултатите на първите 50 фирми, класирани според ръста на финансовия резултат. Осреднената им печалба е 9,4 млн. лв. през 2015 г. спрямо 1,2 млн. лв. през 2014 г.

  Най-големите фирми от Югозападния регион реализират 10 пъти повече приходи от тези в Северозападния регион. Това се наблюдава в класирането по региони, което представя 10-те фирми с максимални приходи от продажби и печалба. На второ място като район, при които са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Североизточния. Причината е неговата структурна специализация в химическата индустрия - фирмите от сектора имат стабилни приходи и изнасят своята продукция в цял свят.

  Фирмите са класирани по изменението на нетните приходи от продажби през 2015 г. спрямо 2014 г., печалбата на 100 лв. собствен капитал през 2015 г., печалбата на 100 лв. приходи от продажби през 2015 г., ръст на печалбата през 2015 г. спрямо 2014 г., максимален размер на нетните приходи от продажби и печалба за 2015 г. в 6-те национални региона.

  Компаниите реализират средно по 85 лв. печалба на 100 лв. вложени собствени средства. Осреднената печалба за стоте най-рентабилни фирми е 1,6 млн. лв. през 2015 г., като най-високата печалба сред класираните 100 фирми е в размер на 26 млн. лв.

  Първите 100 фирми достигат средно по 35 лв. печалба на 100 лв. реализирани приходи от продажби през 2015 г. Общо нетните приходи от продажби на класираните фирми възлизат на 1,8 млрд. лв. през 2015 г., а общо фирмите са спечелили 657 млн. лв. Средният размер на печалбата е 6,6 млн. лв. през 2015 г., като рекордният резултат е 175 млн. лв. печалба.

  Първите 50 фирми постигат среден ръст на печалбата от над 7 пъти през 2015 г. спрямо 2014 г.  Общо сумата на печалбите им през 2015 г. е 172 млн. лв. спрямо 23 млн. лв. през 2014 г. Средната печалба за първите 50 фирми в класацията е 9,4 млн. лв. през 2015 г. при 1,2 млн. лв. средна печалба за 2014 г. Най-високата печалба в класацията е 33 млн. лв. 


  Линк

 • БТПП представя годишната си класация на стоте водещи фирми в България


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще представи годишната си класация на стоте водещи фирми в България. Класирането е извършено сред повече от 6300 компании, произвеждащи 85% от Брутния вътрешен продукт. За класацията са използвани данните от годишните отчети на фирмите, подредени в пет категории.


  Линк

 • Част от работодателските организации срещу Мирослав Найденов


  Три от национално-представените работодателски организации сезираха премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Томислав Дончев, и социалният министър Зорница Русинова за това, че на новия член на Тристранния съвет - Съюза за стопанска инициатива - му липсва представителност. Другата национално представена организация - Българската търговско-промишлена палата не е подписала разпространеното до медиите писмо, а нейният председател се дистанцира от позицията на останалите три.

  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара настояват Министерският съвет да преразгледа решението си, с което обяви Съюза за стопанска инициатива за национално представителна работодателска организация. Мотивите бяха представени от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев

  За нас има категорична манипулация вътре с цифри и данни. Като брой отрасли също не кореспондират на изискванията за минимум 23, а са само 5. И се надявам, че МС ще вземе правилното решение и също така ще установи кой е допуснал да бъдат подведени. 

  Като война на големия срещу малкия и фамилен бизнес определи конфликта председателят на Съюза на стопанска инициатива Мирослав Найденов, защото според него за пръв път дребният бизнес е представен в диалога с властта и синдикатите: 

  Смешно и нелепо е твърдението, че представляваме само 5 бранша. Защото само в Националната занаятчийска камара членуват десетки браншове. Те нямат капацитета, нямат ресурса, нямат лобитата на големите. Но те имат своя глас, имат своите права. Надявам се, че правителството няма да се поддаде. 

  След представената като обща позиция на работодателите, днес представителят на Търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се дистанцира от колегите си, които не приемат Съюза за стопанска инициатива в Съвета за тристранно сътрудничество: 

  Няма организация, на  която документите й да са перфектни. На БТПП нито една още работодателска организация не би й пречила - напротив, ще улесни нейната мисия.

  Мирослав Найденов обясни атаката срещу ръководения от него съюз, с готовността на неговата организация да участва в преговорите по договарянето на минималните осигурителни прагове, което отказват останалите четири работодателски организации. 


  Линк

 • Най-големите фирми удвоили приходите си за година
  Най-големите компании в България са удвоили приходите си от продажби до 1,8 млрд. лв. през 2015 г. спрямо 2014-а. Това показва класацията топ 100 на БТПП. В нея са обхванати предприятия, които дават близо 85% от БВП на страната. Първите 100 фирми достигат средно по 35 лв. печалба на 100 лв. приходи., а общата им средна печалба е 657 млн. лв. Средният размер на печалбата е 6,6 млн. лв. Най-големият резултат е 175 млн. лв. на “Солвей Соди” при почти 430 млн. лв. приходи. При класацията по ръст на приходите най-слабият резултат в “Топ 100” е увеличение със 77%. На първите места са компании с увеличение от над 500 до близо 800%. Повече от половината от най-бързо растящите 100 фирми са от сферата на търговията и от строителния бранш

  Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти, заявиха от БТПП. С най-голям ръст на приходите от продажби в индустрията са основно фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Това традиционно са сектори, ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкурентни позиции, каза Цветан Симеонов, шеф на палатата. Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 г. спрямо предходната година показват резултатите на първите 50 фирми, класирани според ръста на финансовия резултат. Осреднената им печалба е 9,4 млн. лв. през 2015 г. спрямо 1,2 млн. лв. през 2014 г. Има обаче ясно разграничение на фирмите според района, в който работят. Например най-големите фирми от Югозападния регион реализират 10 пъти повече приходи от тези в Северозападния. Това сочат резултатите от класирането, което представя 10-те фирми с максимални приходи от продажби и печалба. На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Североизточният. Причината е неговата структурна специализация в химическата индустрия - фирмите от сектора имат стабилни приходи и изнасят продукция в цял свят. Цветан Симеонов уточни, че класацията се прави на базата на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите. Участват нефинансови предприятия, приключили 2015 г. с печалба и с приходи от продажби над 100 хил. лв., което изключва микропредприятията. Фирмите са класирани по изменението на нетните приходи, печалбата на 100 лв. собствен капитал и на 100 лв. приходи, ръст на печалбата, максимален размер на нетните приходи от продажби и печалба в 6-те национални региона. 

   


  Линк

 • 50-те най-успешни фирми вдигат 7 пъти печалбата


  Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 г. отчитат първите 50 компании в традиционната класация на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по критерия най-бърз ръст на финансовия резултат. Средната годишна печалба на тези 50 компании е 9,4 млн. лв. спрямо 1,2 млн. лв. за 2014 г. От БТПП вчера представиха класацията си "Топ 100 фирми в икономиката на България". Класацията е направена сред 6380 фирми в страната по пет различни категория за 18-та поредна година.

  Топ 100 на компаниите, класирани по критерия най-бързо увеличение на оборота, за миналата година отчитат увеличение на приходите от продажби с 125% в сравнение с 2014 г. Компанията, класирана на първо място в тази категория, има ръст на нетните приходи от продажби в размер на 748%, а последната - 77%. Компаниите от Топ 100 в тази категория произвеждат 84,73% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, сочат анализите на палатата. Най-големите фирми от Югозападния регион отчитат десет пъти повече приходи за 2015 г. в сравнение с тези от Северозападния. Това показва все по-голямото разслоение между богатите и бедните области на страната. На второ място се нарежда е Североизточния регион с развитата си химическа индустрия, като тези данни са формирани от отчетите на първите 10 компании от всеки регион. Най-бързо растат фирмите от търговията. В класацията на фирмите според ръста на оборота им, 32% от Топ 100 са търговци, а 25% са от строителния бранш. "Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти", констатират анализаторите на БТПП. С най-голям ръст на приходите от продажби в индустрията са фирмите от химическата промишленост и производството на машини и оборудване.


  Линк

 • Фирмите в Северозападнrs регион с най-малки приходи
  Най-големите фирми в Югозападния район са с десет пъти повече приходи от тези в Северозападния регион, съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представянето на класацията на палатата ДТОП 100 - Фирми, водещи в икономика на България през 2015 годинаФ. Водещите 50 фирми в България са реализирали с 3 на сто по-високи приходи и печалби през 2015 г. в сравнение с предходната 2014 г. Това показва, че бизнесът се представя все по-добре, коментира Цветан Симеонов. 
  Класацията обхваща 6380 фирми, които произвеждат близо 85% от БВП на страната за 2015 г. Данните показват, че първите 100 фирми отчитат увеличение повече от два пъти на приходите от продажби през 2015 г. спрямо предходната година. Общо приходите от продажби на фирмите в подреждането възлизат на 1,5 млрд. лв. през 2015 г. и 682 млн. лв. през 2014 г. Усреднената печалба за 100-те фирми е в размер на 1,3 млн. лв. за 2015 г., като постигнатата максимална печалба е в размер на 18 млн. лв.


  Повече от половината от най-бързо растящите 100 фирми са от сферата на търговията - 32 на сто, и от строителния бранш - 25%. Присъствието на търговския сектор не е изненада, защото той създава около 70 на сто от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти, коментират анализаторите, изготвили класацията. С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 г. в индустрията са основно фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Това традиционно са сектори, ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкурентни позиции, каза Цветан Симеонов.


  Линк

 • Фирмите от София имат 10 пъти повече приходи от тези във Видин
  Най-големите фирми от Югозападния район имат 10 пъти повече приходи от тези в Северозападния. Това показва класацията на 10-те фирми с максимални приходи от продажби и печалба във всеки регион. Проучването е на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и е направено сред 6380 фирми, които формират 85% от БВП. То се провежда за 18-и пореден път, а класацията е съставена на база на счетоводните отчети на компаниите.

  Анализът показва, че най-добре се представят дружествата от сектора на търговията и строителството, следвани от услугите и машиностроенето. Информационните технологии се изкачват до петото място, след като през миналата година са заемали непрестижното осмо място в класацията.

  "Присъствието на търговията не е изненада - секторът създава около 70% от БВП, а за добрите резултати на строителството допринасят най-вече изпълняваните публични проекти", коментира вчера председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му "катастрофичните прогнози" на някои икономисти и експерти не са се оправдали и фирмите дори се представят по-добре от миналата година. "Обстановката не е лесна. Не всички са се отърсили от кризата, проблемите с мигрантите и турбуленциите в съседните страни, но бизнесът се справя", коментира шефът на БТПП.

  Нещо повече - първите 100 най-бързорастящи компании регистрират увеличение от 125% на приходите си от продажби през 2015 г. спрямо година по-рано. Първите 50 фирми в класацията пък се радват на средна печалба от 9.4 млн. лв. през т.г. на фона на едва 1.2 млн. лв. през 2014 г., коментираха експертите на палатата.

  ИНТЕРЕС

  Инвеститори от Гърция и Турция все по-често предпочитат да вложат парите си в България. Причината е, че се чувстват затруднени в собствените си страни, докато тук се чувстват спокойно, коментира Симеонов. Най-големите проблеми пред бизнеса у нас продължават да бъдат липсата на работещо електронно управление и високите нива на корупция. Данък "уикенд" също ще дръпне България назад в класациите по атрактивност сред инвеститорите, отбеляза Цветан Симеонов.


  Линк

Назад