Назад

Средната работна заплата расте по-бързо от производителността


 • Средната работна заплата расте по-бързо от производителността
  Достигането на средна работна заплата 1000 лева до края на годината е мисия възможна. Това не е „толкова чудно“, защото средната работна заплата вече се доближава до тези размери. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов в предаването Клуб Инвестор на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

  „Средната работна заплата расте годишно в рамките на 7-8%. Има различие между първата и втората половина на годината, като през втората половина на година ръста е по-голям“.

  Причината за това е, че в изчисленията за втората половина на годината не се включват земеделските работници, които са с по-ниски доходи, туристическите услуги, поради приключването на сезона, обясни гостът. „Към това трябва да прибавим и фактора, че през последните години фирмите се стремят да дават бонуси за Коледа, а някои дават и допълнителна заплата“.

  „Работа на работодателите е да изчисляват заплатите така, че да им излиза на сметка да не закрива предприятия.“

  В последните години производителността расте с по-малки темпове спрямо средната работна заплата каза още Симеонов. По думите му основният фактор е натиска от липсата на висококвалифицирани кадри. „Това довежда до всякакви стъпки в това число и кражба на кадри, което съкращава нормата на печалба на фирмите, но за сметка на това увеличава средната работна заплата“.

  Вижте целия коментар във видеото ТУК.


  Линк

Назад