Назад

Кой е най-хубавият паметник на Апостола?


 • Кой е най-хубавият паметник на Апостола?


  публикувано на 18.07.16 в 09:00

  Автор:

  На 18 юли е празникът на град Карлово. Изборът не е случаен. Това е рождената дата на Васил Левски: 18 юли 1837 година.
  Десет години по-късно в Карлово се ражда Иван Грозев. Той става един от съратниците на Апостола. След Освобождението продължава да осъществява неговите идеали за изграждането на Нова България. На пръв поглед животът на Иван Грозев върви по други коловози. Учи във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Участва в строежа на железопътните линии на барон Хирш. Построява в Карлово вълненотекстилна фабрика. По време на Руско-турската война фабриката е разрушена.
  Иван Грозев не се отказва. Той носи в себе си най-доброто от духа на българския предприемач. След Освобождението продължава линията на съзидание. Става кмет на Карлово (1879 – 1883), а по-късно, и на София (1894 – 1895). Ръководи Софийската търговско-индустриална камара. Има съществен принос да бъде издигнат паметник на Апостола в София... След десетилетия името на родолюбеца Иван Грозев потъва в забрава, както и родната му къща.

  'Българската търговско-промишлена палата инициира кампания да бъде върнат към живот споменът за Иван Грозев и неговото дело, а домът му да бъде реставриран и превърнат в музей. Докъде стигна кампанията? Как се възпитава чувството за родолюбие сред най-младите? Ще стане дума и за други бележити българи. Как се пише романизирана биография на сложен исторически образ като Стефан Стамболов? В разговора за достойните българи, които са жалони в нашата история, участват Цветан Симеонов – председател на БТПП, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, проф. Иван Стоянов – председател на Фондация „Васил Левски“, и писателят Бойко Беленски. А кой е най-хубавият паметник на Апостола? – Може би постигането на неговите идеали.

  Чуйте какво каза председателят на БТПП
   


Назад