Назад

Анкета на БТПП за BREXIT


 • Близо 30% от компаниите в БТПП имат бизнес отношения с фирми от Великобритания


  За 90% от мениджърите по-доброто решение е да се търси промяна в рамките на ЕС

  Какъв е ефектът от излизането на Великобритания от Европейския съюз, според членовете на БТПП? Анкета сред тях показва, че причините за напускането на еврообщността на жителите на Острова са няколко, като основните са: недостатъчната ефективност на европейската администрация - 59%; високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвръщаемост - 44%; прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаване свободата на предприемачеството -32%.

  90% от представителите на бизнеса смятат, че по-доброто решение е да се търси промяна в рамките на ЕС.

  Почти половината от компаниите смятат, че излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази на бизнеса, защото нямат търговски отношения с компании от Острова. Всяка трета фирма обаче се опасява от негативен ефект заради бизнес връзките си. На въпрок как би се отразило върху Вашия бизнес конкретно излизането на Великобритания от ЕС, мениджърите на компании отговарят: Няма да се отрази, защото нямам търговски отношения с фирми от там - 46%; Негативно, защото имам бизнес отношения с фирми от Великобритания - 27%; Няма да се отрази, макар и да търгувам с Великобритания - 20%.

  Периодът на провеждане на анкетата е 28.06.-01.07.2016 година.


  Линк

 • Анкета на БТПП за следствията от Brexit


  По-долу можете да видите резултатите от анкета, проведена сред членовете на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ относно „Великобритания – излизане от ЕС”. Анкетата е проведена в периода 28 юни – 1 юли т.г. Резултатите от нея  ще бъдат представени днес от 16.30 ч. местно време в сградата на БТПП в София.


  Линк

 • По-малко от половината членове на БТПП смятат, че Brexit няма да повлияе на бизнеса им
  По-малко от половината (46%) от запитаните членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смятат, че Brexit няма да окаже голямо влияние върху бизнеса им, защото не търгуват с фирми от Обединеното кралство. Това сочат резултатите от проучване на БТПП проведено сред членовете на камарата.

  27% споделят, че влиянието на референдума ще е негативно, докато 20% смятат, че вота на англичаните няма да се отрази на родната икономика, въпреки че имат търговски отношения с британски компании. Никой от анкетираните обаче не очаква положителни резултати.

  В случай, че ескалират настроенията относно българите това неминуемо би довело до промяна в паричните потоци към България. Би се отразило и на свободното движение в посока към Великобритания, коментират членовете на БТПП.

  На въпроса „Какви са истинските причини за вземанетто на решение от избирателите на Англия да напуснат ЕС?“, запитаните дават различни отговори. 59% от тях смятат, че причината е в недостатъчно ефективната работа на европейската администрация. 44% посочват високите разходи за участие в европейската интеграция и ниските нива на възвръщаемост. Прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаването на свободата на предприемачеството изтъкват като причина за британския вот 32% от анкетираните, а 20% мислят, че по-голямото неформално влияние на определени страни от Евросъюза, за сметка на други, чиито позиции не се взимат под внимание са довели до настоящите резултати от Brexit.

  Други причини, които се посочват, са високият консервативизъм на по-старото поколение, емигрантските вълни, манипулация на общественото мнение и др.

  Почти всички участници в проучването (90%) посочват, че единственото решене на проблемите в съюза на страните от Европа са промени в рамките на самия ЕС. Едва 7% смятат, че отделяното на държавите е правилно.


  Линк

Назад