Назад

TV+ Спад на инвестициите у нас


 • Спад на инвестициите у нас


  Драстичен спад на инвестициите у нас за месец януари. Данните на Българска народна банка показват, че чуждите капиталовложения са с над 85% по-малко в сравнение с януари миналата година.

   През януари в българската икономика са вложени едва около 45 млн евро, като повечето от тях са под формата на кредити. За сравнение през първия месец на 2015 година размерът им е бил над 320 млн евро. От Агенцията изтъкват две причини за спадът от 86,1%. От една страна януари е лежерен за правене на бизнес и от друга, че 2015 е била много активна.

  СТАМЕН ЯНЕВ ИЗП ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ
  „Ако мога да ползвам за пример Алиса в страната на чудесата – ако искаш да останеш на едно място тичаш, колкото можеш, ако искаш да отидеш някъде тичаш два пъти по-бързо.....“


  От агенцията отчетоха за миналата година ръст на чуждите инвестиции в размер на над 22% . Въпреки лошия старт на вложенията през януари, се надяват в края на годината отново да регистрират растеж на капиталовложенията - спрямо 2015. Целта е реална, тъй като пазарът ни има редица плюсове, които привличат инвеститорите, но има и минуси. Трябва да се работи за намаляване на административната тежест и борбата с корупцията, изтъкват от бранша.

  ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТПП:
  „ Да се помисли за допълнителни стимули. Остават предишните – ниски данъци и трудови възнаграждения, бюджетният излишък, което е чудо в сегашната обстановка. “


  У нас най-вече инвеститорски интерес проявяват, чужденци от Гърция, Холандия, Германия, Великобритания в сферата на машиностроенето, високотехнологичните проучвания, аутсорсинга и фармацията. Предстоят и солидни инвестиции от белгийска компания, която ще започне производството на части за автомобилната индустрия в София.

  СТАМЕН ЯНЕВ ИЗП ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ:
  „ Говорим за над 40 млн евро. Това е работа за много хора, включително високо квалифицирани.“


  От агенцията имат амбицията да увеличат инвестициите и в по-слабо развитите райони на страната.


  Линк

Назад